Přehled tisku

Jiří Čunek (vlevo) a Ivan Langer, foto: ČTK
0:00
/
0:00

KDU-ČSL má šanci prožít si svou hvězdnou hodinu, pod vedením Jiřího Čunka by se mohla stát rozhodujícím hráčem v boji o vládu, soudí komentátor deníku Právo. Podle Lidových novin by předseda Čunek a první místopředsedkyně Vlasta Parkanová mohli vytvořit docela nadějné lidovecké duo.

Jiří Čunek  (vlevo) a Ivan Langer,  foto: ČTK
KDU-ČSL má šanci prožít si svou hvězdnou hodinu, pod vedením Jiřího Čunka by se mohla stát rozhodujícím hráčem v boji o vládu, soudí komentátor deníku Právo. Podle Lidových novin by předseda Čunek a první místopředsedkyně Vlasta Parkanová mohli vytvořit docela nadějné lidovecké duo. Mladá fronta Dnes ovšem soudí, že by lidovecké straně mohl dát skutečně křesťanskodemokratický obsah pouze bývalý poslanec a odpůrce potratů a eutanazie Jiří Karas. Čunek dobře vypadá. Je mladý. Jedná razantně. Hovoří nekonfliktně a srozumitelně. Je to prostě mucholapka na voličské mušky, bez které se vadnoucí strana lidovců neobejde. Jenže už dnešní Čunkovy politické promluvy naznačují, že pod jeho vedením by se KDU-ČSL nechovala jako pobožnější klon ODS, jak se chovala po většinu roku, poznamenává komentátor Práva. Bez lidovců se podle něj neobejde rozhodnutí o tom, kdo bude potřetí sestavovat vládu. Budou-li to Čunkovi lidovci, pak se 100 opravdu nemusí rovnat 100, jak Václav Klaus předestřel, míní komentátor. Sázka na Karase by podle Mladé fronty Dnes byla v ateistickém státě nanejvýš riskantní. Může znamenat nečekaný vzestup, či spíše rychlý konec. Není však lepší zajít rychle a čestně než před zánikem nějakou dobu trapně živořit? - ptá se komentátor listu. Podle Lidových novin jsou kandidáti Karas a Jílek outsideři, zato Parkanová má šanci zabránit, aby se volby zvrhly v nudu. Volit ji prý budou ti nejliberálnější z lidovců.

Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
Předsedkyně klubu lidoveckých poslanců Vlasta Parkanová, která se bude ve straně ucházet o předsednický post, připouští, že by KDU-ČSL mohla jednat v budoucnu o předvolební koalici s ODS. Politička také hovoří o tom, že by se strana přejmenovala a z jejího názvu zmizelo slovo "křesťanská". Podle Parkanové KDU-ČSL poškozuje, když je vnímána jako prodloužená ruka katolické církve a je spojována s nejrůznějšími zákazy. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. "KDU-ČSL by měla být připravena v případě nutnosti jednat o předvolební koalici," cituje list z programového manifestu Parkanové. Podle deníku má politička vizi předvolebního bloku s ODS po vzoru německé CDU/CSU. Parkanová podle listu neváhá ani nastolit téma přejmenování KDU-ČSL. Nový název by mohl znít "Lidová strana", a zmizelo by tak slovo "křesťanská". Podle Parkanové KDU-ČSL poškozuje, když je vnímána jako prodloužená ruka katolické církve a je spojována s nejrůznějšími zákazy, například potratů nebo kouření. Moderní strana musí v českém prostředí podle Parkanové "vzít na vědomí stále přetrvávající averzi značné části veřejnosti vůči katolické církvi a křesťanství vůbec", uvádí Mladá fronta Dnes.


Mojmír Hampl  (vlevo) a Václav Klaus,  foto: ČTK
Česká národní banka potřebuje lidi navýsost erudované a respektované. Nový člen její bankovní rady Mojmír Hampl, kterého se rozhodl jmenovat prezident Václav Klaus, však není ani jedno. Jeho kompetence se skrývá v politických stycích, píší ve svém komentáři Hospodářské noviny. Špatné je, že nemá špičkovou vědeckou ani manažerskou kvalifikaci. Je provokativním rétorem, ale takoví patří spíše do novin. Jeho jméno nenajdete na žádném žebříčku českých ekonomů podle zahraničních a českých publikací. Horší je, že je ve všech ohledech slabší než Michaela Erbenová, napsal list. Podle něj tak není žádný důvod, aby v bankovní radě Erbenovou vystřídal. Hamplův příchod nemusí být katastrofou. V radě sedí i člen s mnohem nižší kompetencí. Nepříjemné je poznání, jak hlava státu zachází se svěřenou mocí. Příště by mohla s touž bohorovností jmenovat do národní banky bankéře ze zkrachovalé IPB. Ti také chodí na CEP (Centrum pro ekonomiku a politiku)," uzavírají Hospodářské noviny.


