Zprávy

Premiér Topolánek: Reforma je výsledkem koaliční dohody a stavu rozpočtů

Chystané daňové, sociální a zdravotnické reformy jsou podle premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka výsledkem složitého koaličního kompromisu i tragického stavu veřejných financí. Proto není možné čekat, že reforma bude stejná jako předvolební plány ODS, řekl Topolánek na čtvrtečním republikovém setkání politiků ODS na pražském Žofíně. "Je to dobrý základ k tomu, abychom mohli naplnit sliby, které jsme dali voličům," uvedl. Před dvěma lety, když ODS jako opoziční strana chystala svou reformu, podle Topolánka nečekala, že po převzetí vládní odpovědnosti najde veřejné rozpočty v tak tristním stavu. S tímto vědomím je podle něj třeba vládní záměry hodnotit.

Připomněl i fakt, že ve sněmovně má trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených velmi křehkou většinu. ODS se nemůže řídit tím, co by si přála ona, ale co je ochoten akceptovat poslední poslanec ze "stodvojky", připomněl premiér, že stovková vládní koalice uzavřela dohodu o toleranci s dvěma bývalými sociálními demokraty - Milošem Melčákem a Michalem Pohankou. Cíle, které už vláda představila, jsou jen začátkem potřebných změn. Jsme v první třetině, je to dobrý základ pro plnění našich slibů, uvedl Topolánek. Následovat budou další balíky reforem. Nyní je třeba za každou cenu udržet křehkou koalici, zatáhnout za záchrannou brzdu a stabilizovat veřejné finance, prohlásil.

Poslanec a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý, který je zřejmě nejvážnějším kritikem reformy v řadách vládní koalice, tvrdí, že koaliční balík změn je jen nepovedeným torzem reformy. Sám navrhuje čtyři principy, o které by měla být doplněna navrhovaná vládní reforma. Podle něj jde o jednotnou daň z příjmu pro fyzické a právnické osoby a zjednodušení daňového systému. Chce také, aby daňová reforma přinesla pozitivní efekt pro středněpříjmové vrstvy a znamenala podnět pro zvýšený růst ekonomiky. Tlustý by chtěl zavést jednotnou daň z příjmu pro fyzické a právnické osoby ve výši 12 procent a celkově zjednodušit daňový systém. Základ daně by se podle něj vypočítával z hrubého příjmu jako v současnosti, ne ze zamýšlené takzvané superhrubé mzdy. Podle exministra financí je jeho nová předloha o dani z příjmu kratší asi o jednu čtvrtinu než současný zákon. Tlustý řekl, že v zákoně bude méně výjimek - asi deset procent proti současnému stavu. Podle něj to povede mimo jiné k menšímu počtu daňových úniků.

ČSSD místo reformního balíku navrhuje "permanentní reformu"

Sociální demokracie místo balíku reformních změn navrhuje "permanentní reformu". Hospodářského růstu a snížení schodků rozpočtu chce dosáhnout "střízlivou aktualizací" své politiky. Nejsilnější opoziční strana to uvádí ve svém materiálu "Cesta růstu životní úrovně", který ve čtvrtek představila veřejnosti. ČSSD vládou připravovaný "reformní batoh" odmítá. Problém s deficitem veřejných financí podle ní nelze řešit poklesem daní. "Nejde nám o převrácení systému vzhůru nohama. Je funkční, zajišťuje vynikající růst HDP a mezd. Není potřeba dělat salta mortale a hluboké zásahy do systému," řekl při čtvrtečním představení materiálu předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Podle vlády má reforma snížit dluhy státní pokladny. Kabinet navrhuje například zavedení patnáctiprocentní daně z příjmu fyzických osob. Vypočítávala by se ze "superhrubé" mzdy, tedy z částky před odečtením 35 procent na odvody na sociální a zdravotní pojištění. Podnikům by daň měla klesnout postupně z 24 na 19 procent. Snížená pětiprocentní sazba daně z přidané hodnoty, která platí u potravin, léků či některých služeb, by se měla zvednout na devět procent. "Nejlepší politikou je růst mezd i zisků, zvyšování důchodů i kvality lékařské péče," uvádí ČSSD v dokumentu. Tvrdí, že vládní reforma by byla výhodná jen pro pět procent obyvatel, sociálnědemokratický návrh ale pro 95 procent společnosti.

