Zprávy

Jiří Paroubek: Odmítavý postoj ČSSD k základně USA nemusí být konečný

Nynější odmítavý postoj sociální demokracie k radarové základně USA v Česku nemusí být konečný. Mohl by se změnit na základně nových informací, které vyplynou z jednání v příštích měsících, nebo kdyby se stala základna součástí kolektivní obrany NATO a byla zahrnuta do multilaterálních dohod. Po pondělní schůzce s americkým velvyslancem v Praze Richardem Graberem to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Z postoje ČSSD podle Paroubka vyplývá, že může sociální demokracie jednat o postoji k základně znovu, pokud se posune postoj Spojených států. Připustil, že k němu může dojít. "Pokud by byla radarová základna zasazena do nějakých řekněme multilaterálních ujednání, do principu kolektivní obrany, tak můžeme o těch věcech jednat. ... Pokud ne, tak samozřejmě to stanovisko by se nezměnilo," uvedl šéf sociální demokracie.

Velvyslanec uvedl, že nyní před jednáním, které se povede několik měsíců, nikdo nemůže říci, jak bude česko-americká smlouva vypadat. Jednat bude dál i se sociální demokracií. Americký obranný systém by podle něj ale přispěl k obraně NATO a mohl by být v budoucnu doplněním uvažovaného obranného systému aliance, o kterém uvažovala na minulých konferencích. Zvýšila by také bezpečnost Česka a Evropy. "Česko-americká dohoda by mohla být doplňkovou pro systém v rámci NATO," připustil Graber. "O věcech se dá diskutovat, v tom jsme se s panem velvyslancem shodli," dodal Paroubek.

O základně v Česku musí podle Paroubka rozhodnout český lid nebo jeho volení zástupci. Nevyloučil, že o ní rozhodne parlament, protože mezi politickou reprezentací není většinová vůle uspořádat referendum, jak si přeje drtivá většina sociálních demokratů. Pokud budou rozhodovat poslanci, pak to bude pro ČSSD závazné hlasování. Šéf ČSSD ale nevyloučil, že se podaří pro vyhlášení referenda shromáždit 200.000 potřebných podpisů občanů. Paroubek uvedl, že se v úterý rovněž sejde s ruským velvyslancem Alexejem Fedotovem. Rusko se totiž obává, že bude protiraketový projekt USA namířen proti němu. Graber to odmítl. Řekl, že jde o obranu proti zemím, jako je Írán a Severní Korea.

Základnu rozhodně odmítají komunisté a vládní zelení podmiňují souhlas tím, že bude součástí obrany NATO. Vládní občanští a křesťanští demokraté vybudování základny podporují. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek poukazuje na to, že o základně protiraketového obranného systému, která by měla stát v Česku, s USA začala jednat už předchozí vláda, v níž byla vůdčí silou ČSSD. Graber uvedl, že se dřívější vlády nezavázaly, že bude stanice v Česku zřízena. Projevily ale vůli tuto otázku zvažovat a probíhaly diskuse.

Mirek Topolánek kritizoval postoj ČSSD k americké základně v Česku

Odpor ČSSD k záměru Američanů vybudovat v Česku radarovou základnu nevychází podle premiéra Mirka Topolánka z věcných argumentů. Nynější odmítavý postoj je výsledkem napětí uvnitř nejsilnější opoziční strany před blížícím se volebním sjezdem i agresivní politiky sociální demokracie v posledních letech, soudí Topolánek. "Nevěřím, že by strana, která tuto výzvu do České republiky přinesla, se nakonec stavěla takto jednotně a agresivně vůči něčemu, co sama podporovala," řekl premiér po pondělním zasedání kabinetu. Připomněl, že právě vlády s převahou ČSSD zahájily a čtyři roky vedly jednání s USA o možné výstavbě části amerického protiraketového štítu, a to v utajení. Většina sociálních demokratů se ale nyní ve vnitrostranické anketě vyslovila proti základně a pro vypsání referenda v této věci. Topolánek znovu zdůraznil, že radar v ČR má být začleněn do aliančního systému. Bude podle svých slov očekávat, zda tento postoj ČSSD vydrží i po březnovém sjezdu, zda na něm strana Jiřího Paroubka konečně uzná volební porážku a bude respektovat koaliční vládu.