Generální ředitel Vězeňské služby Luděk Kula rozhodl minulý týden s okamžitou platností o uzavření archivu totalitního Sboru nápravné výchovy, píše deník Právo. Kula prý vydal rozhodnutí, které omezuje přístup k archivům, krátce poté, co na veřejnost pronikla část osobního spisu nechvalně proslulého bachaře a dnešního poslance za KSČM Josefa Vondrušky. Historici jeho rozhodnutí kritizují, mluví o kroku zpět do doby studené války. Zatímco ministerstvo vnitra jedná zcela opačně a otevírá svoje archivy už několik let, Kula si za svým rozhodnutím stojí. Archivy prý nechal uzavřít proto, aby se k materiálům už více nedostávaly nepovolané osoby. "Přirovnal bych to k situaci, kdy by BIS znovu zabrala část archivů StB, aby mohla znovu začít využívat tehdejší agenty nebo je naopak chránit před dotěrnými novináři,"řekl Právu historik Tomáš Buršík. Dnes do archivu mohou pouze pracovníci správního odboru Vězeňské služby prověření na seznamování s utajenými skutečnostmi na stupeň důvěrné. O přístupu badatelů či bývalých politických vězňů k materiálům bude rozhodovat ředitelka správního odboru Lenka Smutná. Bude záležet jen na její libovůli. "Oprávněným žadatelům však vyhovíme, a to hned,"řekl Právu Kula. Podle bývalého náměstka ředitele Sboru nápravné výchovy v letech 1991 až 1993 a obhájce disidentů Milana Hulíka ve vězeňství dodnes existují silné komunistické nálady. Historikové se bojí, že se část citlivých materiálů, které obsahují svodky vypracovávané na politické vězně pro ÚV KSČ na základě hlášení udavačů z řad bachařů a spoluvězňů v letech 1969 až 1989, definitivně ztratí. To Vězeňská služba odmítá.


Ministr financí Vlastimil Tlustý se zajímal o koupi vily v luxusní čtvrti v pražském Braníku. Nemovitost na rozsáhlé parcele, kterou po předchozí bezdětné majitelce zdědil stát, chtěl podle zjištění Mladé Fronty Dnes Tlustý koupit pro svůj resort jako přechodné ubytování pro ministry ve funkci. Tlustý se ale k zájmu o státní vilku v luxusní čtvrti nechce znát. Na to, že nemovitost sám navštívil, se podle Mladé fronty Dnes rozpomněl teprve po pětadvaceti minutách. Prohlásil, že tam byl proto, že rozhodnutí o rekonstrukci domu považoval za citlivé. Ministerstvo chtělo dům zrekonstruovat pro reprezentativní účely a Tlustý to údajně zamítl. K čemu konkrétně měla služební vila v Praze ministerstvu sloužit, není jasné. Pokud jde o služební byty, je ministerstvo už nyní zajištěné víc než dost. Má jich totiž hned jedenáct a patří tak k nejvíce zajištěným resortům. Pro srovnání: ministerstvo práce a sociálních věcí nemá služební byt ani jeden.


Lidové noviny pátraly v souvislosti s úmrtím čtrnáctiletého chlapce při atletice po předpisech pro školní sport. Žádné neexistují - a to ani v Česku, ani v Evropě! Vedení všech českých škol se po nešťastném případu ve Volarech, kdy žák spadl hrudí na betonovou obrubu doskočiště a zranil se tak, že do tří dnů v nemocnici zemřel, nemohou dopátrat žádné normy. Ani ministerstvo školství nic v této otázce nenařizuje. Ředitelé většiny škol se proto řídí pravidly Českého atletického svazu. Areál ve Volarech byl vybudován v roce 2000 až 2001 a škola byla na základě smlouvy s tělovýchovnou jednotou odpovědná za jeho provoz a údržbu.