Česko zřejmě čeká kritika EU za příliš vysoký schodek rozpočtu

Česko v nejbližší době zřejmě čeká kritika Evropské unie za příliš vysoký schodek veřejných financí. Ten by se měl letos pohybovat kolem čtyř procent hrubého domácího produktu, ačkoli se země zavázala, že letos bude hospodařit se schodkem maximálně 3,3 procenta HDP. Kritiku by Česká republika měla sklidit 10. července na zasedání ministrů financí, informoval ČTK zdroj, který si nepřál být jmenován. Vše se odehraje v rámci takzvaného řízení kvůli nadměrnému schodku veřejných financí. To zahájila unie s Českem v roce 2004. Tehdy také ministři české vládě dali soubor opatření, kterých bych se měla držet, aby byl schodek co nejmenší. Ministři však v červenci pravděpodobně konstatují, že Česko opatření nedodrželo, a možná ještě 10. července navrhnou opatření nová. ČR pak bude mít šest měsíců na to, aby patřičně zareagovala. Pokud se tak nestane, hrozí státu sankce, mezi něž může patřit zmrazení evropských dotací. To se však nikdy v historii EU nestalo.

Kritizovat Česko však nebudou jen ministři financí EU. Ještě předtím se dá očekávat kritika Evropské komise. Ta by měla do konce května schválit český konvergenční program, který je jakýmsi národním plánem na cestě k přijetí eura. Komise podle zdroje bude chtít vysvětlení, proč se český schodek prohlubuje, když ekonomika roste více než slušným tempem.

Křesťanské odbory kritizují "úzké propojení" ČMKOS a ČSSD

Případné vazby odborů a ČSSD kritizovala Křesťanská odborová koalice (KOK). Podle ní je Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která je největší odborovou centrálou v zemi, se sociální demokracií "úzce propojena". Porušuje tak prý hrubě části svého programu o nezávislosti na politických stranách. ČTK to sdělil prezident KOK Alois Anton. Podle něj důkazem propojení ČMKOS a ČSSD "je řada poslanců a senátorů ze špiček ČMKOS, která byla zvolena na kandidátkách ČSSD". V čele ČMKOS stojí Milan Štěch, který je senátorem ČSSD. Aktivním členem sociální demokracie je například šéf Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Anton uvedl, že odborová konfederace tak získává politické pozice a začíná ovládat politicko-společenskou scénu. Může pak prý ovlivňovat například přípravu reforem.

KOK vznikla podle údajů z internetu v roce 1991. Sdružuje zaměstnance dopravy, školství či státní správy. V roce 2004 měla 9000 členů. Navazuje na tradice křesťanských odborů z doby první republiky. Je členem mezinárodních odborářských organizací.

Premiér: V Čunkově situaci bych zřejmě již dřív odstoupil

Premiér Mirek Topolánek by na místě vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) zřejmě odstoupil a asi by to udělal dřív. V současné situaci již ale hodlá předseda vlády počkat na to, jestli státní zástupce pošle případ Čunkovy údajné korupce k soudu. Topolánek to řekl ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně při odpovědi na interpelaci sociální demokratky Ladislavy Zelenkové. Premiér míní, že kabinet už za Čunkovu kauzu zaplatil nižší důvěrou veřejnosti ve vládu i některé ministry. "V normální společnosti by Jiří Čunek už dávno odstoupil," připustil. Současně ale poznamenal, že vicepremiérův případ nese stopy manipulace, a proto si není jist, "jestli není dobře, že je Jiří Čunek tak tvrdohlavý". Z Topolánkových slov také vyplynulo, že nechce problém s Čunkem řešit takovým způsobem, aby kvůli tomu padla jeho vláda a vystřídal ji kabinet s podporou KSČM.

Policie Čunka podezírá z toho, že jako vsetínský starosta dostal v únoru 2002 zhruba půlmilionový úplatek od majitele realitní společnosti H&B Real Hurty za prodej většinového podílu města ve firmě Vsetínské byty. Čunek i Hurta obvinění odmítají. Kromě obvinění z přijetí půlmilionového úplatku čelí Čunek ještě trestním oznámením kvůli vyjádřením na adresu Romů. Vicepremiér ale tvrdí, že svými výroky nemířil na Romy, nýbrž na politiky.