Ukrajina kritizuje plán USA na raketovou základnu v ČR a Polsku

Ukrajina kritizuje plány Spojených států umístit svůj raketový obranný systém v Polsku a České republice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení, které zveřejnily ukrajinské úřady. "Rakety umístěné poblíž našeho území představují především cíl jakéhokoli útoku. Existuje tedy hrozba, že Ukrajina bude přímo zapojena do konfliktu," citovala agentura AP z prohlášení prvního náměstka ukrajinského premiéra Mykoly Azarova. Ten soudí, že Ukrajině by její zapojení nepomohlo ani ke vstupu do NATO. Ukrajina je v názoru na případné členství v NATO navíc rozdělená. Prozápadně orientovaný prezident Viktor Juščenko tento krok podporuje, zatímco proruský premiér Viktor Janukovyč je proti. Většina Ukrajinců, hlavně ve východních a jižních oblastech s převážně ruskojazyčným obyvatelstvem, se dívá na členství v Severoatlantické alianci velmi skepticky.

Zástupce ředitele programu protiraketové obrany v Pentagonu generál Patrick O'Reilly minulý týden řekl, že Spojené státy hledají způsob, jak do svých plánů na vybudování protiraketového deštníku v Evropě zapojit i Ukrajinu. Ale ukrajinská vláda tvrdí, že nemá v úmyslu nechat instalovat americký obranný systém ve své zemi.

Tajemník: Zástupci Židů v USA spokojeni s přístupem ČR k Izraeli

Zástupci amerických židovských organizací jsou velmi spokojeni s přístupem české společnosti k židovským komunitám a s postojem Česka k antisemitismu a k Izraeli. Tento názor ČTK tlumočil tajemník Federace židovských obcí v ČR Tomáš Kraus, který americké představitele doprovázel v pondělí na návštěvu u prezidenta Václava Klause a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Podle Krause odjíždějí z Česka s nadšením. S Klausem hovořila delegace o česko-amerických vztazích, vztahu České republiky a státu Izrael a o aktuálním vývoji v Evropské unii, sdělil ČTK mluvčí Hradu Petr Hájek. Co se týká konfliktu mezi Izraelem a Palestinou, zastává Česká diplomacie dlouhodobě názor, že Palestinci mají právo na samostatný demokratický stát, stejně jako Izraelci mají nárok na obranu proti teroristickým útokům.

V pátek Zástupce Konference prezidentů hlavních amerických židovských organizací Stephen Savistky ocenil český Senát za jeho odmítavý postoj ke snahám o zpochybňování a popírání holokaustu. Senát se před půldruhým měsícem připojil usnesením k protestu proti zpochybňování a popírání holokaustu. V delegaci amerických židů je americký podnikatel a mediální magnát Ronald Lauder, dědic kosmetického impéria Estée Lauder, který v roce 1994 rozjížděl televizi Nova spolu s Vladimírem Železným. Jejich rozchod a podle rozhodnutí arbitráže nedostatečná ochrana Lauderovy investice ze strany českých úřadů stála daňové poplatníky deset miliard korun. Lauderova společnost CME pak odkoupila podíly v Nově od finanční skupiny PPF.

Konference (Conference of Presidents of Major American Jewish Organisations) sdružuje představitele 51 organizací napříč politickým a náboženským spektrem. Jejím cílem je podle serveru www.conferenceofpresidents.org mimo jiné zastupovat zájmy amerických Židů, posilovat vztahy mezi Spojenými státy a Izraelem a hájit vyslyšení zájmů židovského státu.

Vláda schválila operační program EU s čerpáním 1,55 mld. eur

Vláda schválila návrh Integrovaného operačního programu na léta 2007 až 2013, díky kterému bude moci ČR čerpat až 1,55 miliardy eur (43,7 miliardy korun). Na tiskové konferenci to řekl premiér Mirek Topolánek. Program je zaměřen na cestovní ruch, národní kulturní památky, opravy panelových sídlišť či zdravotnictví. Návrh předložilo ministerstvo pro místní rozvoj, které bude peníze z programu přidělovat. Nový program shrnuje všechno, na co se v ostatních programech zapomnělo, uvedlo už dříve ministerstvo. Mají se z něho podporovat nemocnice, sociální ústavy a sociální byty, kupovat počítače pro úředníky, opravovat památky, podporovat turistika, zavádět elektronická správa či řešit problematika romských komunit. Na peníze mají nárok všechny regiony s výjimkou Prahy.

