Zprávy

Test prokázal, že krocany v Tisové zabil i člověku nebezpečný vir

Analýzy potvrdily, že krocany na farmě v Tisové na Orlickoústecku zabil vysoce patogenní virus ptačí chřipky H5N1 nebezpečný i člověku. Česko tak zaznamenalo první případ vysoce nebezpečné ptačí chřipky v chovu drůbeže. Ohnisko nákazy bylo izolováno. Hygienici uklidňují, že lidem žádné nebezpečí nehrozí. Chorobou se zatím v Evropě nikdo nenakazil, panuje zde totiž jiná kultura než v Asii, kde lidé s ptáky žijí v úzké blízkosti, vysvětlil hygienik Vladimír Polanecký. Výskyt viru ale ovlivní obchod, Rusko již oznámilo, že omezí dovoz drůbeže z ČR.

Krocani začali v Tisové umírat v neděli, do středečního večera uhynulo 1800 kusů z celkem 6000 chovaných krocanů. Žádné ze zvířat se nedostalo do prodeje. Farma je nyní uzavřena a všechna zvířata budou utracena. Veterináři vymezí kolem vsi pásma v okruhu tři kilometry a deset kilometrů od místa výskytu. V prvním pásmu se provede soupis všech hospodářství s drůbeží včetně drobných chovů, ve druhém se sepíší chovy komerční. V nich budou veterináři stav zvířat sledovat. Přímo v Tisové bude vybito 930 kusů drůbeže z domácích chovů. Nejpřísnější opatření mají okolo ohniska trvat minimálně tři týdny. Desinfekční koridor, kde se bude provádět očista lidí, kteří vystupují z ohniska nákazy, pomáhá na místě budovat osm desítek záchranářů z olomouckého vojenského záchranného praporu. V Tisové by vojáci měli zůstat do pátečního večera.

Lék proti ptačí chřipce Tamiflu dostanou lidé, kteří s nakaženou drůbeží pracovali, a veterináři, kteří případ prošetřují, kvůli prevenci. Česko má pandemický plán, kterým se v případě šíření nákazy řídí. Hygienici podle něj postupovali už loni, kdy se virus ptačí chřipky objevil u divokých labutí. Také zásob léků má stát podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka dost.

První případ ptačí chřipky se v ČR objevil loni v březnu, poté bylo zaznamenáno dalších 13 výskytů, vždy šlo o volně žijící labutě. Všechny případy se vyskytly na jihu Čech a Moravy. Chovatelům nutná bezpečnostní opatření a omezení odbytu způsobily milionové škody. Světová banka odhadla, že škody roční pandemie ptačí chřipky by světové ekonomice způsobily ztráty ve výši téměř 19 bilionů korun. Virus H5N1 byl u člověka poprvé objeven v roce 1997 v Hongkongu. Od té doby si v Asii vyžádal desítky lidských životů. Zatím nebyla prokázána jeho přenositelnost z člověka na člověka.

Premiér Topolánek: Nepřipouštím si možnost krachu na summitu EU

Český premiér Mirek Topolánek si nepřipouští možnost, že by jednání o nové unijní smlouvě, která má nahradit odmítnutou euroústavu, na nadcházejícím summitu Evropské unie zkrachovala. Uvedl to před čtvrtečním zahájením summitu. Zároveň připomněl, že polský návrh změny hlasování při zasedání ministrů EU má nadále českou podporu, byť to není prioritou. "Koaliční vláda mi nedala mandát vetovat dohodu, pokud polský návrh nebude přijat," uvedl premiér. Podle něj je česká delegace připravena použít veto pouze ve dvou případech. Za prvé, pokud by se někdo chtěl vracet k dokumentu, který by nesl ústavní a kvazistátní prvky (například společná vlajka, hymna a heslo EU). A za druhé, pokud by se během jednání ukázalo, že budou jednotlivým státům umožněny exkluzivní, trvalé výjimky z unijních politik. "Jsme toho názoru, že možnost získávat trvalé výjimky mají mít buď všichni, nebo nikdo," dodal Topolánek.

