Zprávy

Závěrečné kolo obměny třetiny senátorů začalo

Na třetině území republiky se po týdnu znovu otevřely volební místnosti - začalo druhé, tedy závěrečné kolo voleb do třetiny Senátu. Voliči v něm vyberou 27 senátorů z 54 finalistů. Svými hlasy rozhodnou nejen o složení Senátu na příští dva roky, ale zřejmě tím také ovlivní další jednání o budoucí vládě. Lidé mohou v každém obvodu vybírat ze dvou kandidátů, kteří před týdnem získali v prvním kole nejvíce hlasů. Hlasovací lístky na voliče čekají ve volebních místnostech.

První kolo senátních voleb, které se konalo minulý pátek a sobotu společně s komunálními volbami, vyhrála ODS. Má své finalisty ve 26 obvodech, ve 20 z nich první kolo vyhrála. ČSSD má své finalisty v 11 obvodech, ale jen ve třech vyhrála první kolo. Vítězi startovního kola byli tři ze šesti finalistů KDU-ČSL. KSČM má ve finále tři zástupce, kteří postoupili z druhého místa. Stejnou pozici má i šest kandidátů menších stran a hnutí. Ze dvou nezávislých kandidátů jeden dokázal vyhrát už první kolo.

Klaus: Lidé by měli hlasovat, i když je Senát nepopulární

Lidé by měli přijít k senátním volbám, přestože se horní komora netěší velké popularitě, myslí si prezident Václav Klaus. Společně s manželkou Livií byli proto také jedni z prvních, kteří v pátek přišli hlasovat ve druhém kole senátních voleb. Klaus tradičně volil v základní škole v pražských Kobylisích. Rozhodnout se musel mezi současnou senátorkou ODS Alenou Palečkovou a Michaelem Hvížďalou, který kandiduje jako nezávislý. Koho volil, prezident a čestný předseda ODS neprozradil, dá se to prý ale snadno odhadnout. "Jdeme volit s manželkou hned po zahájení voleb, abychom dali jasně najevo, že jsme na to nezapomněli, a abychom ostatní prosili, aby na to také nezapomněli," řekl Klaus.

Ve volbách se podle Klause nerozhoduje o tom, zda nepříliš populární horní komoru nezrušit. "Teď víme, že Senát existuje, že volby do něj jsou velmi významné pro mnoho věcí a bez Senátu se v naší zemi nehneme," dodal Klaus. Podle nedávného průzkumu společnosti Factum Invenio si přitom více než polovina lidí myslí, že horní komora je zcela zbytečná instituce a měla by být zrušena. "Úvahy dlouhodobé, obecné o tom, jaké můžeme mít eventuálně jiné uspořádání, teď nejsou na pořadu dne," dodal ale Klaus.

Češi si připomenou 88. výročí vzniku samostatného státu

Češi si v sobotu připomenou 88. výročí vzniku samostatného státu. Prezident Václav Klaus při této příležitosti vyznamená asi dvě desítky osobností. Hovoří se například o lyžařce Kateřině Neumannové, předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové, romském podnikateli a aktivistovi Milanu Horvátovi či malíři Jiřím Anderlem. Vzhledem k pokračujícímu jednání o nové vládě je s napětím očekáván také tradiční projev hlavy státu.

Akce spojené s výročím vzniku společného státu Čechů a Slováků se budou konat po celé republice. Nejvíce jich ale bude stejně jako v uplynulých letech v Praze. Ústavní činitelé tradičně položí věnce u Národního památníku na Vítkově. Klaus položí také kytici u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech na Rakovnicku a věnec k jeho soše na Hradčanském náměstí. Noví vojáci složí slavnostní přísahu. Klaus také jmenuje nové generály. Lidé si budou moci u příležitosti státního svátku prohlédnout sídla obou komor parlamentu.