Právě s tímto programem, jehož hlavním účelem bylo podle kritiků udržet na ministerstvu nějaké peníze, měla Česká republika v Bruselu značné potíže. Komise ho akceptovala až po zásahu minulého ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, který z programu škrtl 400 milionů a připsal je přímo krajům. O čerpání většiny peněz z Evropské unie letos už nerozhoduje ministerstvo pro místní rozvoj; adresátem dotací na podporu regionů jsou samotné kraje. Do minulého roku rozdělovalo ministerstvo peníze z EU na podporu regionů operačním programem SROP. Šlo přitom o třetinu všech evropských dotací.

Vláda se zavázala zvýšit podíl biopaliv na spotřebě benzinu

Vláda si dala závazný cíl zvýšit do roku 2020 podíl biopaliv na spotřebě benzinu a nafty v dopravě na deset procent a do téhož roku snížit emise skleníkových plynů o 20 procent ve srovnání s rokem 1990. Po jednání vlády to řekl ministr životního prostředí Martin Bursík. Ministerstvo životního prostředí se podle něj s ministerstvem průmyslu a obchodu shodly na materiálu k energetické politice státu, který vláda 15. února předloží Evropské komisi. O pět dnů později Bursík materiál představí v Bruselu komisi pro životní prostředí. Česko tak podle něj připravilo svoji pozici nejen pro evropskou energetickou politiku, ale i novou "cestovní mapu" obnovitelných zdrojů či snahu komise k zastavení globálních změn klimatu. "Vláda se shodla, že ČR souhlasí s indikativním cílem dosáhnout do roku 2020 podílu obnovitelných zdrojů energie na spotřebě primárních zdrojů energie v Evropě na 20 procent," uvedl Bursík. Tento podíl bude podle něj rozdělen mezi jednotlivé členské státy. Vláda se dohodla, že přidělený podíl dále rozdělí sektorově na dopravu, výrobu tepla a výrobu elektřiny.

Vláda: Insolvenční zákon vstoupí v platnost až v lednu 2008

Platnost nového insolvenčního zákona, který upravuje konkurzní právo, se posune o půl roku na 1. ledna 2008. Návrh na odložení účinnosti zákona schválila vláda. Podle informací z ministerstva spravedlnosti je důvodem odkladu mj. zpoždění legislativních a technických prací na vzniku takzvaného insolvenčního rejstříku, který je nedílnou součástí zákona a reformu úpadkového práva bez něj nelze spustit. Jedním ze základních prvků, bez něhož celou reformu úpadkového práva v ČR nelze spustit, je insolvenční rejstřík, který je koncipován s ohledem na kompatibilitu s e-Governmentem a je pilotním projektem e-justice. Časová náročnost této přípravy však přesahuje období stanovené při přijetí insolvenčního zákona, tj. do 1. července 2007, odůvodnilo ministerstvo pro týdeník Ekonom návrh.

Insolvenční zákon nahrazuje nevyhovující a nesčetněkrát novelizovaný zákon o konkurzu a vyrovnání. Má výrazně zrychlit konkurzy, zlepšit postavení věřitelů a umožnit ozdravení problémových podniků. Zákon nově zavádí také osobní bankroty pro předlužené lidi a nabízí možnosti jejich oddlužení mimo exekuční režim.

Stát dá 116 milionů na likvidaci kalamit na Šumavě a v Krkonoších

Vláda uvolní celkem 116 milionů korun na likvidaci následků větrné smrště, která citelně poškodila lesy v národních parcích Krkonoše a Šumava. Kabinet rozhodl o tom že z vládní rozpočtové rezervy půjde více než 64 milionů korun, zbylé peníze najde ve svém rozpočtu ministerstvo životního prostředí, řekl šéf resortu Martin Bursík. Živelní pohroma napáchala v obou českých pohořích obrovské škody. Hlavní pozornost bude nyní zaměřena na rychlou těžbu dřeva, uvedl ministr. Do krkonošského národního parku bude směřovat 28 milionů, na Šumavu zbylých 88 milionů, dodal Bursík.

V Krkonoších silná vichřice poškodila přes 70.000 metrů krychlových dřeva, což představuje více než tři čtvrtiny předpokládané letošní těžby. Ještě větší škody napáchal vítr v šumavském parku. Tam spadlo přes 600.000 metrů krychlových dřeva, což je zhruba šestinásobek ročních těžeb. Vláda kvůli kalamitě v lesích vyhlásila stav nouze pro pět krajů a několik okresů, například Trutnovsko. Opatření, který má umožnit rychleji zpracovat dřevo spadané po vichřici, trvalo od 25. ledna do půlnoci 5. února. Bursík poznamenal, že uvolnění mimořádné finanční pomoci oběma národním parkům s vyhlášením nouzového stavu nijak nesouvisí.