Václav Klaus je proti Kaplického návrhu knihovny na Letné

Prezident Václav Klaus je proti výstavbě nové budovy Národní knihovny na Letné podle vítězného návrhu britského architekta českého původu Jana Kaplického. Vyplynulo to z jeho vyjádření před zastupiteli Prahy 9 při čtvrteční návštěvě deváté městské části. Skeptický je prezident také k případnému pořádání letních olympijských her v Praze, o něž pro rok 2016 nebo 2020 usiluje vedení metropole. Podobně jako protijaderní aktivisté u Temelína jsem ochoten přivazovat se vlastním tělem a bránit, aby Národní knihovna v takové podobě na Letné byla, řekl prezident. Klaus se ptal zastupitelů, zda by se nenašlo pro nové sídlo knihovny nějaké místo v deváté městské části. V Praze 9 se nachází řada ploch, které čekají na nové využití po již zrušeném těžkém průmyslu.

K případným olympijským hrám Klaus nechtěl vynášet "žádné silné soudy"; jelikož je sportovec, jeho postoj je prý skeptické ano. "Jsem velmi skeptický, ale nemám pocit, že mám bourat nadšení někoho," řekl prezident. Rozhodnutí, zda usilovat o olympiádu, nebo ne, podle Klause nemůže být ekonomické. Odhady o tom, že hry by byly ziskové, prezident označil za chiméry. Ziskovost olympiády je jednou z podmínek pro jejich pořádání pro pražského primátora a prvního místopředsedu ODS Pavla Béma. "Pokud chceme udělat olympiádu, zvedněme ruku a na náklady nekoukejme," řekl prezident. Zároveň se prý musí říci, že hry budou na úkor řady jiných věcí. Verdikt musí být lidský, ne ekonomický, uvedl Klaus.

Pražské zastupitelstvo už rozhodlo, že se metropole bude ucházet o pořádání olympijských her v roce 2016. Nikdo ale v podstatě nevěří, že by je mohla skutečně získat. Podle ekonomické analýzy by pořádání olympiády stálo asi 135 miliard korun, hry by byly ziskové. Dalších asi 600 milionů by stála výstavba infrastruktury v celé ČR, která je nutná i bez olympiády.

Země EU chtějí vytvořit společný podnik v obranném průmyslu

Země Evropské unie plánují společný podnik v obranném průmyslu. Věnovat se bude především výzkumu a vývoji technologií. Podnik bude součástí vojenského výzkumného programu, který má posílit ochranu vojáků a funguje od letošního ledna. Jeho vznik dojednají v polovině května ministři obrany zemí EU, řekl ve čtvrtek ředitel Evropské obranné agentury (EDA) Nick Witney. EDA má zatím na výzkumný program 55 milionů eur, tedy asi 1,5 miliardy korun. "Dnes v Evropě není jediná země, která by si mohla dovolit být v oblasti obranného průmyslu soběstačná. Pokud má průmysl v EU přežít, musí se státy spojit," míní Witney. Koordinaci jejich práce má na starosti právě EDA. Tříletý program funguje od ledna 2007, podílí se na něm 19 evropských zemí včetně ČR a Slovenska. Největšími přispěvateli jsou Francie (12 milionů) a Polsko s Německem (po deseti milionech eur). Ke společnému podniku se přihlásilo 22 zemí. Na jednotlivých výzkumech bude spolupracovat vždy jen několik zemí. Jedním z projektů je například vývoj nepilotovaného letadla.

EK: Ekonomika ČR patří k energeticky nejnáročnějším v unii

Energetická náročnost české ekonomiky je čtyřikrát větší, než je průměr Evropské unie. Hůře na tom v roce 2004 byly mezi nynějšími zeměmi unie jen Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko a Estonsko. Vyplývá to z pravidelné výroční zprávy, kterou zveřejnila Evropská komise. Česká ekonomika potřebovala k vyrobení části hrubého domácího produktu (HDP) v hodnotě 1000 eur 852 kilogramů ropy, zatímco průměr v 25 zemích EU činil v roce 2004 něco málo přes 200 kilogramů. Nejúspornější ekonomiky mají Dánové, Němci a Rakušané. Ekonomika ČR nicméně snížila svou energetickou náročnost oproti roku 2003 o 40 kilogramů ropy na 1000 eur HDP a kopírovala v tom trend většiny EU. Celá unie v tomto směru zaostává za Japonskem, ale zhruba o polovinu předstihla USA.

