Otužilcům bylo letos teplo

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Rekordní počet plavců se na Štěpána, tedy v pondělí zúčastnil již 65. ročníku otužileckého Memoriálu Alfreda Nikodéma, který se už tradičně koná na Vltavě u Národního divadla v Praze. Plave se od roku 1923. Dosavadní rekord byl z roku 1976, kdy si přišlo na Štěpána do Vltavy zaplavat 214 plavců.

Foto: ČTK
Podle Tomáše Prokopa, šéfa soutěže a I. plaveckého klubu otužilců Praha, který se letos při přípravě Memoriálu Alfreda Nikodéma spojil s městskou částí Praha 1, bylo přihlášených přes 250 plavců nejen z Čech, ale i ze Slovenska a Polska. Zakladatele otužileckého sportu Alfreda Nikodéma představil předseda České otužilecké unie Vladimír Komárek:

"Alfred Nikodém se snažil propagovat všestranně otužování, aby k němu upoutal pozornost k němu a připoutal i další následovníky. Například plaval v řece v uniformě s puškou v ruce, nebo zašit od pasu dolů v pytli. Byl nejen výborný plavec, ale i běžec a chodec. Byl to tedy všestranný, vážený sportovec."

Foto: ČTK
Na zimní plavce pokukovalo z nábřeží u Národního divadla a z mostu Legií mnoho zvědavců. Na jejich pocity při pohledu na odvážlivce ponořující se do Vltavy se zeptal sportovní redaktor Českého rozhlasu Aleš Procházka:

"Já jim docela závidím. Kdybych měla tu odvahu, tak bych tam také vlezla,"řekla jedna paní. "Já také, ale tu odvahu nemáme," přidal se starší pán. "My to obdivujeme, nám se to líbí," připojila další paní. Jeden z mladších dokonce přidal svůj rekord: "Já se koupu také v zimě, na Lipně, když bylo minus deset stupňů. To byl takový můj rekord."

Přemožitel kanálu La Manche Jan Novák pak jménem otužilců podal hlášení řediteli závodu:

"Počet přítomných rekordních 223 plavců, z toho 63 žen. Teplota vody 5,6 °C, teplota vody 6°C."

Foto: ČTK
Právě tato nadprůměrná teplota vody i vzduchu přilákala na Slovanský ostrov rekordní počet lidí, říkali někteří účastníci. Nástup jim i přihlížejícím Pražanům z nábřeží u Národního divadla a z mostu Legií zpestřil houslový virtuos Alexander Shonert, který zahrál část symfonické básně Vltava od Bedřicha Smetany. Sám se účastnil memoriálu letos poprvé. Přihlásil se k plavbě na 300metrové trati. Start a cíl jsou na severním cípu Slovanského ostrova. Kromě toho je ještě plave na trati stometrové, avšak nejdelší je závod na 750 metrů, který se plave na počest prvního českého pokořitele kanálu La Manche Františka Venclovského. V tomto hlavním závodě, v němž startovalo 62 plavců, byla nejrychlejší devatenáctiletá plavkyně Eliška Novotná, v patách ji následoval nejrychlejší muž Petr Tomášek, který měl během plavání několik neopakovatelných zážitků:

"V prvním případě jsem to trochu napálil, takže jsem u bójky zjistil, že se nemůžu nadechnout. A poté, co jsem se otočil, tak mě vzal docela silný proud a odnáší mě to někam úplně jinak než jsem chtěl. Pak jsem potkal Elišku Novotnou, vítězku, která mě prostě z ničeho nic přeplavala a už si to nenechala vzít."

Eliška Novotná, jakožto nováček mezi otužilci, přiznala, že vítězství ji těší a dopředu ji hnala vidina teplých šaten v paláci Žofín:

Foto: ČTK
"Potěšilo mě to, první rok dělám zimní plavání. Těšila jsem se, až to budu mít za sebou, až vylezu."

Tradičně se memoriálu účastní také borci, kteří zdolali kanál La Manche. Těm letošním pořadatelé předali pamětní poháry. Hlavním rozhodčím byl několikanásobný a nyní nejstarší žijící přemožitel kanálu La Manche ze 70. let Jan Novák. Nejstarším pravidelným účastníkem memoriálu byl Ladislav Nicek, který však letos ve věku 97 let zemřel. Plavci mu při nástupu vzdali poctu.

Memoriál Alfreda Nikodéma je nejstarší a nejznámější otužileckou soutěží v Česku. Jmenuje se po pražském zlatníkovi a průkopníkovi otužileckého plavání. Největší zimu otužilci zažili v roce 1946, kdy byl pětadvacetistupňový mráz. Nepomohly ani sekery, voda okamžitě zamrzala a plavat se nedalo.