Shromáždění u příležitosti oslav vzniku samostatného československého státu v roce 1918 chystají také pravicoví extremisté. U sochy sv. Václava na Václavském náměstí se mají sejít příznivci Národní strany, z Palackého náměstí se zase vydají na pochod na Vyšehrad stoupenci Vlastenecké fronty.

Česko by mohlo přispět k diskusi mezi Gruzií a Ruskem

Česká republika by mohla pomoci zprostředkovat komunikaci mezi Gruzií a Ruskou federací, míní předseda českého Senátu Přemysl Sobotka. Českou pomoc, podmíněnou souhlasem obou stran, nabídl při pátečním jednání s předsedkyní gruzínského parlamentu Nino Burdžanadzeovou. Sobotka se setkal i s gruzínským prezidentem Michailem Saakašvilim. "Nic konkrétního se nedohodlo, bylo to pouze v rámci diskuse, která se vedla o rusko-gruzínských vztazích," řekl ČTK Sobotka. Gruzie nyní čelí dopravní blokádě ze strany Ruské federace, která byla zahájena koncem září poté, co Tbilisi zadrželo čtyři údajné agenty ruské tajné služby. Rusko administrativně ztěžuje život gruzínské komunitě na svém území a jeho představitelé volí při diskusích o rusko-gruzínské problematice velmi silná slova.

Gruzínci nejsou podle Sobotky se současnou situací spokojeni. "Na druhou stranu mají dostatek sebevědomí a věří, že se vše vyřeší diplomatickou cestou," dodal šéf horní komory českého parlamentu. Tbilisi by si podle něj přálo větší zapojení Evropské unie do řešení problému. EU, s níž chce Gruzie udržovat úzké styky a hovoří i o možnosti vstupu do jejích řad, už ruský postoj kritizovala. Podle Sobotky by mohli čeští zákonodárci například přispět ke zlepšení "zadrhávající se komunikace" mezi gruzínskými a ruskými poslanci.

Pohanka: Zůstávám nezávislý, s ČSSD jsem připraven spolupracovat

Michal Pohanka chce po odchodu z klubu ČSSD a ze strany zůstat nezávislým poslancem, ale je připraven se sociální demokracií nadále spolupracovat. "Jsem v pozici nezávislého poslance, můj hlas není automaticky hlasem pro pravici," řekl v pátek ČTK. Reagoval tak na úvahy, že by mohl být rozhodujícím 101. hlasem pro případnou středopravicovou koalici. Stejně jako ODS a prezident Václav Klaus je totiž přesvědčen o tom, že vláda založená na "přeběhlíkovi" není řešením. "V tomto se jazýčkem na vahách necítím," prohlásil.

Pohanka potvrdil slova předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, že v programových otázkách se neliší. "V těchto věcech nemám problém s ČSSD spolupracovat," uvedl. Také si prý vyjasnili některá "nedorozumění" - například dřívější Pohankovo vyjádření, že na něj sociální demokracie činila nátlak. Měl prý rezignovat kvůli tomu, že jeho jméno zaznělo v reportáži televize Nova o zneužívání peněz z evropských fondů. "Udělali jsme si jasno, ale více to nechci komentovat," prohlásil Pohanka. Paroubkovi vysvětlil, co ho vedlo k rozhodnutí opustit poslaneckou frakci i ČSSD a zdůraznil, že to neučinil kvůli nabídce z jiné strany. O přestupu do jiného klubu neuvažuje.

Poslanec se cítí ohrožen, proto požádal policii o ochranku. V minulosti hovořil o "divných lidech", kteří se kolem něj pohybují. Paroubek si myslí, že by to mohli být policisté. "Mám zvýšený dohled, což je určitá forma ochrany," uvedl dnes Pohanka. Po vyhodnocení bezpečnostních rizik se podle svých slov rozhodne, zda se v příštích dnech znovu plně zapojí do práce sněmovny. Od středy, kdy oznámil své rozhodnutí médiím i někdejším spolustraníkům e-mailem, se Pohanka skrýval, se sociálními demokraty nekomunikoval a do sněmovny poprvé dorazil až v pátek.