Klaus ve FAZ: Důležitější než poměr hlasů v EU je svoboda

Svoboda jednotlivce je v Evropské unii podle prezidenta Václava Klause důležitější než nyní diskutované poměry hlasů pro jednotlivé státy. Před významným summitem společenství o jeho reformě na to hlava státu poukazuje v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Novou dělbu hlasů mezi zeměmi EU, kterou prosazuje Polsko i za podpory české vlády, Klaus považuje za významnou, protože menší země mají obavy, že zůstanou na okraji. "Přesto to není v evropské debatě nejdůležitější otázka," říká prezident. Mnohem podstatnější podle něj je svoboda jednotlivců. To Klaus připomíná jako člověk, který žil téměř padesát let v komunismu. Prezident pochybuje také o možnosti rozšiřování většinového rozhodování v EU místo dosud převažujících jednomyslných, kdy je potřebný souhlas všech členských zemí. Ve většinovém systému se prý nedá dosahovat kompromisů. "Ve vztahu mezi státy se ale musejí hledat kompromisy. Vynucená řešení nepotřebujeme," říká. "Jsem sice dost pragmatický, abych byl schopen přijmout většinová rozhodnutí v podřadných otázkách, ale ve všech zásadních jsem pro jednomyslnost," uvádí Klaus.

Průzkum: Proti americkém radaru v Česku je 64 procent lidí

Většina lidí nadále nechce na českém území americkou radarovou základnu, odmítá jí 64 procent respondentů. Pro umístění radaru v Česku se vyslovila třetina lidí. Pokud by bylo zařízení začleněno do systému NATO, bylo by proti sice méně lidí, stále by to však bylo více než polovina - 55 procent, ukázal poslední průzkum agentury Factum Invenio. Průzkum si nechalo udělat ministerstvo zahraničí, které o jeho výsledcích informovalo ČTK. "Významnější pozitivní odezvu u veřejnosti nemá ani dynamika, kterou v posledních měsících nabrala diskuse o protiraketové obraně v rámci NATO," uvedl průzkum. Nejčastějším argumentem kritiků radarů je zvyšování bezpečnostního rizika pro Česko. Příznivci radaru naopak argumentují zajištěním obrany před útokem z rizikových zemí.

I když lidé v Česku radar vesměs nechtějí, většina lidí si podle průzkumu myslí, že země by proti možné raketové hrozbě měla být chráněna. Průzkum se konal těsně po návštěvě amerického prezidenta George Bushe v Praze. Ten do Prahy přijel hlavně kvůli jednáním o radaru. Ministerstvo doplnilo, že agentura se lidí ptala před zasedáním ministrů obrany NATO. Ti podle české diplomacie konstatovali, že úvahy o alianční protiraketové obraně musí zohlednit plánovaný evropský pilíř amerického systému.

Vojáci a bývalí vězni uctili památku Heliodora Píky

Osobnost vojáka, diplomata a vlastence Heliodora Píky, který byl před 58 lety komunistickým režimem nezákonně popraven, si ve čtvrtek v Praze připomněli vojáci politici a představitelé politických vězňů. Přítomen byl i Píkův syn Milan. Jeho otec byl prvním popraveným v rámci komunistických čistek v armádě. "Rádoby zákonem posvěcenou vraždou a drakonickým ortelem měl být nejen navždy odstraněn statečný a zásadový člověk, ale současně předem zastrašen každý, kdo ještě nerezignoval na étos života ve svobodné a demokratické společnosti," uvedla na pietním shromáždění před sídlem generálního štábu ministryně obrany Vlasta Parkanová. Za osobní trauma označila to, že kvůli liknavosti společnosti a neschopnosti justice nebyli Píkovi soudci a kati pohnáni k odpovědnosti. Trestní stíhání tehdejšího prokurátora Karla Vaše, který se podle Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zásadním způsobem podílel na rozsudku smrti nad generálem Píkou, bylo v roce 2002 zastaveno z důvodu promlčení.

