Zprávy

ČSSD: Vedle Dienstbiera jsou ještě další dva možní kandidáti na prezidenta

Sociální demokracie uvažuje v souvislosti s blížící se volbou hlavy státu o třech jménech, je mezi nimi i exministr zahraničí Jiří Dienstbier. ČSSD nicméně nebude navrhovat svého kandidáta, počká na návrhy středopravicových stran. Novinářům to ve čtvrtek řekl předseda největší opoziční strany Jiří Paroubek. Už dříve Paroubek jako o možném kandidátovi mluvil o ekonomovi Janu Švejnarovi. Zmínil se také o tom, že by se protikandidátem prezidenta Václava Klause mohl stát někdo z akademické sféry. Jako o vhodné kandidátce se spekulovalo například o bývalé předsedkyni Akademie věd ČR Heleně Illnerové, ta však podle neoficiálních informací nominaci odmítla. Paroubek očekává, že o vhodném kandidátovi budou o prázdninách jednat menší vládní strany mezi sebou. Kdyby se zelení a lidovci dokázali domluvit se sociálními demokraty a komunisty, mohl by být Klausův protikandidát znám v polovině září.

NSS: Poskytovat informace podle zákona musí i kancelář prezidenta

Kancelář prezidenta republiky je v části své agendy povinna poskytovat informace podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Rozhodl o tom před několika dny Nejvyšší správní soud (NSS) při projednávání stížnosti Jiřího Krejzy z Roudnice nad Labem. Nyní své rozhodnutí zveřejnil. Už v minulosti soud upozornil, že v činnosti prezidenta a jeho kanceláře je třeba rozlišovat ústavní a správní rovinu. U správních záležitostí pak musí kancelář na žádosti o informace reagovat podle zákona, což prý v souzeném případě neudělala.

Mluvčí Hradu Petr Hájek ale tvrdí, že daný zákon prezidentův úřad dodržuje. "Zákon o svobodném přístupu k informacím nám nikdy potíže nedělal, nedělá a dělat nebude. Dotyčný pán samozřejmě informaci dostal," řekl ČTK v reakci na verdikt. Krejza chtěl zjistit, kdo poskytl hradní kanceláři údajně nepravdivé údaje. "Není pochyb, že odepření poskytnutí informace ve stěžovatelově případě nemá povahu aktu ústavního, ale správního. V daném případě navíc stěžovatel nežádal o informaci prezidenta republiky, ale přímo Kancelář prezidenta republiky," stojí v rozhodnutí NSS.

Podle správního soudu patří mezi ústavní akty prezidenta například zastupování státu navenek, sjednávání a ratifikace mezinárodních smluv, podepisování zákonů nebo svolávání a rozpouštění Poslanecké sněmovny. Mezi správní záležitosti patří mimo jiné pravomoc jmenovat soudce nebo některé běžné úřední úkony.

CVVM: Téměř dvě třetiny Čechů v zemi americký radar nechtějí

Proti umístění americké radarové základny v Česku jsou téměř dvě třetiny občanů. Vyplývá to z červnového průzkumu, který ČTK zaslalo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). S výstavbou zařízení, které by mělo být součástí protiraketové obrany, naopak souhlasí více než čtvrtina lidí. Většina dotázaných také chce, aby se kvůli základně konalo referendum, zjistil průzkum.

Průzkumu CVVM se zúčastnilo 1013 lidí starších 15 let. Rozhodný nesouhlas s výstavbou radarové základny USA v Česku vyjádřilo 40 procent z nich, dalších 25 procent bylo "spíše" proti. Naopak šest procent Čechů uvedlo, že s umístěním radaru v zemi "rozhodně souhlasí" a 22 procent řeklo, že "spíše souhlasí". Sedm procent respondentů nedokázalo zaujmout jasné stanovisko. V červnu odpůrců protiraketové základny přibylo. Jejich počet klesl v květnu, nyní se opět přiblížil dubnovým statistikám.

Umístění amerického radaru v republice má většinovou podporu mezi příznivci ODS, voliči ostatních stran myšlenku americké základny v ČR většinou odmítají. U opoziční ČSSD a zejména KSČM je nesouhlas relativně četnější a vyhraněnější než u obou menších stran vládní koalice.