Paroubek a předseda poslanců ČSSD Michal Hašek tvrdí, že chtěli od Pohanky jen vědět, jaké má styky s lidmi z reportáže o machinacích s evropskými penězi, do nichž je zapleten starosta Budišova Ladislav Péťa a bývalý šéf kabinetu premiérů Zdeněk Doležel. Pohanka označil Haška za člověka, který ho k odchodu ze sněmovny nutil, šéf klubu to odmítá.

Sněmovna jednala o zákonech

Před závěrečným hlasováním je po pátku návrh na opětovný odklad účinnosti služebního zákona, a to na leden 2009. Předlohu poslanci projednali ve druhém čtení. Proti odkladu se vyslovila jen Strana zelených. Normu určující pravidla práce ve státní službě schválil parlament již v dubnu 2002, její účinnost ale politici již dvakrát posunuli. Dalším odkladem chce vláda ušetřit peníze rozpočtu.

Do závěrečné fáze jednání sněmovna poslala i novelu zákona o jednacím řádu. Měla by Straně zelených dát možnost ustavit vlastní poslanecký klub. Podle doporučení sněmovního ústavně-právního výboru by k vytvoření klubu měli stačit tři poslanci. Strana zelených jich má šest. Nyní je limit deset poslanců.

Návrh zákona, který republice umožní vzít si u Evropské investiční banky úvěr do devíti miliard korun, má před sebou také už jen sněmovní finále. Poslanci předlohu hladce propustili do třetího čtení. Peníze z úvěru mají sloužit na financování protipovodňových opatření.

Sněmovna rovněž vyslechla informaci vlády o tom, že se čeští vojenští chemici budou podílet na zajištění bezpečnosti summitu Severoatlantické aliance v lotyšské Rize. Do Rigy má podle ministerstva obrany vyjet 27 expertů na chemické, biologické, radiologické a jaderné zbraně. Působit tam budou mezi 21. listopadem a 4. prosincem.

MF snížilo pro letošní rok odhad růstu ekonomiky na šest procent

Ministerstvo financí (MF) snížilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na šest procent z předchozích 6,2 procenta. V roce 2007 by měla ekonomika zpomalit až na 4,9 procenta. Růst bude tažen zejména větší investiční aktivitou a spotřebou domácností; dosavadní vliv zahraničního obchodu by měl být nižší, vyplývá z nové makroekonomické prognózy ministerstva financí.

Odhad růstu HDP snížila rovněž ve čtvrtek Česká národní banka. V letošním roce by HDP měl růst podle centrálních bankéřů o 5,8 až 6,6 procenta. V roce 2007 naopak ČNB zvýšila odhad na 4,4 až 6,6 procenta.

Růst cen by měl zůstat nadále mírný. Přesto MF v nové prognóze zvýšilo odhad růstu inflace na 2,8 procenta z předchozích 2,6 procenta. V roce 2007 by se měl růst cen pohybovat na úrovni tří procent; MF tak zvýšilo odhad z původních 2,8 procenta. Dlouhodobě je inflace podle MF tažena zejména cenami elektřiny a plynu pro domácnosti, což se projevuje v růstu nákladů na bydlení.

OECD ve svém pravidelném půlročním výhledu z května odhaduje, že po loňském šestiprocentním růstu české ekonomiky letos HDP stoupne o 5,75 procenta a v příštím roce o 4,75 procenta. Inflace by se měla zvýšit letos o 3,3 procenta a v příštím roce o 4,2 procenta. U nezaměstnanosti OECD očekává její snížení na 7,7 procenta letos a na 7,5 procenta v roce 2007.