Česká republika současně patří k většině nových členských států, kde klesly emise kysličníku uhličitého. V letech 1990 až 2004 se tyto emise snížily o 25,1 procenta, takže Praha nebude mít podle všeho problém splnit podmínky Kjótského protokolu o boji s globálním oteplováním. ČR patří také k sedmi zemím EU, kde emise tohoto skleníkového plynu poklesly i v roce 2004 ve srovnání s předchozím rokem (o 0,3 procenta).

Přístup pražské policie na 1. máje připomněl ČSSD Abú Ghraíb

Sociální demokraté považují přístup pražské policie během prvomájových demonstrací za skandální. Tvrdí, že policisté uvolňovali cestu neonacistům pochodujícím hlavním městem, zatímco pokojně protestující antifašisty zadrželi. Způsob, jakým se na služebně chovali policisté k zadrženým Mladým sociálním demokratů, nejsilnější opoziční straně připomněl ponižování Iráčanů v americké věznici Abú Ghraíb. "Z mého pohledu by to měl být důvod, kdy by ministr vnitra Ivan Langer měl rezignovat," řekl ve čtvrtek místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Když mu prý Mladí sociální demokraté líčili, jak se museli po zadržení v Bartolomějské ulici přede všemi svléknout do naha a dělat dřepy, vzpomněl si na ponižování iráckých vězňů, které vyvolalo v USA skandál a rezignaci řady významných představitelů armády. Takové ponižování lidské důstojnosti podle Ratha nelze tolerovat.

"Ve mně to rovněž vyvolalo vzpomínku na události v Abú Ghraíbu a nikdy by mě nenapadlo, že to někdy uvidím v České republice," uvedl poslanec ČSSD a bývalý předseda Mladých sociálních demokratů Jan Hamáček. Jeho nástupce v čele sdružení Petr Dolínek na tiskové konferenci ČSSD oznámil, že chystají trestní oznámení kvůli možnému zneužití pravomocí veřejného činitele. Už ve středu předali Langrovi otevřený dopis, v němž si stěžují na chování policistů.

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka kritizoval "dvojí metr" policie a úřadů k pochodům neonacistů - zatímco v Brně jej magistrát zakázal a policisté proti jeho účastníkům tvrdě zasáhli, v Praze se shromáždění pravicových radikálů konalo za asistence policie, zatímco levicoví demonstranti protestující proti akci neonacistů skončili na policejní služebně. Ministr Langer ve středu řekl, že podle dosavadních informací byl zásah policie při prvomájových akcích profesionální. Také policie v hlavním městě tvrdí, že při shromáždění extrémní pravice postupovala v souladu se zákonem.

Slovenský velvyslanec v ČR: Beneš za Štefánikovou smrtí nestál

Slovenský velvyslanec v ČR Ladislav Ballek prohlásil, že někdejší československý prezident Edvard Beneš za tragickou smrtí Milana Rastislava Štefánika určitě nestál. Reagoval tím na výrok předsedy vládní Slovenské národní strany (SNS) Jána Sloty, že Beneš dal příkaz ke Štefánikově zavraždění. Na čtvrtečním pietním setkání, které se konalo na pražském Petříně k uctění Štefánikovy památky, vyvolala Slotova slova nesouhlas. Štefánik, který byl společně s Tomášem Garriguem Masarykem a Benešem jedním ze zakladatelů československého státu, zahynul při leteckém neštěstí 4. května 1919.

"Byli to velcí přátelé, jsou to lži, o ničem takovém jsem v životě neslyšel," řekl velvyslanec na dotaz ČTK. Slotova slova, která pronesl na tiskové konferenci v Bratislavě, označila za nesmysl i předsedkyně Československého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková. Jde o typické výroky, kterých se podle ní dnešní politici dopouštějí a znevažují tak práci zakladatelů republiky i boj odbojářů za svobodu.