Sněmovna schválila vznik kontaktních míst Czech Point

Obecní úřady a další instituce zřejmě budou moci lidem vydávat výpisy z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku, rejstříku trestů či živnostenského rejstříku. Vznik jednotných kontaktních míst Czech Point má umožnit novela zákona o informačních systémech veřejné správy, kterou tuto středu schválila Poslanecká sněmovna. Vládní návrh posoudí ještě Senát a prezident. Síť kontaktních míst, z nichž budou lidé moci elektronicky komunikovat s úřady, by mělo tvořit asi 1300 obecních úřadů. Připojit by se k nim mělo také 2000 poboček České pošty. Na Czech Pointech lidé získají veškeré údaje, opisy a výpisy, které jsou vedeny v centrálních veřejných evidencích a registrech o jejich osobách, majetku a právech. Jejich prostřednictvím bude mít občan možnost úředně ověřit dokumenty, listiny a podpisy a převést dokumenty do elektronické formy. Dále se bude moci přes Czech Point oficiálně obrátit na kterýkoli úřad veřejné správy, a také získat informace o průběhu řízení, které se ho týkají.

Odbory se zlobí na magistrát kvůli problémům s umístěním tribuny

Odboráři kritizovali pražský magistrát, že jim původně nechtěl dovolit postavit během sobotní demonstrace proti vládní reformě veřejných financí tribunu pod sochou svatého Václava. Přestože se podle představitelů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) obě strany nakonec na záboru místa domluvily, dá se podle nich postup úředníků vnímat jako pokus o ohrožení svobody shromažďování. "Je to neslušné, zbytečně to vyvolává pocit, že by v České republice mohla být ohrožena demokracie a právo na svobodné vyjádření názorů," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci odborový předák svazu KOVO Josef Středula. Proti nařčení o omezení shromažďovacího práva se magistrát ohradil. "Odbory samozřejmě mohou pořádat svůj protestní pochod, který nám ohlásily. Stavbu takovýchto zařízení v horní části Václavského náměstí ale nepovolujeme nikomu," sdělil ČTK mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Je to praxe, která bez výjimky platí několik let jako ochrana historického místa, jeho piety i s ohledem na bezpečnost účastníků akcí, dodal.

Předseda ČMKOS Milan Štěch očekává, že v sobotu přijedou do Prahy vyjádřit nespokojenost s vládními záměry desetitisíce odborářů. Před polednem se pod hlavním heslem "Zastavme škrtformu" sejdou před žižkovským Domem odborových svazů, průvodem se vydají na Václavské náměstí. Odbory chtějí reformu buď zastavit, nebo zásadně změnit. Tvrdí, že poškozuje většinu občanů a neplní daný cíl, tedy snížit deficit veřejných financí. O dalších protestech chtějí odbory rozhodnout až podle výsledku nadcházející akce a reakcí politiků. Generální stávku, kterou požaduje druhá největší centrála - Asociace samostatných odborů - považuje Štěch za poslední možný prostředek a krajní variantu, která zatím není na pořadu dne. Konfederace v pátek rozešle všem poslancům své pozměňovací návrhy. Věří, že někteří z nich si je během druhého čtení osvojí a zkusí je uplatnit.

STEM: Lidé pokládají současný režim ze lepší než předlistopadový

Většina lidí považuje současnost za lepší než režim před listopadem 1989. Červnový průzkum agentury STEM zjistil, že si to myslí 56 procent lidí, opačný názor má 23 procent oslovených. Výsledky průzkumu agentura STEM poskytla ČTK. Podle analytiků STEM ale nemají občané už zhruba deset let úplně jasno v tom, zda se česká společnost vyvíjí správným směrem. V současnosti ale říká 54 procent lidí, že společnost jde správným směrem. Také ve výhledu do příštího roku se posílily pocity naděje a ubylo obav, zjistil STEM.

Národnostní menšiny mají v Praze svůj dům

Pražský magistrát otevřel dům, který bude sloužit národnostním menšinám. V budově ve Vocelově ulici ve druhé městské části budou moci například prezentovat své národní kulturní tradice. Zastoupení v Domě národnostních menšin budou mít Bulhaři, Maďaři, Němci, Poláci, Rusové, Řekové, Slováci, Srbové, Ukrajinci, Rusíni a Romové. "Hlavní město Praha jako první město v České republice vytvořilo regulérní institucionální zázemí pro spolkový menšinový život, pro to, aby menšiny měly zázemí, kde se mohou setkávat, kde se mohou sdružovat," řekla ministryně Džamila Stehlíková. Praha se podle ní zařadila k evropským metropolím, v nichž podobná zařízení fungují.