Vláda nesouhlasí s rentou pro olympijské medailisty

Vláda v pondělí nesouhlasila s poslaneckým návrhem zákona, který přiděluje olympijským medailistům zvláštní příspěvek k důchodu ve výši 20.000 korun měsíčně. Návrh předložili sociální demokraté Karel Šplíchal, Pavel Ploc a Petr Bratský z ODS. Nynější poslanec ČSSD Ploc je bývalým úspěšným skokanem na lyžích. V 80. letech získal dvě olympijské medaile. Podle předkladatelů má návrh především zmírnit často tíživou finanční situaci dřívějších reprezentantů. Bez ohledu na stanovisko vlády rozhodne o osudu zákona parlament.

Poslanecká iniciativa počítá s tím, že nárok na rentu by měli držitelé zlaté, stříbrné či bronzové olympijské medaile, kteří pobírají starobní nebo plný či částečný invalidní důchod. Podle navrhovatelů je to asi 110 bývalých sportovců, takže roční zátěž státního rozpočtu by byla zhruba 27 milionů korun. Návrh zákona nijak nerozlišuje kvalitu medailí ani jejich počet. Také nespecifikuje, že by zvláštní rentu pobírali jen ti sportovci, kteří se nestihli materiálně zabezpečit, protože zářili v dobách, kdy v Československu neexistoval skutečný profesionalismus. Podmínkou je jen medaile z her, české občanství a podaná žádost. V budoucnu by tak rentu mohli dostávat i reprezentanti s milionovými příjmy. Na sportovce, kteří získali medaile například na mistrovství světa či jiných vrcholných soutěžích, ale norma nepamatuje. Navrhovatel Pavel Ploc již dříve naznačil, že o rentu ani v budoucnu žádat nebude.

Do sociálního bydlení budou spadat byty do 120 metrů čtverečních

Do kategorie sociálního bydlení, na jehož výstavbu se bude vztahovat nižší sazba DPH, budou spadat byty s výměrou podlahové plochy do 120 metrů čtverečních a domy s výměrou do 350 metrů čtverečních. Takto definované sociální bydlení, které navrhl ministr financí Miroslav Kalousek, schválila vláda. "Vláda schválila základní parametry definice sociálního bydlení. V Evropské unii je možné vyjednat trvalou výjimku, tzn. že na byty a domy spadající do kategorie sociálního bydlení bude možné trvale uplatňovat sníženou sazbu DPH," řekl Kalousek na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Nynější definice sociálního bydlení je kompromisem mezi původní variantou vlády sociální demokracie a návrhem ministerstva financí pod vedením bývalého ministra Vlastimila Tlustého. Kabinet premiéra Jiřího Paroubka loni v únoru schválil návrh, aby do této kategorie spadaly byty do 90 metrů čtverečních a domy do 150 metrů čtverečních. Tlustý naopak navrhoval, aby do sociálního bydlení byly zahrnuty všechny nově postavené byty a domy. V Česku je průměrná plocha nově dokončeného bytu zhruba 105 metrů čtverečních. U bytů v rodinných domcích to je 152 metrů a u bytů v bytových domech zhruba 67 metrů čtverečních.

V současnosti platí pro stavby související s bydlením pětiprocentní sazba DPH, kterou je ale možné uplatňovat jen do konce roku 2007. Cílem nové definice sociálního bydlení je, aby výstavba bytů v ČR poté nezdražila. Po roce 2007 se podle pravidel EU bude nižší sazba vztahovat jen na výstavbu bytů a obytných domů, pokud bude přítomen sociální aspekt. Běžná sazba DPH je 19 procent. Na opravy bydlení platí nižší sazba až do roku 2010. Sníženou sazbu na sociální bydlení využívá v EU Francie, Belgie, Řecko, Španělsko, Itálie a Lucembursko. Nulovou sazbu DPH u výstavby nových bytů a domů má například Velká Británie.

Ministr Nečas: ČR stihla vyčerpat přidělené peníze ze sociálního fondu EU

Česko stihlo do konce loňského roku z Evropského sociálního fondu (ESF) vyčerpat všechny přidělené peníze. Sdělil to ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle vrchní ředitelky ministerstva práce pro oblast EU a mezinárodních vztahů Blanky Elfmarkové obdržely české projekty 3,9 miliardy z celkem 16,77 miliardy korun, které musí vyčerpat do konce roku 2008. ESF poskytuje zhruba polovinu až tři čtvrtiny rozpočtu projektů, zbytek dá Česko.