EK: ČR se daří snižovat emise téměř nejrychleji v celé EU

České republice se daří snižovat emise skleníkových plynů, které jsou často označovány za hlavního viníka globálního oteplování, téměř nejrychleji v celé Evropské unii. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Evropská komise. ČR by měla mezi lety 2008 až 2012 snížit emise o osm procent, ve skutečnosti ale bude pokles k roku 2010 více než čtvrtinový. Cíl, který stanovila Evropská komise, tak Česko splní bez sebemenších problémů a podle EK ani nebude muset měnit svojí současnou politiku snižování emisí skleníkových plynů. Úspěšněji než ČR se emise daří snižovat jen Estonsku, špatně si ale nevede ani Slovensko, u nějž se během příštích let dá předpokládat rovněž až čtvrtinový pokles.

Na opačném konci tabulky se naopak drží Řekové, Irové a Portugalci. Všechny tři země v příštích letech zaznamenají rapidní nárůst emisí, přičemž v případě Portugalska bude téměř poloviční. Evropská unie přesto splní cíl, který jí stanovuje Kjótský protokol. Mezi lety 2008 až 2012 by EU měla snížit emise skleníkových plynů o osm procent. Podaří se to zřejmě v roce 2010 a pokles by mohl být více než desetinový.

Odměnou za účast na demonstraci byl rohlík se salámem

Necelá dvacítka lidí se v pátek dopoledne sešla před úřadem vlády v Praze na demonstraci proti předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. Organizátor shromáždění Jiří Jehlička si prostranství před Strakovou akademií rezervoval na protesty až do konce roku. Na páteční akci pozval mimo jiné pražské bezdomovce, kteří za odměnu dostali například rohlík se salámem. "Jsme tady kvůli lidu, aby se odstranil ten nepořádek, co tady je," řekl ČTK zarostlý muž v zelené prošívané bundě a tmavé obnošené čepici, který se představil jako Broňa. "Nesouhlasíme s vládou Paroubka, protože je strašně moc bezdomovců a za to může právě Paroubek," dodala jeho přítelkyně Zuzana.

"Chceme ukázat Čechům, že je tady pár lidí, kteří se nebojí veřejně vystoupit," řekl ČTK organizátor protestu Jehlička. Přiznal, že rezervací prostranství před Strakovou akademií chce také zabránit demonstraci odborářů, která je plánována na 25. listopadu. Zástupci zaměstnanců chtějí protestovat proti snahám současné vlády ODS odložit o rok účinnost zákoníku práce. Odbory jsou pod vlivem sociálních demokratů a Paroubka, míní Jehlička a podal na odbory trestní oznámení. Odboroví předáci přesto tvrdí, že se jejich demonstrace 25. listopadu v těsné blízkosti úřadu vlády uskuteční. Očekávají, že se jí zúčastní několik tisíc lidí.

ALE: Novela zákoníku práce odporuje listině základních práv

Prezident evropského sdružení nezávislých odborových svazů strojvedoucích (ALE - Autonome Lokomotivführer-Gewerkschaften Europa) Manfred Schell kritizoval v pátek v Brně novelu českého zákoníku práce. Podle něj norma, která by měla vstoupit v platnost od příštího roku, odporuje evropské listině základních práv a svobod. Shell to ČTK řekl na kongresu ALE. Stejná slova napsalo sdružení ALE v rezoluci také čtyřem nejvyšším představitelům české politické scény, v níž je žádá o pozdržení platnosti novely a zahájení politického vyjednávání. ALE kritizuje hlavně ustanovení v paragrafu 24, podle kterého může zaměstnavatel podepsat smlouvu jen s nejsilnější odborovou organizací.

Novelu zákoníku práce letos na jaře zamítl Senát a po jeho přehlasování jej vetoval také prezident Václav Klaus. Poslanci ČSSD a KSČM jej přesto v květnu napotřetí schválili. Nyní uvažuje odstupující vláda ODS o tom, že platnost zákona nejméně o rok odloží.