V domě je 24 kanceláří, každá z menšin bude mít jednu. V budově je dále společenský sál, zasedací místnost, kavárna, knihovna a archiv. Budou se tam konat výstavy a koncerty, promítat filmy, pořádat konference a semináře. V domě bude i výuka češtiny a českých zákonů, aby se cizinci lépe začlenili do společnosti.

Česká šlechta se cítí perzekvována státem při sporech o majetek

Česká šlechta se cítí perzekvována státem při svých sporech o majetek zabavený nacisty i komunisty. Napsala proto dopis předsedovi vlády Mirkovi Topolánkovi a ministrům vnitra a spravedlnosti Ivanu Langrovi a Jiřímu Pospíšilovi. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl Girolamo Giormani z Hnutí na obranu majitelů realit. Podle zástupců hnutí se vláda ČSSD snažila šlechtu zdiskreditovat a zpochybnit jejich nároky na rodový majetek. Na diskreditaci se prý podílela policie i tajné služby, které na šlechtice tajně sbíraly informace později využívané při soudních sporech. "Je to zneužívání moci proti jedné skupině na základě jejich rodového původu," řekl Giormani. Příslušníci bývalé šlechty proto žádají o vyšetření těchto případů. Pod výzvu se zatím podepsalo devět zástupců šlechtických rodů, mezi nimi i Elizabeth Pezoldová - Schwarzenbergová, František Oldřich Kinský nebo Berthold a Maurizia Thun-Hohensteinovi.

ČR má nejvíc obyvatel za posledních 10 let

Česko mělo na konci letošního prvního čtvrtletí nejvíc obyvatel za posledních deset let. V zemi žilo 10,306.700 lidí. Za první čtvrtletí se jejich počet zvedl o 19.500, a to hlavně díky příchodu cizinců. Narodilo se ale i víc dětí, než kolik lidí zemřelo. Ve srovnání se stejným obdobím předchozích let je počet narozených nejvyšší od roku 1995. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Obyvatel ČR podle něj přibývá už pátým rokem. Od loňského března - tedy za poslední rok - se počet obyvatel zvedl o 48.000. Za letošní první čtvrtletí se narodilo 26.900 dětí, tedy o 2200 víc než ve stejnou dobu roku 2006. Při zachování současného trendu by letos mohl počet narozených překročit hranici 110.000.

Vědci z celého světa přijeli do Prahy diskutovat o geopolymerech

O revolučním stavebním materiálu pro třetí tisíciletí - geopolymerech, jejich vývoji, výrobě a uplatnění v praxi přijeli do Prahy diskutovat vědci z celého světa. Dvoudenní mezinárodní konferenci Alkalicky aktivované materiály pořádá Česká rozvojová agentura spolu s V. D. Glukovského státním vědeckým výzkumným institutem pro pojiva a materiály v Kyjevě.

Geopolymery jsou zjednodušeně řečeno synteticky vytvořené minerální látky a hmoty, které mají stejné vlastnosti jako minerály přírodní. Jejich výhodou je vysoká trvanlivost, nízká cena i ekologická nezávadnost. Podle účastníka českého projektu Inovační a informační centrum geopolymerů v Praze Jana Černého je dokonce možné do polymerů vázat těžké kovy tak, aby se neuvolňovaly do životního prostředí, což by mohlo ještě více zlevnit výrobu.

Petrof vypověděl smlouvu GIC, s prodejem v USA letos nepočítá

Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové vypověděl smlouvu americké firmě Geneva International Corporation (GIC), která jeho nástroje prodávala v USA. V letošním plánu tak Petrof s prodejem na důležitém trhu v USA nepočítá. GIC podala v březnu na Petrof návrh na konkurz, který hradecký krajský soud tento týden zamítl. Sdělili to představitelé Petrofu. Petrof, který návrh na konkurz označuje za šikanu pro smyšlenou pohledávku, také podal na GIC arbitrážní žalobu za odebrané a nezaplacené nástroje v loňském roce v ceně 134.000 amerických dolarů. "Dále vyčíslujeme škody, které návrh na konkurz ze strany GIC Petrofu způsobil. Odhad činí 60 až 80 milionů korun," řekl právní zástupce Pavel Vidura. Náhradu škod Petrof hodlá uplatnit i u soudů v USA.