Síť kontaktních míst Czech Point zřejmě začne fungovat už v lednu

Síť kontaktních míst Czech Point, která má lidem zjednodušit komunikaci s úřady, zřejmě bude spuštěna už od 1. ledna příštího roku. Senát ve čtvrtek doporučil některé úpravy vládního návrhu a poslal ho zpátky do sněmovny. Zároveň ale v souladu s názorem ministerstva vnitra navrhl uspíšení účinnosti novely. Lidé by tak od začátku příštího roku mohli na obecních úřadech či pobočkách České pošty získat například výpisy z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku, rejstříku trestů či živnostenského rejstříku. Původně se se vznikem této sítě počítalo až na jaře 2008. Síť Czech Point by mělo tvořit asi 1300 obecních úřadů. Připojit by se k nim mělo také 2000 poboček České pošty.

Na Czech Pointech lidé získají veškeré údaje, opisy a výpisy, které jsou vedeny v centrálních veřejných evidencích a registrech o jejich osobách, majetku a právech. Jejich prostřednictvím bude mít občan možnost úředně ověřit dokumenty, listiny a podpisy a převést dokumenty do elektronické formy. Dále se bude moci přes Czech Point oficiálně obrátit na kterýkoli úřad veřejné správy, a také získat informace o průběhu řízení, která se ho týkají. V ČR již v rámci pilotního projektu funguje asi 30 kontaktních míst Czech Point.

Senát zmírnil postih řidičů za některé prohřešky na silnicích

Senát zmírnil postih řidičů za některé prohřešky. Zrušil například sankci pro řidiče či cyklistu, který by při nehodě zranil sám sebe. Změny přináší stručná novela zákona o silničním provozu, kterou ve čtvrtek horní komora přijala. Pokud novelu podepíše i prezident Václav Klaus, řidiči i policisté by se změnami začali řídit zřejmě už během srpna. Novela totiž nabude účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Ministr dopravy Aleš Řebíček senátorům řekl, že tato "technická" novela si nekladla za cíl zásadně změnit silniční zákon, ale napravit jeho některé nepřesnosti a duplicity. Přípravu hlubších změn chce zahájit v září, až bude známo roční vyhodnocení platnosti dosavadního zákona. Tyto změny pak chce předložit do konce roku jako vládní návrh. Stávající zákon, který zavedl bodový systém, nepřispěl ke snížení počtu úmrtí na silnicích, jak jeho tvůrci deklarovali. Předmětem kritiky jsou i problémy se zjištěním počtu trestných bodů pro konkrétní řidiče.

Lékárny zlikvidují tisíce vakcín proti chřipce za miliony korun

Lékárny v Česku budou muset v příštích týdnech zlikvidovat nespotřebované loňské vakcíny proti chřipce za zhruba 15,6 milionu korun. Očkovací látce končí v létě použitelnost. Sdělili to představitelé Grémia majitelů lékáren. Podle nich za ztrátami stojí systém distribuce, který funguje od loňska. Kvůli němu prý lékárny plánují objednávku vakcín pro letošek jen opatrně. Obávají se totiž toho, aby je za rok nemusely zas ničit. "Je to zajímavá situace v době, kdy se hovoří o úsporách ve zdravotnictví. Plýtvání ukazuje, že systém není funkční," řekl k likvidaci desetitisíců vakcín předseda grémia Petr Krpálek.

V Česku funguje asi 2500 lékáren. Podle průzkumu grémia by každá měla zničit v průměru 48 vakcín. Nákupní cena vakcíny činí 130 korun. Vakcíny za dalších asi pět milionů korun budou prý muset zlikvidovat distributoři, dodal Krpálek. Změnu systému a dodávání léčiv přímo do ordinací prosadil bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Podle grémia tato legislativa působí chaos, volá proto po návratu k minulé praxi. O novele zákona o léčivech by měla sněmovna rozhodovat na podzim.

Maloobchodní tržby se v květnu zvýšily o 7 procent, růst zpomalil

Maloobchodní tržby vzrostly v květnu meziročně o 7,1 procenta. Po dubnovém zvýšení tržeb o osm procent se tak jejich růst zpomalil. Proti předchozímu měsíci vzrostly tržby obchodníků o 0,6 procenta. Rozhodující podíl na přírůstku měly specializované prodejny potřeb pro domácnost, ostatního nepotravinářského zboží a nespecializované prodejny s převahou potravin. Oznámil to Český statistický úřad.