Generála Peřinu připomíná v rodné obci Morkůvky malé muzeum

Slavného rodáka, veterána druhé světové války Františka Peřinu, který letos zesnul, připomíná od pátku v Morkůvkách na Břeclavsku stálá expozice v místním kulturním domě. Stejně jako při červnovém pohřbu přišla i nyní uctít památku muže přezdívaného Generál nebe většina morkůveckých obyvatel s krojovanou omladinou a představitelé armády. "Ať expozice připomíná, že hrdinství je prosté a že i v malé moravské vísce se rodí hrdinové, kteří dosáhli světového věhlasu," řekl v Morkůvkách náčelník Generálního štábu Armády ČR Pavel Štefka. Zároveň by měla památní síň uchovávat odkaz dalších bojovníků proti nacismu i obětí druhé světové války. Výstavu v kulturním domě, která mapuje pestrý Peřinův život, připravovali členové brněnského Svazu letců.

Generál Peřina zemřel počátkem letošního května ve věku 95 let, krátce předtím zemřela jeho choť. V obci je pohřben od 23. června, ještě předtím měl státní obřad na pražském Vítkově. Hrob na hřbitově rozloženém ve svahu, z něhož je široký výhled po okolních vinohradech, sdílí s manželkou. O náhrobek spontánně pečují místní obyvatelé.

Generál nebe, jak se Peřinovi pro množství sestřelených nepřátelských letadel přezdívalo, odešel krátce po okupaci Československa v roce 1939 do zahraničí. Jako stíhací pilot létal v bitvě o Francii a pak o britské ostrovy. Sestřelil nejméně 12 německých letounů, čtyři z nich v jediném dni. Po válce upadl Peřina v nemilost, a odešel proto do USA, kde se podílel na navrhování sedaček v kosmickém projektu Gemini. Do Česka se vrátil až po pádu komunismu v roce 1993. Přál si být pohřben v rodné obci.

Armádní dobrovolníci převzali od hejtmana Vysočiny prapor

Vlastenectví, pro někoho prázdný pojem, ne však pro příslušníky dobrovolných záloh. Kromě přátelství a záliby k vojenské technice a historii je spojuje i ochota pomáhat druhým a láska k rodné zemi. Říkají to příslušníci jihlavské pěší roty aktivních záloh, která v předvečer Dne vzniku samostatného Československa, převzala od hejtmana kraje Vysočina Miloše Vystrčila čestný prapor. "Lásku k armádě a úctu k vlasti a národu mi už v dětství vštěpoval můj děda, který byl profesionálním vojákem stejně jako můj táta," řekl ČTK třiatřicetiletý Leoš Novotný v chrámu Povýšení svatého Kříže. Tam prapor posvětil vojenský kaplan Jan Ruml.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka ČTK řekl, že od ledna vzniknou i aktivní zálohy při specializovaných jednotkách armády, čímž by se naplněnost záloh mohla zvýšit. Například jihlavská má namísto 150 příslušníků 76. Podle hejtmana v ní ale zůstalo zdravé jádro. Váží si jich, že jsou ochotni ve volném čase pomáhat lidem, městům i kraji.

Zachránce tří životů: Byla to duchapřítomnost, ne hrdinství

Mladý profesionální hasič Alexandr Matoušek zachránil letos na dovolené při sjíždění řeky Ohře trojici nezkušených vodáků. V pátek si za svůj čin vysloužil od ministra vnitra Ivana Langra a generálního ředitele hasičského záchranného sboru (HZS) Miroslava Štěpána medaili Za statečnost. "Nešlo o nějaké hrdinství, ale spíše o duchapřítomnost," uvedl Matoušek, který byl zájmem přítomných o svou osobu velmi překvapen. Společně s ním obdrželi stejné ocenění na zámku v Kolodějích další čtyři lidé, kteří se letos podíleli na záchraně lidských životů. Langer se Štěpánem pak rozdali při příležitosti 88. výročí vzniku samostatného Československa medaile Za věrnost I. stupně celkem 43 hasičům z celé republiky. Ocenili tak jejich dlouholetou práci u HZS.

