Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Exministr zahraničí Jiří Dienstbier, o kterém se hovoří jako o možném kandidátovi na prezidenta, v České televizi ostře kritizoval svého případného protikandidáta Václava Klause. Česká vláda investuje do 1. ledna 2008 částku 25 milionů korun do informační kampaně ke vstupu země do schengenského prostoru. V pondělí dorazil do Prahy legendární vlak Orient Express.

Jiří Dienstbier  (vlevo) a Václav Klaus
Exministr zahraničí Jiří Dienstbier, o kterém se hovoří jako o možném kandidátovi na prezidenta, v České televizi ostře kritizoval svého případného protikandidáta Václava Klause:

"On je takový všeználek. Proti týmům světových klimatologů on ví přesně, že to tak není. Nebo, co se má prezident vměšovat do toho, jaká bude architektura knihovny na Letné. To jsou extrémní postoje, které dokazují, že on vůbec není nadstranický prezident. To je ne něco osobního vůči Václavu Klausovi, ale prostě jiný postoj k životu, k politice," uvedl v neděli v České televizi Jiří Dienstbier. Navíc soudí, že Václav Klaus šíří "blbou náladu" a negativismus vůči Evropské unii a občanské společnosti.

Jak řekl prezidentův mluvčí Petr Hájek, Václav Klaus nechce Dienstbierovy výroky komentovat:

"Já k tomu mohu za sebe jenom říci, že pan prezident nebude komentovat urážlivé výroky od bývalých politiků, kteří doufají, že se tak zviditelní. Myslím, že si o tom každý udělá svůj obrázek sám."

Poslanci a senátoři budou hlavu státu volit začátkem příštího roku. Jediným kandidátem zatím je Václav Klaus, kterého navrhla ODS. Lidovci, zelení, sociální demokraté a komunisté dosud své kandidáty nepředstavili.


Česká vláda investuje do 1. ledna 2008 částku 25 milionů korun do informační kampaně ke vstupu země do schengenského prostoru. Kampaň má Čechy i cizince upozornit na to, že z hranic zmizí zábrany volného pohybu. Logem kampaně bude semafor se zelenými světly. Má symbolizovat volnost pohybu. Reklamu doplní slogan: "Evropou volnou cestou." Kampaň začne už v červenci na internetu prostřednictvím vládního portálu. Postupně budou využívány tištěné materiály, rozhlas a televize. Patnáct milionů z celkové ceny kampaně zaplatí úřad vlády, zbytek ministerstvo vnitra.

Vstupem do schengenského prostoru se zruší kontroly na hranicích. To by se na pozemních hranicích mělo stát 31. prosince 2007 a nejpozději do konce března příštího roku na mezinárodních letištích.

"Symbolický význam tohoto kroku je srovnatelný se stříháním drátů po roce 1989," uvedl premiér Mirek Topolánek.

Foto: Evropská komise
Vstup země do schengenského prostoru připravuje speciální tým. Od 1. září začne v testovacím provozu fungovat nový informační systém SIS, kterým si členské státy předávají důležité informace. Bezchybná činnost tohoto systému je jednou z podmínek vstupu Česka do schengenského prostoru.

Za hlavní úkol považuje ministr vnitra Ivan Langer garanci stávající bezpečnostní situace po otevření hranic.

"Na základě transformace služby cizinecké a pohraniční policie zhruba 2300 policistů přejde jinam, nicméně zůstane sloužit v těch regionech tak, aby se nezhoršila bezpečnostní situace."

Příslušníci přejdou k pořádkové, železniční a dopravní policii.

Otevření hranic si podle ministra Langera vyžádá také přísnější azylové zákony, důkladnou spolupráci zemí Evropské unie a perfektní výsledky českých tajných služeb.


Foto: ČTK
V pondělí dorazil do Prahy legendární vlak Orient Express. V Praze je k vidění čtyřikrát do roka. Luxusní vlak vyjel poprvé v roce 1883 z Paříže směrem na východ. Mluvčí Českých drah Ondřej Kubala nám popsal, jak Orient Express vypadá dnes:

"Je to souprava sedmnácti rekonstruovaných britských vozů z 20.-30. let. Orient Express jezdí po celé Evropě, z Benátek do Paříže, z Prahy do Paříže, z Benátek do Budapešti, atd. Ta cesta, kterou přijel do Prahy, byla naprosto unikátní, protože se Orient Express úplně poprvé v historii vydal na takzvanou Středoevropskou Grand Tour, kdy jel z Benátek přes Vídeň a Varšavu do Prahy."

Vlak do Prahy přijel vůbec poprvé v roce 1994. Přes hlavní město nyní vedou dvě trasy. A co vás čeká, kdybyste se Orient Expressem chtěli svézt?

"Představte si, že přijdete na nástupiště, kde se vás okamžitě ujme steward, postará se o vaše zavazadla a osobně vás dojde ubytovat a dovede vás do vaší kabiny nebo do vašeho apartmá. Steward patří přímo k tomu vozu, je vám k dispozici 24 hodin denně, kdykoliv na zazvonění. Samozřejmostí je, že vám nosí do kabiny snídani, nosí vám do kabiny čaje o páté. Ale kromě toho jsou tam tři nádherné restaurační vozy, jeden barový vůz, kde je klavír, večer tam hraje živá hudba, jsou tam špičkoví francouzští šéfkuchaři. Podávají se zpravidla večeře o čtyřech chodech. Všeho všudy je tam na sto cestujících čtyřicet osob personálu, včetně ředitele vlaku."

Orient Expres bude k vidění v Praze ještě během září.