ČR musela podle unijních pravidel do konce roku 2006 použít peníze přidělené pro rok 2004. Stanovené sumy je totiž nutné vyčerpat do dvou let od daného roku. Ještě loni se zdálo, že ČR nestihne přidělené finance z evropských fondů získat. Například ministerstvo práce sklidilo opakovaně kritiku za to, že čerpání peněz dostatečně nepřipravilo a žadatele o evropskou podporu vyzvalo k předkládání projektů pozdě. Ministerstvo nyní připravuje změnu systému získání peněz. Měl by být jednodušší.

Zahraniční obchod loni skončil s rekordním přebytkem

Přebytkem ve výši 47,3 miliardy korun skončil loni zahraniční obchod Česka. Je to nejlepší výsledek v historii. O rok dříve skončila obchodní bilance přebytkem 38,6 miliardy korun. Analytici podobný výsledek očekávali. Exportéři loni vyvezli zboží za 2,141 bilionu korun, což představuje meziroční nárůst o 14,6 procenta. Celkový dovoz činil 2,094 bilionu korun a byl meziročně o 14,4 procenta vyšší. Příznivý vliv na vývoj bilance měl obchod se stroji a dopravními prostředky, zhoršilo se naopak saldo obchodu s minerálními palivy, polotovary a materiály, chemickými výrobky, potravinami a živými zvířaty a průmyslovým spotřebním zbožím. V letošním roce budou přebytky v zahraničním obchodě podle ekonomů dále růst, ale jejich dynamika bude záviset na vývoji cen ropy. Podle některých odhadů by mohl letos přebytek dosáhnout až 70 miliard korun.

Ministr Langer nařídil kontrolu policejních osvědčení policistů

Ministr vnitra Ivan Langer nařídil kontrolu lustračních osvědčení vydaných policistům. Informaci ČTK potvrdil mluvčí ministerstva Radek Holý. Ministr tak reaguje na skutečnost, že šéf české pobočky Interpolu Pavol Mihál sice má negativní osvědčení, přitom je ale veden v seznamu spolupracovníků komunistické tajné policie (StB). Podle tisku totiž jeho osvědčení zní na jméno Pavel. Podle Holého pověřil Langer revizí policejního prezidenta Vladislava Husáka. Zda se bude kontrola týkat všech policistů, nebo vybraného okruhu, zatím ministerstvo nechtělo sdělit. Negativní lustrační osvědčení je jednou z podmínek pro práci na policejním prezidiu.

Mihál již požádal o nové osvědčení, které by měl obdržet ještě tento týden. Policejní prezidium ČTK sdělilo, že s konečným rozhodnutím o policistově osudu vyčká právě na tento dokument. Sporné prý totiž je, zda Mihál záměrně uvedl chybné jméno už na žádosti o lustraci. Záměnu jména mohla také vzniknout nepozorností úředníka.

Výstava Zlíně vypráví o chudých dětech z Bangladéše

Příběhy chudých dětí z Bangladéše zachycuje výstava fotografií Rudolfa Koukola, která se koná ve zlínském Baťově mrakodrapu. Návštěvníci uvidí obrazové příběhy dětí a jak vypadá jejich každodenní realita, řekl ČTK autor snímků. Koukol jednu z nejchudších a nejlidnatějších zemí navštívil jako člen humanitární mise organizace ADRA. Výstava nazvaná Pran, což v bengálštině znamená život, potrvá do 23. února.

Dětské příběhy zachytil fotograf na téměř dvou desítkách barevných fotografií. "Život mnoha dětí v Bangladéši není o tom, s jakou hračkou si dítě bude hrát, ale kde se nají, aby nemělo hlad. Snažím se představit jejich život, který si i přes úskalí osudu stále uchovává svoji barevnost," dodal autor. Koukol na zlínské univerzitě studuje Fakultu multimediálních komunikací. Dosud se s celosvětovou organizací ADRA zúčastnil takřka 20 humanitárních misí. Nejčastěji navštívil Bosnu a Hercegovinu, Kosovo a opakovaně také Bangladéš. Sám podnikl řadu fotografických cest, například po Africe. Ve své fotografické práci se věnuje zejména zachycení života lidí v zemích zmítaných sociálními a ekonomickými problémy.

