Týden v ČR

0:00
/
0:00

Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek zahájili ve středu jednání o programu možné koaliční vlády. Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o více než 6 procent na zhruba 20 tisíc korun. Počtem dvanácti památek, které má dosud zapsány na Seznam světového kulturní dědictví UNESCO, patří Česká republika mezi velmoci.

Jiří Paroubek  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Předsedové ODS a ČSSD Mirek Topolánek a Jiří Paroubek zahájili ve středu jednání o programu možné koaliční vlády. Topolánek chce do přípravy zapojit i lidovce a zelené, zatímco Paroubek účast zelených nepovažuje za účelnou. Sociální demokraté nabídli občanským demokratům a lidovcům dohodu o trojkoalici. Základní body tohoto programu zahrnuje dokument nazvaný Agenda 2010, který je podle Jiřího Paroubka středovou variantou:

"Tady je vytvořená politická situace, kde není možné uvažovat o tom, že bude uplatněna Modrá šance nebo sociálnědemokratický program. My navrhujeme určitý program středový, který by mohl být uspokojivý pro voliče obou dvou těch velkých stran i pro lidovecké voliče."

Dokument obsahuje bodově nastíněné základní reformní cíle případné vlády, jako odmítnutí korupčních praktik, české předsednictví v Evropské unii, dále kroky, které je nutné podniknout pro stabilizaci veřejných rozpočtů, v oblasti sociální sítě (například penzijní reformu), a také podporu podnikání či vzdělávání společnosti.

Mirek Topolánek chce, aby vláda byla reformní. Pokud by byla schopna prosadit skutečné změny, pak na termínu voleb podle něj nezáleží. ČSSD obhajuje minimálně tříletý mandát vlády. Pro Mirka Topolánka je Agenda 2010 první nástin toho, co by si sociální demokracie představovala, a hodlá předložit vlastní návrh.

"Je to především jejich program. Pokud to má být programový průsečík a má splňovat parametry hlubokého reformního programu, tak bude muset ten program jít dál. Je velmi nekonkrétní, ty věty jsou tam pouze nahozené, ale je to materie k diskusi. My předložíme vlastní návrh, který zapracuje ty věci, které v jejich návrhu pokládáme za přijatelné a budeme se o tom bavit. Teprve ta jednání začnou."

Lidovci jsou ochotni o vládě vzniklé na základě Agendy 2010 diskutovat, řekl úřadující předseda strany Jan Kasal:

"My jsme k tomu řekli své vstupní poznámky. Pokud vláda by měla vzniknout na tomto půdorysu, tak by ty ambice měly být reformní v pravém slova smyslu. My bychom případně ty tři roky společného vládnutí měli využít k hlubokým reformním změnám."

Mirek Topolánek a Jiří Paroubek se dohodli, že budou jednat o programu případné koaliční vlády. Ani jeden z nich však zatím nechtěl komentovat, zda Agenda 2010 znamená posun v jednáních o kabinetu, na který země čeká už půl roku.


Průměrná hrubá měsíční mzda v České republice se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila o více než 6 procent na zhruba 20 tisíc korun. Nejvíc si polepšili zaměstnanci v energetice či finančnictví. Přitom ale přibývá lidí, kteří dostávají mírně podprůměrné platy. Zvětšila se totiž poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících, a tak si Češi moc nepolepší, říká analytik Československé obchodní banky Petr Dufek:

"Dá se říct, že v reálném vyjádření průměrná mzda v České republice roste o zhruba čtyři procenta. Zjednodušeně řečeno si můžeme koupit o čtyři procenta více zboží a služeb než v předchozím roku."

Petr Dufek také upozornil, že dvě třetiny obyvatel vůbec na průměrnou mzdu nedosáhnou:

"Mírně přibývá lidí, kteří mají podprůměrné platy. V tuto chvíli je tady velmi silná poptávka po méně kvalifikované práci, která je i méně ohodnocená. Svoji roli sehrávají i zahraniční pracovníci, kteří přicházejí do odvětví stavebnictví. Ti vlastně tu průměrnou mzdu trochu snižují."

Ekonomové, kteří poukazují na to, že Česká republika má nejvyšší platy ve střední Evropě, upozorňují, že na průměrnou mzdu nedosáhnou zejména ženy. Těmto potížím čelí hlavně lidé se základním vzděláním. Z výsledků šetření Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že obtížně se svým příjmem vycházejí například dělníci, nezaměstnaní nebo ženy na mateřské dovolené. Zároveň se podle analytiků prohlubují rozdíly mezi platy napříč ekonomickými odvětvími.


Karlštejn,  foto: www.czechtourism.cz
Počtem dvanácti památek, které má dosud zapsány na Seznam světového kulturní dědictví UNESCO, patří Česká republika mezi velmoci. Přesto byl minulý týden zveřejněn seznam dalších dvanácti památek, o jejich zápis budeme v příštích letech usilovat. Jsou to mimo jiné velkomoravské hradiště v Mikulčicích, třeboňské rybnikářství nebo západočeské lázně. Dalších několik upřesnil Michal Beneš z ministerstva kultury:

"Jednak jsou to některé, které jsme již měli v plánu, například hrad Karlštejn nebo Kuks. Naopak do seznamu přibyly některé novinky, například televizní vysílač a horský hotel na Ještědu nebo některé památky, které jsou spojeny s českou národní tradicí piva. Máme na mysli budovy pivovaru, případně sušárny chmele na Žatecku."

Velké Losiny,  foto: www.czechtourism.cz
Do indikativního seznamu se vracejí i některé památky, které UNESCO již posuzovalo. Česko původně samo z projednávání stáhlo soubor renesančních domů ve Slavonicích a nyní se dopracovává návrh nový. Další opakovanou nominací je rybnikářská oblast na Třeboňsku. V návrhu je také Národní hřebčín v Kladrubech na Labem, kde se koně chovají už od 16. století, vojenská pevnost v Terezíně, historické železárny v Ostravě nebo trojúhelník západočeských lázní Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Dvě nominace na indikativním seznamu má i Praha - Millerovu vilu a kostel Nejsvětějšího srdce Páně. Další dva návrhy už prošly přísným sítem UNESCO a mají podle Michala Beneše šanci uspět:

"Jde o ruční papírnu ve Velkých Losinách, kde jsme poměrně daleko, a myslím si, že dojde ke zlomovému období během jara. Druhou nominací je soubor lázeňských architektur v Luhačovicích od Dušana Jurkoviče, protože tento fenomén je skutečně mimořádnou vzácností."