Český letoun s armádními špičkami i politiky na palubě byl o víkendu zadržen v Turkmenistánu

Foto: ČTK

Český speciál, kterým se vracela česká vojenská delegace z Afghánistánu, byl v sobotu na 14 hodin zadržen na letišti v turkmenském Ašchabadu. Turkmenské úřady zadržely letoun údajně kvůli zbraním ochranky. Na palubě byli vysocí představitelé armády, včetně náčelníka generálního štábu Pavla Štefky, politici a novináři. Incident vyvolal diplomatickou roztržku. Podrobnosti shrnuje Martina Lustigová.

Ministr obrany Jiří Šedivý  (vpravo) se zdraví s Janem Vidímem na ruzyňském letišti,  foto: ČTK
České letadlo mělo původně povolení k přistání, to ale turkmenská strana kvůli údajným nesrovnalostem v dokumentaci zbraní na palubě nečekaně zrušila. V pátek večer o tom faxem informovala českou ambasádu v Moskvě. Tou dobou už tam ale nikdo nebyl a fax navíc přišel na jiný přístroj, než na který mají takové dokumenty chodit. Pokračuje ministr obrany Jiří Šedivý: "To je problém těch, kteří ten fax odesílají, že ho poslali na špatné číslo. Neposlali ho na číslo faxu, který obsluhuje stálá služba na každé ambasádě, ale na fax v nějaké kanceláři, kam ta služba nemá přístup." Navzdory zvyklostem turkmenské úřady k faxu nepřipojily telefonické upozornění. Český velvyslanec v Moskvě se tak o problému dozvěděl až od posádky letounu.

A jak se situace vyvíjela? O tom už více předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím, který byl na palubě letadla: "Už při přistávání dostal pilot informaci, že to letadlo tam nemá přistát. Protože jsme neměli pohonné hmoty, přistát muselo. Okamžitě bylo obklopeno, obklíčeno, dá-li se to tak říct, vojáky či policisty, těžko říct, co to bylo za ozbrojené složky Turkmenské republiky, a bylo nám oznámeno, že tedy náš pobyt na území Turkmenistánu není povolen." Po přistání nesměl nikdo letadlo opustit.

Jan Vidím  (vlevo) na palubě armádního letounu Tu-154,  foto: ČTK
"Věž neustále pilotovi opakovala: ´Dáme vám vědět 15 minut předtím, než vám povolíme odlet.´ Opravdu to bylo docela psychicky náročné, když jediný kontakt s Turkmeny nám zprostředkovávali vojáci a policisté, kteří neustále gestikulovali: ´Nesmíte vstoupit na naši půdu.´" Uvnitř letadla museli zůstat i dva psi, kteří se vraceli z náročné afghánské mise, při níž se podíleli na hledání min. Teprve v neděli ráno se podařilo vyjednat odlet letadla, který údajně posvětil turkmenský prezident Saparmurat Nijazov.

"Já si myslím, že to je výjimečná situace, nicméně může se to stát. My si samozřejmě zpracujeme analýzu celého toho procesu, jak to vzniklo, ale z těch informací, které prozatím mám, můžu téměř vyloučit jakékoliv pochybení na naší straně. Ostatně nakonec i turkmenská strana se omluvila," uvedl ministr obrany Jiří Šedivý. České ministerstvo zahraničí označilo postup Turkmenistánu za neadekvátní a přehnaně striktní. Ještě během víkendu zaslalo velvyslanectví v Moskvě do Turkmenistánu dvě protestní nóty.