ÚOHS udělil sedmi chovatelům kuřat pokutu 14 milionů Kč za kartel

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) udělil sedmi chovatelům kuřat pokutu 14,2 milionu korun za nedovolenou kartelovou dohodu. Společnosti se v prosinci minulého roku dohodly na společné strategii stanovování cen jatečních kuřat pro odběratele. Největší pokuty dostali iniciátoři kartelu, jimiž podle ÚOHS byly společnosti Agrodružstvo Jevišovice a Sušárna Pohořelice. Firmy se chystají proti rozhodnutí úřadu odvolat.

Agrodružstvo Jevišovice a Sušárna Pohořelice by měly zaplatit 8,25 milionu, respektive 5,35 milionu korun. Zbývající pětice firem - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice, dostala pokuty od 350.000 do 600.000 korun. Firmy se podle ÚOHS snažily u kuřat dosáhnout minimální výkupní ceny 20 korun za kilogram živé váhy. Společnosti se zhruba šestinovým podílem na trhu dohromady ročně vyprodukují asi 50.000 kilogramů drůbežího masa. Loni na podzim oznámily, že přestanou domácím obchodníkům dodávat drůbež, pokud výkupní ceny nevzrostou alespoň o korunu na 20 Kč za kilogram. Tehdejší výkupní cena podle nich byla pod úrovní výrobních nákladů.

Hyundai začíná nabírat dělníky pro výrobu v nošovickém závodě

Automobilka Hyundai začíná v těchto dnech nábor lidí do výroby aut v nošovickém závodě. Jako první začne přijímat dělníky na pozice předáků a mistrů, do konce letošního roku jich chce nabrat asi 300. Začátek náborové kampaně dělnických profesí firma spojí o tomto víkendu v Ostravě s předvedením modelu Hyundai i30, který se začne prodávat v ČR od pondělka. Zároveň bude vozem, s jehož výrobou nošovická továrna začne jako první, řekl mluvčí firmy Petr Vaněk. Továrnu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku staví Hyundai od března. Nyní má automobilka v Česku 205 zaměstnanců na manažerských a administrativních postech. Nábor dělníků zahájí podle Vaňka ve spolupráci s úřady práce v regionu tak, aby koncem příštího roku zaměstnala zhruba 2000 dělníků.

"Zkušební výroba modelu i30 začne v Nošovicích od září 2008 a sériová od března 2009, budeme ho vyrábět v počtu 100.000 kusů ročně," upřesnil. Nový model se podle něj zatím vyrábí jen v Koreji, kde jeho sériová výroba začala zhruba před měsícem. Nová továrna automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku by měla pro evropský trh produkovat až 300.000 aut ročně ve třech typech. "Druhým typem bude auto v segmentu B v kategorii MPV, rodinné vozidlo. Třetím typem bude také MPV a segment B, ale to vůbec ještě není upřesněno," dodal.

Elphinston: Přesvědčte veřejnost a vládu, že OH jsou přínosné

Přesvědčte veřejnost, že olympiáda i samotná kandidatura bude pro Českou republiku přínosná, přesvědčte vládu, ať olympijské hry v Praze podpoří, přesvědčte sponzory, že to je dobrá investice. Pak budete mít dobrou šanci pořádat olympijské hry. To si myslí vlivný australský funkcionář Bob Elphinston, který přijel na dva dny na pozvání Českého olympijského výboru (ČOV) do Prahy. Elphinston je od loňska předsedou Mezinárodní basketbalové federace, byl generálním manažerem organizačního výboru olympijských her v Sydney 2000, ale zejména byl členem hodnotící komise kandidatur pro olympijské hry v roce 2008 a 2012. A je velmi pravděpodobné, že bude hodnotit uchazeče také pro OH v roce 2016, na které Praha podá na začátku září přihlášku. "Praha je krásné město, výborně lokalizovaná uprostřed Evropy, snadno dostupná z celého světa," vypočítal Elphinston hlavní výhody pražské kandidatury.