Zemřel významný český antropolog Emanuel Vlček

V jednaosmdesáti letech v úterý náhle zemřel významný český antropolog Emanuel Vlček. O jeho smrti informovalo Národní muzeum. S touto institucí byla spojena Vlčkova vědecká kariéra. V roce 1967 založil jeho antropologické oddělení. Byl rovněž profesorem lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Zaměřoval se především na paleoantropologii, což je studium předchůdců dnešního člověka, v evropském teritoriu. Zkoumal také významné historické osobnosti českých dějin. Prozkoumal například ostatky českých panovníků.

Publikoval více než 500 prací v domácích a zahraničních odborných časopisech. Napsal 55 knih a monografií, ale také množství populárních statí. Odbornou veřejnost seznamoval s výsledky své práce také odbornými přednáškami, kterých jeho kolegové napočítali více než 500. Vlček byl za svou práci oceněn desítkou zahraničních i domácích vyznamenání. Přestože se věnoval především antropologii, jeho výzkumy jsou přínosné i pro příbuzné obory. Byl jednou z nejvýraznějších postav české a evropské antropologie druhé poloviny minulého století.

Zlínské obuvnické muzeum získalo obřadní obuv čínských mnichů

Obuvnické muzeum ve Zlíně získalo do svých sbírek originální obřadní obuv pro taoistické mnichy. Z Číny ji dovezl odborník na historickou obuv Petr Hlaváček ze zlínské univerzity. Obuv je zhotovena v duchu tradičních technologií, které zůstávají po staletí neměnné, řekla ČTK vedoucí muzea Miroslava Štýbrová. Svršek obuvi tvoří mozaika z fialového a černého hedvábí, ve špičce je vyšitý symbol taoistického učení. "Nejzajímavější částí obuvi je vysoká lisovaná vrstvená podešev z textilu a speciálního papíru natřená bílou barvou," uvedla Štýbrová. Obuv je podle jejích slov v dobrém stavu, nepotřebuje žádné ošetření a může být ihned vystavena. "Budeme se však o ni muset velmi pečlivě starat. Pravé čínské hedvábí je velmi jemná a choulostivá látka. Obuv proto bude ve speciální vitríně, kde se hlídá teplota i vlhkost," poznamenala vedoucí muzea.

Každý exotický exemplář muzeum vítá. Z cizích krajin pochází asi 300 vystavených exponátů. "Ve 20. a 30. letech minulého století vozili exotické předměty z cest baťovští zaměstnanci, pak to však již ustalo," řekla Štýbrová. Zlínský expert Hlaváček muzeu věnoval již několik párů exotické obuvi, například masážní obuv z Číny nebo obuv vyrobenou z rýžové slámy. Hlaváček proslul zejména jako šéf týmu, který vyrobil repliku obuvi pravěkého lovce Ötziho. Boty byly pojmenované podle mumie pravěkého lovce z mladší doby kamenné, která se našla v Ötztalských Alpách. Jejich vysoká životnost a odolnost vůči vlhku, nárazům, sněhu a nízkým teplotám se prokázala při expedici v roce 2001 do míst, kde byla mumie v nadmořské výšce 3200 metrů objevena. Obuv vycpaná senem byla vyrobena z lipového lýka, medvědí kůže, jelenice a teletiny.

Obuvnické muzeum vystavuje asi 650 exponátů, které dokumentují vývoj obuvnictví. Sbírku doplňují cechovní relikvie, verpánek, ale také fidlovačka, floky a další pomůcky obuvníků z 19. století. Nechybí ani původní nástroje ševců a první obuvnické stroje firmy Baťa. Sbírka muzea má asi 3000 položek, nové neustále přibývají.