Stát v roce 1954 kamufloval vyvlastnění katedrály zavedením správy, řekl u soudu právník církve

Stát v roce 1954 kamufloval vyvlastnění svatovítské katedrály zavedením státní správy. U Obvodního soudu pro Prahu 1 to řekl právník Petr Zderčík, který zastupuje církev ve sporu se státem o vlastnictví chrámu a přilehlých nemovitostí. Jako nový důkaz předložil informaci vypracovanou v roce 1954 pro vládu, která se problematikou církevních objektů na Pražském hradě zabývala. Podle právníka šlo při zavedení správy o "podfuk" a komunistický režim ani v době své největší síly nezpochybňoval to, že objekty patří církvi. Jednání ve sporu zatím bylo odročeno na neurčito, protože kardinál Miloslav Vlk požádal o to, aby se mohl připojit k řízení jako vedlejší účastník. Zástupkyně státu proti tomu podala námitku, a tak o tom rozhodne soud. Teprve po nabytí právní moci nařídí další jednání ve sporu o katedrálu sv. Víta.

V Praze diskutují biskupové z postkomunistických zemí

Zkušenosti katolické církve s vývojem vztahů se státem ve středoevropských postkomunistických zemích jsou předmětem diskuse několika vysokých církevních hodnostářů, kteří se sjeli na dvoudenní setkání do Prahy. "Podobná výměna zkušeností byla ve Varšavě hned po pádu komunismu, tato iniciativa na ni navazuje," řekl kardinál Miloslav Vlk. Jde podle něj o mimořádnou, rozhodně ne pravidelnou poradu. Do Prahy přijeli předsedové katolických biskupských konferencí Česka, Chorvatska, Maďarska, Slovenska a Slovinska. "Bohužel tu nejsou polští zástupci, protože mají zasedání své biskupské konference a slavný svátek Panny Marie královny Polska. Je to škoda, sami litovali. Avizovali jsme termín rok předtím, ale nevyšlo to," uvedl kardinál Vlk. Jiný důvod v nepřítomnosti Poláků prý skutečně není.

STEM: Dávky v nezaměstnanosti mají být nízké, míní většina Čechů

Skoro tři čtvrtiny Čechů míní, že dávky v nezaměstnanosti mají být nízké, aby si byl každý nucen najít zaměstnání. Přibližně stejný podíl lidí také soudí, že podpora v nezaměstnanosti by se neměla zvyšovat. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila agentura STEM. Dávky v nezaměstnanosti mají být nízké podle 74 procent lidí; o dvě procenta méně dotázaných soudí, že se podpora v nezaměstnanosti nemá zvyšovat. Na dotaz, zda by měl stát zvýšit podporu v nezaměstnanosti, odpovědělo "určitě ano" osm procent lidí a "spíše ano" dvacet procent. K variantě "spíše ne" se přiklonilo 41 procent respondentů a odpověď "určitě ne" zvolilo 31 procent.

Eurostat: Z nových zemí EU láká turisty nejvíce Česko

Mezi 12 novými členskými zeměmi EU si Česká republika drží postavení turistického ráje. Podle nejnovější statistiky Eurostatu totiž z unijních nováčků právě Česko láká nejvíce turistů ze zahraničí, a navíc sami Češi patří v Evropě k největším milovníkům cestování. Na žebříčku nejoblíbenějších prázdninových míst skončila ČR jedenáctá v závěsu za Irskem a Portugalskem a předstihla například Maltu, Dánsko nebo Švédsko. Ze srovnání všech tehdejších 25 členských zemí unie za rok 2005 vyplývá, že návštěvníci ze zahraničí v Česku strávili téměř 20 milionů nocí. ČR tak sice nepatří k evropským turistickým velmocím, jimiž jsou dlouhodobě Španělsko, Itálie a Francie, může ale soupeřit například s přímořským Portugalskem, kde před dvěma lety zahraniční návštěvníci strávili jen o čtyři miliony nocí více.

V roce 2005 do ČR nejvíce jezdili lidé z Německa, Velké Británie a Itálie. Dohromady tvořili občané těchto zemí téměř polovinu veškerých zahraničních turistů v Česku. Naopak sami Češi nejčastěji mířili na Slovensko, do Itálie a Řecka - v těchto třech státech jich strávily dovolenou téměř dvě pětiny.