Češi našli dosud neznámé osídlení z doby stavitelů pyramid

Čeští archeologové objevili jižně od egyptské oázy Baharíja dosud neznámé doklady o osídlení z doby stavitelů pyramid. Češi totiž v oblasti egyptské Západní pouště nalezli půdorysy budov, keramiku a nádoby, které pochází z poloviny třetího tisíciletí před Kristem. Podle vedoucího české expedice Miroslava Bárty z egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se tak podařilo o tisíc let posunout současné vědomosti o přítomnosti starých Egypťanů v oblasti oázy Baharíja. Dosud totiž odborníci v této lokalitě nacházeli doklady pro osídlení z faraonské doby až od poloviny druhého tisíciletí před Kristem.

Do Česka přijíždějí stovky studentů dobrovolníků

Na léto přijíždějí do Česka stovky zahraničních studentů na dobrovolné práce. Nejčastěji pomáhají obnovovat památky, kosit louky nebo se věnují dětem či postiženým lidem. V poslední době mezi dobrovolníky přibývá studentů z východní Evropy, ze zemí bývalé Jugoslávie, Ukrajiny nebo Ruska. Pro Západoevropany je Česko podle ředitelky dobrovolnické organizace Inex-Sda Martiny Jirasové už známá a nudná země, a raději míří dále na východ. Inex-Sda koordinuje dobrovolnické projekty v ČR od roku 1991. Letos Inex-Sda zprostředkoval dobrovolnictví několika mladým lidem ze Srbska, Turecka, Ukrajiny, Ruska nebo Běloruska. Přijedou dokonce tři studenti z africké Ghany. Dobrovolníci pracují zhruba šest hodin denně pět dnů v týdnu bez nároku na mzdu. Jsou to nejčastěji studenti od 18 do 30 let. Dorozumívacím jazykem je zpravidla angličtina. Motivem je pro většinu z nich poznání jiné kultury, seznámení s novými lidmi, procvičení angličtiny a zajímavá, inspirativní práce.

ČIŽP zakázala kvůli syslům festival v části letiště v Roudnici

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zakázala konání letošního 11. ročníku festivalu elektronické a taneční hudby Cosmic Trip na některých pozemcích letiště v Roudnici nad Labem. Organizátoři předpokládají, že na akci v sobotu přijede zhruba 10.000 lidí. Inspekce se obává, že by mohli narušit kolonii kriticky ohroženého sysla obecného, který v těchto místech žije. ČTK to sdělila mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová. Zákaz podle ČIŽP neznamená, že se akce nemůže v sobotu konat. Její účastníci pouze nesmí vstupovat na určité pozemky, které jim inspektoři označili. Ředitelka ústeckého inspektorátu ČIŽP Jana Moravcová ČTK řekla, že zakázaným místem jsou pouze ty nejvzácnější lokality. Podle ní jde o kompromis, který umožňuje akci konat a zároveň sysla chránit.

Pořadatelům akce se opatření příliš nelíbí. Na roudnické letiště festival z teplického koupaliště Pudlák přesunuli záměrně, protože se domnívali, že jde o bezproblémovou lokalitu. Šéf roudnického aeroklubu Vlastimil Dvořák tvrdí, že situaci nyní spolu s organizátory řeší. Jak akce proběhne, bude podle něho jasné v pátek.

Oprava Karlova mostu může začít, smlouva s firmou podepsána

Plánované opravě pražského Karlova mostu už nestojí nic v cestě. Představitelé magistrátu ve čtvrtek podepsali smlouvu s firmou SMP CZ, která památku zhruba za 222 milionů korun zrekonstruuje, informoval magistrát. Práce potrvají přibližně tři roky, pro chodce bude most po celou dobu otevřen, i když s omezením. "Stavební práce začnou zřejmě až v polovině srpna," informoval radní pro kulturu, památky a cestovní ruch Milan Richter. Lidé podle něho budou moci nahlédnout do nitra stavby. "Průhledy v ohrazení stavby uvidí, jak oprava pokračuje," poznamenal radní. Práce by se mohly stát zajímavou součástí turistické nabídky města, dodal.

Na památce se bude opravovat mostovka včetně kamenného zábradlí. Karlův most má hlavně získat novou izolaci proti vodě, aby se při zatékání netrhalo zdivo. Měl by mít i lepší odvětrání. Počítá se s novými rozvody, mělo by se tam objevit plynové osvětlení. Oprava památky už nabrala zhruba roční zpoždění, měla začít loni v červenci. Vše se posunulo kvůli změně zákona o zadávání zakázek, nyní se s rekonstrukcí ještě čekalo na oslavy 650. výročí položení základního kamene památky.

