Premiér Mirek Topolánek se zlobí na novináře

Premiér Mirek Topolánek se zatím nejostřeji pustil do novinářů. Obvinil média z vydírání, korupce a msty. Posteskl si také, že Syndikát novinářů se tím nezabývá. Pokračuje Zdeněk Vališ.

Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Na pondělním pravidelném brífinku přečetl premiér prohlášení, ve kterém redaktory - a to nejen bulváru - vyčinil za to, že se zajímají o luxusní volvo jeho přítelkyně, místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Lucie Talmanové. "Z mediálního prostředí se stává - jak použil tento výraz Miloš Zeman - opravdu žumpa," prohlásil premiér Topolánek. Tvrdil také, že u zasílaných otázek, na které měl odpovědět, byly i výhrůžky. Obvinil zároveň novináře z korupce, protože umějí sehnat informace, které by podle premiéra mít neměli. Mirek Topolánek také vyčetl Syndikátu novinářů, že se nezabývá etikou novinářů. Místopředseda Syndikátu Radko Kubičko s tímto tvrzením nesouhlasí.

"Je možné obrátit se na etickou komisi Syndikátu novinářů, ve které zasedají uznávaní novináři, a ti posoudí soulad práce konkrétních novinářů s etickým kodexem Syndikátu novinářů."

Radko Kubičko ale zároveň odmítá paušální útoky na novináře.

"V tomto ohledu jsme jednoznačně proti tomu, aby politici takové paušální výroky vůbec pronášeli. Neměli by si zjednodušovat práci. Měli by naopak dbát na to, aby jejich i soukromé poměry byly velmi transparentní, aby byli nenapadnutelní."

Syndikát novinářů také nesouhlasí s naznačováním, že by se měl zpřísňovat nějaký tiskový zákon nebo zákony týkající se svobody slova.

"I v současné legislativě je určitá možnost bránit se proti případnému neetickému chování novinářů, pokud by takové nastalo."

Syndikát novinářů veřejně vyzval premiéra, aby zaslal podnět s vlastním vyjádřením, pokud má informace, že se novináři chovají neeticky. Je to podle Radka Kubička standardní postup, který vychází z práva novinářů na jistou samoregulaci. Syndikát novinářů, jako profesní sdružení, chce takovou samoregulaci provádět. Nemá ale žádné jiné páky než zveřejňovat soulad s etickým kodexem syndikátu. Radko Kubičko na druhou stranu nemá pocit, že by novináři byli na Mirka Topolánka jako premiéra přísnější než na jiné politiky.

"Vládní politici se nesmí divit, že situace se třeba poněkud obrátí oproti době, kdy byli v opozici. Novináři si jich více všímají, jsou třeba i přísnější na jejich majetkové poměry. Když to tak posoudím, tak si vzpomeňte, že bývalý premiér Jiří Paroubek si velmi stěžoval na přístup novinářů ke své osobě. A teď si zase stěžuje nový premiér."

Expremiér Miloš Zeman mluvil v souvislosti s novináři o póvlu a hnoji. Václav Klaus zase kdysi ve funkci premiéra označil novináře za největší nepřátele lidstva.