Začal veletrh Svět knihy s důrazem na německy psanou literaturu

Na pražském Výstavišti začal čtyřdenní veletrh Svět knihy. Hlavní pozornost letos pořadatelé věnují literatuře Německa, Rakouska a Švýcarska, kterým bude patřit centrální expozice veletrhu. Tématem veletrhu je literatura a multimédia. Z němčiny se do českého jazyka překládá ročně několik set - loni to bylo podle údajů Národní knihovny 1186 titulů a němčina tak je nadále na druhém místě za angličtinou (loni 2556 z 5240 vydaných překladových knih) v žebříčku nejvíce překládaných jazyků. Česká republika se také prostřednictvím společnosti Svět knihy pravidelně účastní Frankfurtského knižního veletrhu. Loni bylo v kolektivním, oficiálním stánku České republiky 35 nakladatelů, 17 jich mělo samostatnou expozici. Informace o veletrhu jsou uvedeny na internetové stránce www.svetknihy.cz.

V Brně a na rájeckém zámku začala výstava o barokní perspektivě

Pojetí perspektivy v barokní architektuře a výtvarném umění představuje výstava Perspectiva artificialis, která začala souběžně v Kabinetu Moravské galerie v Brně a na zámku Rájec na Blanensku. Většina vystavených traktátů, grafických listů a tisků pochází z bohaté rájecké knihovny. Podle Hany Doležalové z Moravské galerie exponáty nejsou jen ukázkou teoretických úvah o perspektivě, ale mají i svou nespornou uměleckou hodnotu. Přestože traktáty obsahovaly různé technické údaje a schematické nákresy, nebyly určeny jen stavebníkům jako praktické návody. "Můžeme je chápat jako určitý nový typ literatury. Sloužily ke vzdělání, zábavě, odrážely a utvářely dobové konvence a sloužily jako platforma pro utřídění názorů na vkus," uvedl kurátor Petr Ingerle. Práce o perspektivě vyhledávali doboví vzdělanci i aristokraté. V Kabinetu Moravské galerie bude expozice Perspectiva artificialis přístupná do 5. srpna. Zámek Rájec nabízí výstavu po celou letní sezonu včetně září, a to samostatně i jako součást prohlídkového okruhu.

Ze sportu:

Obránce Rostislav Klesla z Columbusu byl před úvodním utkáním českých hokejistů v osmifinálové skupině F na mistrovství světa v Rusku proti Německu zařazen na soupisku. Kouči Aloisi Hadamczikovi tak zbývají ještě dvě volná místa. Na zapsání čekají v dějišti v Moskvě třetí gólman Adam Svoboda a útočník Tomáš Rolinek, vedení týmu si však nechává otevřené dveře pro možné posílení z NHL.

Fotbalový brankář Jaromír Blažek ve středu podepsal letní přestup ze Sparty do Norimberku, ale ve čtvrtek už znovu trénoval v pražském klubu. Uzavřený transfer mu prý pomůže k většímu soustředění v závěru sezony, v němž jeho současný klub bojuje o double. Starosti se stěhováním do Bavorska nechává až na léto, zařizovat ho bude nejspíše až po návratu národního týmu z Walesu 3. června. S němčinou ale raději začne už nyní.

Tenista Tomáš Berdych potvrdil roli druhého nasazeného hráče a postoupil na turnaji v Mnichově do čtvrtfinále. Ve třetím vzájemném duelu v kariéře se ve druhém kole podařilo jednadvacetiletému Čechovi poprvé porazit olympijského vítěze z Atén Nicolase Massua. Chilský tenista prohrál 5:7 a 1:6. Dvanáctý hráč světa Berdych, jenž je na mnichovské antuce po vypadnutí Tommyho Haase největším favoritem na zisk titulu, se v boji o semifinále utká s Nicolasem Devilderem. S nepříliš známým Francouzem se dosud na okruhu ATP nestřetl. Turnaj v Mnichově je dotován částkou 353.450 eur.

Akrobatický lyžař Aleš Valenta se rozhodl ukončit kariéru. Olympijský vítěz ze Salt Lake City z roku 2002 to oznámil na tiskové konferenci v Praze. Čtyřiatřicetiletého Valentu k takovému rozhodnutí prý přiměly vleklé zdravotní potíže, více se ale také chce věnovat i rodině. "Kdybych byl zdravý, tak by to rozhodování možná bylo složitější, ale teď šlo spíš o nutnost. Lékaři mi doporučili, že by se pokračování v další kariéře mohlo v budoucnu negativně projevit," uvedl Valenta. V budoucnu se hodlá věnovat ve svém sportu práci rozhodčího a rád by v této pozici jel i na příští zimní olympijské hry do Vancouveru v roce 2010.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno, občas déšť. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.