V Mlékosrbech zahájili plážovou sezónu

Foto: ČTK

Za okny mrzne, ale v Mlékosrbech na Královéhradecku zahájili plážovou sezonu. Recesisté na místním koupališti připravili slunečníky, lehátka a nechybí ani prodej nanuků. Organizátorem akce je místní hostinský Mirek Tupec. Jak prozradil před začátkem akce, každoročně přijdou na 'pláž' desítky lidí a někteří se odváží i do vody. Pláž v Mlékosrbech je tak určitě první venkovní pláží ve střední Evropě v letošním roce.

Ilustrační foto,  zdroj: ČTK
"V roce 2001, přesněji řečeno 6. ledna, jsem uspořádal tuto akci na rybníce v obci Skřivany a za tu dobu se z toho stala doslova a do písmene tradice."

Proč je akce v Mlékosrbech? Proč už není ve Skřivanech?

"Jára Cimrman považoval sám sebe za světoběžníka. Je proto logické, že Pláž Járy Cimrmana je pláží putovní. Akce probíhá asi tak, že v určenou hodinu se tady před obecním hostincem sejdou milovníci této tradice a přátelé z širokého okolí. Samotná akce bude zahájena krátkým seminářem na téma Život a dílo Járy Cimrmana a jeho odkaz pro dnešní dobu. Po skončení semináře se všichni houfně odebereme na místní koupaliště, kde proběhne akt přestřižení pásky a otevření Pláže Járy Cimrmana. Zároveň bude již tradičně zahájena plážová sezóna."

Najdou se mezi návštěvníky odvážlivci, kteří si lehnou na lehátko a půjdou do plavek?

"Samozřejmě, každoročně. V roce 2001 jsem byl sám, protože jsem tuto akci pořádal a zakládal. Postupně se na moji maličkost nabalovali další a další odvážlivci. Fotografická dokumentace hovoří jasně o tom, že těchto lidí je stále víc a víc. Já se pochlubím, loni jsem byl ve vodě celkem čtyřikrát a to se vstupem do roku 2008 počítám mezi čtyřiapadesátníky."

Když letos půjdete do vody, tak si budete muset vysekat díru v ledu.

"To by nebyl vůbec žádný problém. Například předloni ta koupel vodomilců byla nedobrovolná, protože se tím ledem propadli. Ale nevím, jak to bude vypadat. Teď tu momentálně fouká silný studený vítr. Podívejte se, v Americe mají sněhu, že se mohou koulovat, a my tady nic. To není spravedlivé. Ale mohu ujistit všechny, že akce proběhne zdárně a budeme se všichni určitě perfektně bavit."