Čeští fanoušci přivítali nový film o Harrym Potterovi

Přes 700 fanoušků Harryho Pottera se v noci ze středy vypravilo do pražského multikina ve Slovanském domě na premiéru pátého dílu příběhů o mladém čarodějovi. Někteří nadšenci dorazili v kouzelnických kostýmech. Zájem o půlnoční premiéru byl tak velký, že provozovatelé multikina pro diváky den před promítáním vyčlenili ještě jeden sál navíc oproti původnímu plánu. Film natočil podle románu britské spisovatelky Joanne Rowlingové režisér David Yates. Harry v pátém díle přestává být chlapcem a přebírá vůdčí roli v boji proti hlavní záporné postavě, lordu Voldemortovi. Na kouzelnické škole v Bradavicích také zažívá svou první lásku. Snímek měl asijskou premiéru koncem června v Tokiu a světovou v Londýně 3. července. Česká premiéra jen o několik dnů předstihla vytištění posledního knižního dílu potterovské ságy. Ten bude v knihkupectvích od 21. července v angličtině, český překlad vyjde koncem roku. Fotokopie sedmé části se již objevily na internetu a server iDnes následně přinesl dějový vývoj i konec celé knihy.

Museum Kampa vystavuje 20 prací Andyho Warhola

Dvě desítky prací Andyho Warhola, klíčového představitele kontroverzního výtvarného směru zvaného pop-art, soustřeďuje výstava v pražské galerii Museum Kampa. Až do konce září je tam pro návštěvníky zpřístupněna jeho kolekce nazvaná Disaster Relics (Katastrofy). Obrazy jsou zapůjčeny především z Warholova muzea v Pittsburghu ve státě Pennsylvania v USA, kde se umělec rusínským přistěhovalcům z východního Slovenska narodil. Název kolekce je nejčastěji spojován s jeho obrazy a tisky z raných šedesátých let, které zřejmě vznikaly v souvislosti s barvitým líčením úmrtí známých osobností té doby, na základě zpráv o anonymních mrtvých při autonehodách, leteckých haváriích a sebevraždách nebo jako reakce na publicitu kolem sociálních otřesů a rasových nepokojů. Patří sem i atentát na prezidenta Kennedyho.

Prázdniny v Telči nabídnou letos řadu zahraničních umělců

Více než jindy v minulosti se na letošním festivalu Prázdniny v Telči objeví zahraniční umělci. Napovídá tomu i podtitul festivalu Cesta kolem světa za 17 dní. Návštěvníci uvidí na českém festivalu kubánský večírek, romskou jízdu, finský nášlap, židovskou svatbu i španělskou fiestu, řekl ČTK jeden z pořadatelů Vojtěch Kolář. Festival začne 27. července. Zahájení se ponese v duchu židovské svatby, zahrají skupiny Presburger Klezmer Band ze Slovenska a Létající rabín. Během 17 dní nabídne festival divákům kolem stovky kapel, divadel, písničkářů a performerů z celého světa. Návštěvníci uvidí například finskou skupinu Värtinä nebo španělského baskytaristu Fernanda Saunderse, který dlouhodobě spolupracoval s Lou Reedem. "Hvězdou bude také americká písničkářka Janet Robinová," řekl Kolář. Tradiční keltskou hudbu zahraje irská kapela Sliotar, vystoupí kubánští Son Caliente nebo britský písničkář Justin Lavash.

Kromě hostů ze světa se představí také legendy českého folku, folkloru, rocku nebo alternativní scény. V Telči zahraje Hradišťan, Jablkoň, Miki Ryvola, Nezmaři, Vladimír Mišík a ETC, Druhá tráva, Lenka Dusilová, Michal Prokop s Farmus 5 a řada dalších skupin.