V Brně provedli unikátní chirurgický zákrok

Cévní chirurgové ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně pomohli pacientovi unikátní operací. Jako první v Česku nahradili tepnu vlastní žílou nemocného. Operace se uskutečnila na začátku července a nyní se muž podle mluvčí nemocnice Nadi Kuklínkové úspěšně zotavuje. Lékaři při operaci vyjmuli nemocnému žílu ze stehna a pak ji voperovali mezi pánevní a stehenní tepnu na levé straně těla tak, aby zásobovala krví jeho druhou nohu. Pacient měl na místě původně umělou cévní náhradu, v ní se však objevila infekce. Odborníci z nemocnice u svaté Anny budou moci své dovednosti rozvíjet v Mezinárodním centru klinického výzkumu (ICRC). Výzkumné pracoviště za asi dvě miliardy korun se v areálu nemocnice začíná stavět. Brněnské týmy lékařů budou v centru spolupracovat s odborníky americké Mayo Clinic. Hlavním úkolem ICRC bude výzkum v medicíně a přidružených oborech, nosnými obory budou kardiochirurgie, kardiologie, vnitřní lékařství, akutní medicína a neurologické vědy.

Cenu na festivalu Zlatá Praha získal dokument Umění setkávání

Hlavní cenu 44. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha získal zábavný umělecký dokument Umění setkávání. Pořad z britsko-francouzské koprodukce propojuje dojmy z práce malijských, kambodžských a tuniských choreografů s prací francouzské taneční dílny, kterou vedou José Montalvo a Dominique Hervieu. České křišťály přiřkla porota třem pořadům. Jsou jimi černobílý nizozemský taneční film "Car- men", na němž se podílel slavný český choreograf Jiří Kylián, dále záznam Mozartovy Figarovy svatby z loňského letního Salcburského festivalu a jako třetí francouzský dokument s názvem Patetická o Čajkovského Šesté symfonii. Cenu diváků si odnáší pořad České televize Jarek a Amadeus aneb Mí Slezané mi rozumějí. Zachycuje Mozartovu operu Cosi fan tutte v přebásnění populárního ostravského písničkáře Jarka Nohavici.

Ve Strážnici začal mezinárodní folklorní festival

Slovenské fujaře, chodskému folkloru či lidovým maskám je věnován letošní 62. ročník mezinárodního folklorního festivalu, který ve čtvrtek začal ve Strážnici na Hodonínsku. Patrně nejvýznamnější slavnosti lidové hudby a tance v České republice potrvají do 24. června. Nebude chybět ani tradiční soutěž o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Festival zahrnuje celkem tři desítky folklorních programů. Páteční pořad zahraničních těles je letos znovu po letech pojat tematicky. Jeho námětem budou tradiční masky. Sobotní regionální program je věnován Chodsku, jedné z výrazných českých etnografických oblastí. Součástí festivalového dění bude i letos předání Ceny ministerstva kultury a ocenění Národopisné společnosti, sobotní slavnostní pochod městem nebo nedělní společná mše. Do pozdních nočních hodin budou na různých místech ve Strážnici vyhrávat cimbálové a hudecké muziky i dechové hudby.

O letní školu slovanských studií v Olomouci je větší zájem

O zhruba pětinu zájemců více než před rokem se hodlá letos o prázdninách zúčastnit Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Na intenzivní čtyřtýdenní kurz českého jazyka přijede na 90 lidí z různých států Evropy, ale i Mexika, Japonska či Ghany. Letos poprvé budou moci kromě češtiny a ruštiny absolvovat i kurzy polštiny, řekl organizátor akce Petr Pořízka. "Loni letní školu absolvovalo 79 účastníků. Letos se nám jich přihlásilo více a přivítáme i zahraniční lektory, kteří vyučují na naší univerzitě. Celkem bychom mohli uspokojit až 150 zájemců," uvedl Pořízka. Univerzita oslovila pracoviště slavistiky v různých koutech světa, při získávání účastníků spolupracuje i s ministerstvem školství. Účastníky letní školy čekají od 22. července jazykové kurzy, ale i řada přednášek z různých společenskovědních oborů. Vyjedou i na exkurze a mohou se zúčastnit pětidenního divadelního workshopu s herci Moravského divadla. Na letní školu se sjíždějí lidé různých věkových skupin, od studentů slovanských jazyků až po osoby, které měly v České republice předky nebo potřebují češtinu pro své zaměstnání.