Dny slovenské kultury obohatí poprvé výstava uměleckého skla

Dny slovenské kultury, jejichž osmý ročník začne v pátek v Českých Budějovicích, obohatí poprvé výstava uměleckého skla slovenských autorů. Mezi nejzajímavější body programu akce, která potrvá do 17. února a nabídne 23 pořadů, bude patřit také výstava návrhářky Ildikó Dobešové, řekla vedoucí odboru kultury českobudějovického magistrátu Iva Sedláková. Součástí festivalu je také gastronomická přehlídka a oblíbená soutěž Haluškové preteky. "Záštitu nad akcí převzal kromě českého velvyslance na Slovensku také slovenský velvyslanec Ladislav Ballek. Zúčastní se čtyř akcí, například pátečního představení Slovenska i s jeho tradiční kuchyní ve Studentském univerzitním divadle," uvedla Sedláková.

Desetidenní akce, která vyvrcholí československým radničním bálem, zahrne devět výstav, z toho pět fotografických. Své oleje a tapiserie představí Elvíra a Eduard Antalovi, chybět nebude ani výstava jednoho z nejvýznamnějších slovenských výtvarníků a zakladatele moderní grafiky Kolomana Sokola. Program zahájí v pátek v 16:00 vernisáž fotografa Petera Župníka v Radniční výstavní síni.

Ze sportu:

S bilancí čtyř čistých kont za sebou dorazil na sraz fotbalové reprezentace do Prahy brankář londýnské Chelsea Petr Čech. Po svém návratu na hřiště po zranění hlavy se prý čtyřiadvacetiletý gólman cítí zápas od zápasu lépe a moc se těší na utkání v národním dresu. Ve středečním přípravném utkání v Belgii se postaví do branky se stejnou helmou, která chrání jeho operovanou lebku v duelech anglické Premier League.

Český fotbalový trenér Luboš Kubík vydržel na lavičce anglického celku Torquay United jen dva měsíce. O víkendu se totiž s vedením klubu, hrajícího čtvrtou nejvyšší soutěž, kvůli špatným výsledkům dohodl na ukončení spolupráce. Informovala o tom BBC. Bývalý reprezentant přišel do Torquay na konci listopadu a stal se prvním českým trenérem na Britských ostrovech. S týmem, který měl dovést k záchraně v soutěži, však zvítězil jen v jediném z dvanácti zápasů. Pro třiačtyřicetiletého Kubíka to bylo druhé zahraniční trenérské angažmá a skončilo rovněž neúspěšně. Předtím působil na lavičce druholigového polského klubu Sląsk Vratislav, kde vydržel jedenáct kol. Také tehdy nabídl rezignaci, když tým neměl požadované výsledky a hrozil mu sestup.

Šachové mistrovství České republiky začne v úterý v Praze bez Davida Navary a chybět budou také další dva hráči z čela žebříčku - Zbyněk Hráček a loňský vítěz Viktor Láznička. Jedenáctidenní šampionát v Kongresovém sále Masarykovy koleje ČVUT v Dejvicích tak nemá vyloženého favorita, zato má jednu raritu. Účast na turnaji si zajistil teprve třináctiletý Jiří Kočiščák, který bude vůbec nejmladším šachistou v téměř osmdesátileté historii republikových šampionátů. Školák z Frýdku-Místku sice ještě zdaleka nesplnil normu šachového mistra a v českém žebříčku se nevejde do první stovky, ale loni překvapivě vyhrál juniorské mistrovství republiky. Mimořádný talent prokázal i na mistrovství Evropy, kde získal stříbrnou medaili v kategorii do 12 let.

Novým koučem české ragbyové reprezentace se stal Gruzínec Levan Mgeladze, který druhou sezonu vede extraligový celek Sparty Praha. Na místě hlavního trenéra národního týmu nahradil dvojici Petr Michovský a Josef Fatka, která byla odvolána. Sdělil to ČTK sportovní ředitel České ragbyové unie Filip Vacek. V minulosti vedl Mgeladze i reprezentační celek Gruzie hráčů do 21 let, s nímž vyhrál mistrovství Evropy. České ragbisty poprvé povede v úvodním zápase dvouletého cyklu mistrovství Evropy proti Rumunsku, které se bude hrát 17. března v Praze.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Převážně oblačno s přeháňkami deště nebo děště se sněhem. Teploty 0 až 4 stupně Celsia.