Návštěvníci olomoucké zoo mohou pozorovat vývoj žralůčků perských

Návštěvníci zoologické zahrady na Svatém Kopečku v Olomouci mohou od pátku pozorovat v přímém přenosu vývoj žralůčků perských. Takzvané kapsule s embryi těchto paryb pracovníci zoo vystavili v novém akváriu v pavilonu šelem. ČTK o tom informovala mluvčí zoo Hana Labská. "Tento druh žralůčka má zajímavý vývoj. Samice připevňují vaječné kapsule ke kmenům a mořským řasám. Naši chovatelé kapsule odebírají do samostatné nádrže. Po třech měsících se z nich líhnou malí žralůčci. Po třech dnech života jsou krmeni čerstvým rybím masem s vitaminy. Abychom umožnili i návštěvníkům pozorovat zajímavý vývoj těchto paryb, kapsule jsme vystavili v novém akváriu," uvedla mluvčí. Doplnila, že akvárium bude trvalou součástí pavilonu šelem. Pracovníci zoo ho budou doplňovat novými kapsulemi podle toho, jak se budou žralůčci množit. "Část z nich si necháváme pro naši expozici, další prodáváme. Je o ně velký zájem z řad mořských akvaristů," řekla Labská.

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku chová žralůčky perské od roku 2001. Nyní se již množí první jedinci, které pracovníci zahrady odchovali. Letos se vylíhlo v zoo již více než 20 těchto paryb.

Ze sportu:

Česká tenistka Nicole Vaidišová postoupila do semifinále turnaje v Linci. V pátečním čtvrtfinále vrátila Srbce Jeleně Jankovičové porážku ze zářijového US Open, když ji vyřadila po setech 5:7, 7:6 a 6:4.

Čeští tenisté František Čermák a Jaroslav Levinský jsou na turnaji v Lyonu krůček od prvního společného titulu ve čtyřhře na okruhu ATP. V úvodním semifinále porazil čtvrtý nasazený pár jihoafricko-nizozemskou dvojici Jeff Coetzee, Rogier Wassen i přes ztrátu prvního setu 4:6, 7:6 a 10:4.

Kladenský útočník Dave Simpson, který v neděli v ligovém utkání v Teplicích utrpěl těžký otřes mozku, byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení. Podle klubového lékaře Vladimíra Lemona o tom rozhodly výsledky čtvrtečního vyšetření magnetickou rezonancí. Přestože se fotbalistův stav lepší, stále není jasné, kdy se znovu zapojí do tréninku. Simpson utrpěl po střetu s teplickým obráncem Josefem Kaufmanem otřes mozku, vzápětí na několik minut upadl do bezvědomí, ale následná vyšetření vyvrátila možnost krvácení do mozku.

Český hokejový útočník Michal Grošek se po pauze způsobené zraněním rozehraje ve švýcarské lize v dresu Fribourgu. Tam ho zapůjčil na dva zápasy jeho zaměstnavatel Servette Ženeva. Uvedly to oficiální internetové stránky Fribourgu. Jednatřicetiletý útočník s bohatými zkušenostmi z NHL z působení v Winnipegu, Buffalu, Chicagu, New Yorku Rangers a Bostonu se v létě vrátil do Ženevy po krátkém angažmá v ruském Petrohradu.

Motocyklový závodník Lukáš Pešek zajel v úvodní části kvalifikace na Velkou cenu Valencie třetí nejrychlejší čas. Český jezdec zaostal 238 tisícin sekundy za domácím Alvarem Bautistou, jenž si mistrovský titul v kategorii do 125 ccm zajistil dávno před nedělním posledním závodem sezony. O pořadí na startu v 17. Grand Prix sezony světového šampionátu rozhodne druhá část kvalifikace, jež je na programu v sobotu.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Oblačno, místy přeháňky. Teploty 11 až 15 stupňů Celsia.