Británie vybrala nejlepšího mladého portrétistu - je jím Čech

Šestadvacetiletý český malíř Hynek Martinec se stal nejlepším mladým umělcem v kategorii do 30 let v prestižní britské soutěží o nejlepší portrét roku BP Portrait Award. Té se letos zúčastnilo přes 1800 malířů z celého světa. Výsledky ve středu večer vyhlásila bývalá žena zpěváka Micka Jaggera Bianca Jaggerová v prostorách Národní galerie v Londýně, jež akci zaštiťuje. Martinec si za svůj portrét s názvem Zuzana odnese finanční ohodnocení ve výši 5000 liber (asi 165.000 Kč). Jeho obraz bude až do září vystaven v britské Národní portrétní galerii, jež je součástí londýnské Národní galerie. Porota portrét ocenila za fotografickou přesnost, s níž zachycuje ženskou tvář. Martinec v kategorii nejlepšího mladého umělce porazil Švéda Johana Anderssona, který se spolu s českým umělcem a dalšími třemi probojoval mezi finalisty. "Jsem tomu velice rád, že jsem se probojoval tak vysoko, teď je to pro mne obrovská šance," řekl ČTK Martinec, který prý chce nyní žít a pracovat v britské metropoli.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté do 20 let za sebou mají první dva tréninky v kanadské metropoli Ottawě, kde na přelomu června a července sehrají dva ze tří zápasů základní skupiny mistrovství světa. Kouči Miroslavu Soukupovi dělá radost také zdravotní stav jeho svěřenců, naplno už trénují i rekonvalescenti Marek Suchý a Petr Janda z pražské Slavie. Kouč národního celku má k dispozici všech 21 hráčů.

Vladimír Šmicer se připojil k fotbalistům Slavie Praha na soustředění ve Špindlerově Mlýně, kde celek českých vicemistrů od středy nabírá kondici před novou sezonou. Čtyřiatřicetiletý záložník se do společné přípravy zapojil, ačkoliv není členem týmu; jeho návrat do klubu, kde s fotbalem začínal, ale není v současnosti vůbec nereálný. Se Slavií je už prý bývalý hráč Bordeaux po dvou jednáních dohodnutý na podmínkách spolupráce pro případ, že nedostane zajímavou nabídku ze zahraničí.

Hokejový útočník Jiří Zelenka bude i v příští sezoně hájit barvy pražské Sparty. Historicky nejlepší střelec klubu podepsal s vedením úřadujícího mistra novou roční smlouvu. Sparta o tom informovala na svých oficiálních internetových stránkách. "Pro Jirku nebyly poslední roky jednoduché. Hraje za Spartu velmi rád, je tu moc šťastný. Věříme, že nám v příští sezoně pomůže a přidá další góly na svůj bohatý střelecký účet," uvedl generální manažer Sparty Petr Bříza na adresu hráče, který za Spartu nastřílel 255 branek. "Mám z podpisu smlouvy velkou radost, možná to půjdu i oslavit," přiznal čtyřiatřicetiletý útočník, který se podílel na zisku čtyř titulů Sparty v historii.

Česká tenistka Nicole Vaidišová vypadla na turnaji v Eastbourne ve čtvrtfinále. Při generálce na Wimbledon nestačila na světovou jedničku Justine Heninovou z Belgie, které podlehla za 57 minut hladce dvakrát 2:6.

České beachvolejbalistky Hana Klapalová a Tereza Petrová nepostoupily do play off na grandslamu Světového okruhu v Paříži. Ve skupině po porážce s německou dvojicí Helke Claasenová, Antje Röderová nakonec obsadily až poslední, čtvrté místo kvůli nejhoršímu poměru setů. Česká dvojice se dělí o konečné 25. místo z 32 účastníků hlavní soutěže. Zpod Eiffelovy věže si odvezla 80 bodů do světového žebříčku, který bude za rok v červnu rozhodující pro postup na olympijské hry, a společnou prémii 3500 dolarů.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 23 až 27 stupňů Celsia.