Přehled tisku

0:00
/
0:00

Hospodářské noviny komentují postoj starostů, kterým se nezamlouvá vládní reforma veřejných financí. Obce se bojí, že přijdou o devět miliard. Křik z radnic je na místě, jsou na státních penězích závislé. Když premiér sníží daně, nutí radní šetřit od Rozvadova po Jablunkov, píše list.

Hospodářské noviny komentují postoj starostů, kterým se nezamlouvá vládní reforma veřejných financí. Obce se bojí, že přijdou o devět miliard. Křik z radnic je na místě, jsou na státních penězích závislé. Když premiér sníží daně, nutí radní šetřit od Rozvadova po Jablunkov, píše list.


Bohuslav Sobotka
Deník Právo zveřejnilo článek místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, který kritizuje plány koaličního kabinetu. Podle Sobotky zamýšlená reforma Česko dále zadluží, občanům zvýší daně a velké skupině lidí sníží životní úroveň. "Čtvrtým pečlivě skrývaným tajemstvím je skutečnost, že vláda reformou netrestá černé pasažéry našeho sociálního systému, ale především pracující rodiny s průměrnými a mírně nadprůměrnými příjmy," píše Sobotka v deníku Právo.

Sobotkovi oponuje v Mladé frontě Dnes ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle něj naopak rodiny s dětmi po zavedení daňových a sociálních reforem zvýší svoje čisté příjmy. "Zásahy do sociálního systému, kompenzované vysokými slevami na daních, jsou však nevyhnutelné. Může za ně gigantický předvolební nárůst mandatorních výdajů s odpovědností především levicových stran," myslí si Nečas. Podle něj je kritika opozice účelová a vychází z frustrace ze ztráty moci.


Lidové noviny se vrací k případu týraného Ondřeje z Kuřimi a nejasností kolem jeho údajné nevlastní sestry Anny. Podle listu odhalil kuřimský případ selhání matky i úřadů. Státní systém ochrany dětí podle listu například selhal, když dopustil únik citlivých informací. Lidové noviny kritizují i systém, podle kterého stát odebírá rodičům v Česku děti.


Zákon proti hypermarketům padl loni před volbami, nyní se vrací oknem. Tak popisuje dlouhodobé snahy kolem prosazení normy o takzvaném "regálném" komentář Hospodářských novin. Sociálním demokratům vadí, jak zahraniční řetězce "zneužívají ekonomické závislosti" český dodavatelů. Zezadu jim našeptává šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina, který chtěl poplatky za přijetí zboží do prodeje již dávno zatrhnout. ODS naznačuje, že na nový zákon možná kývne, charakterizuje list dění na maloobchodním trhu. Když bylo po válce málo jídla, evropské vlády zaváděly přídělový systém na lístky. Hoši z Rychlých šípů tehdy v příbězích honili keťase, prodávající maso načerno, připomíná komentář a srovnává to se současností. Jestliže dnes chodí 60 procent Čechů do deseti nejsilnějších řetězců, pak není divu, že do těchto obchodů chce dodávat kdekdo a klidně zaplatí desetitisíce "regálného", pokračuje list. Levicová koalice si zjevně připadá tak ušlechtile jako Foglarovi chlapci lovící "šmelináře". Jenže regulace v maloobchodě dávala smysl v poválečné bídě. Zato regulace v době luxusu? Mirek Dušín by šel dělat něco užitečnějšího, uzavírají Hospodářské noviny.


Pokud vás dnes v Česku navštíví exekutor, nemáte podle současných zákonů žádnou možnost, jak zabavení majetku zabránit. I když máte v ruce doklady o tom, že nic nedlužíte. Jak píše deník Právo, podniknout můžete jen následné právní kroky a před vámi bude složitá cesta, jak se svých věcí domoci zpět. Sami exekutoři teď vůbec poprvé připouštějí, že to není v pořádku a tato praxe by se měla změnit. Podle šéfa Exekutorské komory Juraje Podkonického by stačila úprava exekučního řádu. Exekutor by pak nemohl zabavit majetek, který prokazatelně patří třetí osobě, nikoliv dlužníkovi. Pokud by se to změnilo, ušetřilo by to 50 procent problémů lidem i exekutorům. Deník Právo doplňuje, že ministerstvo spravedlnosti se na případnou změnu zákona teprve připravuje.


Kdyby se všichni praktičtí lékaři v zemi, kteří jsou v důchodovém věku, ale stále pracují, rozhodli zavřít ordinaci a jít na odpočinek, třetina lidí by rázem přišla o doktora. Spočítala to Mladá fronta Dnes. Praktičtí lékaři stárnou a noví nepřibývají. Na řadě míst v zemi už je problém sehnat doktora. Potýkají se s tím všechny kraje a některé menší vesnice v pohraničí už lékaře uplácejí a nabízejí jim k zajištěné praxi zdarma i obecní byt pro celou rodinu. Jen aby přišel a léčil. V Česku je teď pět tisíc praktiků. Jejich průměrný věk je 52 let. A noví medici nepřicházejí. Dávají přednost kariéře v nemocnici. A co mají dělat pacienti, kteří marně obcházejí lékaře a nikdo je nechce vzít? Podle šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavla Horáka by si měli vyžádat od lékaře papír, že je vytížený a s dokumentem pak zamířit na krajský úřad nebo pojišťovnu. Mladá fronta Dnes píše, že akutnímu nedostatku praktiků může zabránit i to, že by Češi přestali tak často k lékaři chodit. S třinácti návštěvami ročně jsme totiž evropskými rekordmany.


Najít porodnici, kde by matky mohly rodit v přívětivém prostředí a podle svých představ, je podle Hospodářských novin v Česku problém. Ženy, které chtějí rodit přirozeně, za pomoci porodních asistentek a naopak bez pomoci přístrojů a anestetik, hledají jen s obtížemi místa, kde by to bylo možné. A to přesto, že právě takový přístup k porodům doporučuje Světová zdravotnická organizace. Možnost volby v českém porodnictví takřka neexistuje. Zatímco v Německu, Rakousku, Nizozemsku nebo Japonsku rodí matky i ambulantně v porodních domech, u nás jsou jedinou legální alternativou k nemocničním porodům porody doma. Pokud taková Nizozemka nemá komplikace a přesto trvá na porodu v nemocnici, musí si připlatit. Hospodářské noviny dodávají, že Češka si naopak musí zaplatit za porodní asistentku a lékaři ji navíc označí za nezodpovědnou.


Hana Halová
Poprvé v historii metropole má Praha svého ombudsmana. Novou funkci zřídil pražský magistrát, píší Lidové noviny. Primátor Pavel Bém z ODS přitom ještě vloni na podzim takový úřad označil za neefektivní a vlastně zbytečný. Rozpaky budí nejen náplň práce pražského ochránce práv, ale i fakt, že první pražskou ombudsmankou se stala bývalá radní Hana Halová z ČSSD. Na místo ombudsmana byl vyhlášen konkurs. V kuloárech magistrátu se ale říká, že jde o takzvanou trafiku, protože ČSSD uplynulých osm let vládla na pražské radnici v koalici s ODS. Zřízení institutu ombudsmana bylo novinkou, s níž šla do volebního proti Bémovi Petra Buzková z ČSSD. Podle ní je v Praze spousta problémů, s nimiž si lidé nevědí rady, a netuší ani, kam se obrátit. Bém jí v rozhovoru pro Lidové noviny oponoval, že při vší úctě k Otakaru Motejlovi je efektivita práce národního ombudsmana velmi nízká.