V Boskovicích začal hudební festival pro židovskou čtvrť

Čtyřdenní hudební festival pro židovskou čtvrť začal v Boskovicích na Blanensku. Vedle řady koncertů nabízí také divadelní představení, projekce filmů, autorská čtení nebo výstavy. Přehlídka vyhledávaná alternativně smýšlejícím publikem se letos koná popatnácté. Od začátku je věnována rozlehlé boskovické židovské čtvrti, která se v posledních letech mění ze zanedbaného komplexu v turistické lákadlo. Při výběru pozvaných skupin a interpretů organizátoři zohlednili, že přehlídka si připomíná jubileum. Vystoupí tak kapely, které v Boskovicích v minulosti slavily úspěch, například Michal Prokop a Framus Five nebo pravidelní účastníci Tata Bojs, uvedla jedna z pořadatelek Adéla Kebrdlová.

Koncerty a další akce se až do neděle konají na různých místech v Boskovicích, například v amfiteátru letního kina, na hradě, za muzeem nebo v zámeckém skleníku. Přehlídku doprovodí výstava Charta 77 a její doba a expozice fotografií z předchozích ročníků přehlídky. Informace o festivalovém programu jsou uvedeny na internetové stránce www.unijazz.cz.

Mapa republiky v Krkonoších roztála o měsíc dříve

Unikátní sněhové pole v Krkonoších ve tvaru bývalého Československa zvané Mapa republiky letos roztálo o měsíc dříve než obvykle. Sníh v lokalitě na úbočí Studniční hory zmizel již v první polovině července, zatímco například předloni roztál až v polovině srpna. Na úbočí Studniční hory sníh každoročně vydrží nejdéle. V letech bohatých na sníh tam sněhové vrstvy v zimě dosahují až 17 metrů. Mezi krkonošskými horaly se říká, že dokud sníh na Mapě republiky neroztaje, nepřijde do Krkonoš letní počasí. Traduje se také, že před desítkami let vydržel sníh na tomto místě až do další zimy. Samotná lokalita Mapy republiky je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku.

Ze sportu:

Česká fotbalová dvacítka na juniorském mistrovství světa v kanadském Edmontonu porazila Rakousko 2:0 a postoupila do finále, kde si o zlato zahraje v neděli s vítězem zápasu mezi Argentinou a Chile. Obě branky českého týmu padly v prvním poločase a jejich autory byli Mičola a Fenin.

Pětatřicetiletý hokejový útočník Petr Nedvěd se definitivně rozhodl k návratu do extraligy a podepsal roční smlouvu s vedením pražské Sparty. Mistrovský tým o tom informoval na svých oficiálních internetových stránkách. "Díky jeho mnohaletým zkušenostem z NHL očekáváme, že na sebe převezme také velký díl odpovědnosti," řekl generální manažer Petr Bříza na adresu druhého nejproduktivnějšího Čecha v historii NHL.

Špičková světová rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala svoji první velkou medaili v cyklistice. Dvacetiletá Češka získala bronz na mistrovství Evropy v časovce žen do 23 let. V Sofii vyhrála Dánka Linda Wilmussenová, na druhou Ukrajinku Světlanu Gaukovou ztratila Sáblíková na trati dlouhé 24 kilometrů necelých deset sekund. Vedle Sáblíkové byla na startu ještě druhá česká cyklistka Jarmila Machačová, která obsadila jedenácté místo.

Střelec Luboš Opelka vybojoval na mistrovství Evropy ve španělské Granadě bronzovou medaili v disciplíně standardní velkorážní puška 3x20 ran na 300 metrů. Den po zisku týmového titulu jej přitom v neolympijské disciplíně dělil pouhý bod od zlata, které vybojoval zkušený Slovinec Rajmond Debevec. Dalšímu členovi zlatého družstva Tomáši Jeřábkovi chyběl po třípolohové střelbě jediný bod na stupně vítězů. Čeští reprezentanti na šampionátu získali už patnáct medailí.

Už popáté v historii zamíří o tomto víkendu na Masarykův okruh do Brna mistrovství světa superbiků. Součástí programu bude i závod mistrovství světa supersportů, mistrovství Evropy superstocků 600 a Pohár FIM superstocků 1000. Hlavním tahákem pro české motocyklové příznivce bude start Jakuba Smrže, který před sezonou zamířil ze seriálu mistrovství světa silničních motocyklů mezi superbiky. Smrž je po devíti závodech třináctidílného seriálu zatím na třináctém místě průběžného pořadí a právě na domácí trati vidí první možnost k útoku na vylepšení svého postavení v závěrečných pěti závodech seriálu.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno s přeháňkami a bouřkami. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.