Zprávy

Prezident Klaus přijal demisi Topolánkovy vlády, nikoho zatím nepověří

Prezident Václav Klaus přijal ve středu na Pražském hradě z rukou premiéra Mirka Topolánka demisi jeho vlády. Současný kabinet poté pověřil dočasným výkonem funkcí do jmenování další vlády. O tom, kdo bude sestavovat vládu novou, chce Klaus rozhodnout až po senátních volbách. Hned ve čtvrtek plánuje zahájit jednání s představiteli parlamentních stran. Topolánek po podání demise řekl, že při nynějším rozložení politických sil jsou možnosti pro sestavení akceschopné a fungující vlády vyčerpány. "Proto se domnívám, že nejrychlejší cestou k takovéto vládě jsou předčasné volby. Myslím to jako řešení, které by mělo být přijatelné pro všechny," uvedl.

Klaus menšinové vládě ODS, od jejíhož jmenování uběhlo 38 dní, poděkoval za to, co vykonala. "Myslím, že jedna věc je naprosto jasná, že tato vláda ukázala, že má úsilí o to, aby vládla, má úsilí o to, aby udělala krok vpřed a že se snažila nezůstávat stát na místě...." podotkl prezident. Dodal, že za dobu fungování ve funkci hlavy státu přijímal již čtvrtou demisi vlády. "To je poměrně velké číslo a něco to o naší zemi vypovídá. Něco to říká o naší politické situaci, o rozložení politických sil u nás," řekl.

Topolánkův tým tak bude zřejmě vládnout ještě několik týdnů. Občanští demokraté přitom doufají, že jako vítězové voleb dostanou ještě jeden pokus k sestavení vlády. Jejich šéf Topolánek je ochoten se kvůli tomu dokonce stáhnout do pozadí. Úřednickou vládu, která by zemi dovedla k předčasným volbám, by tak měl sestavovat nestraník. Druhá nejsilnější strana - ČSSD - si ale myslí, že nyní by měl dát prezident šanci jejich předsedovi Jiřímu Paroubkovi. Ten totiž tvrdí, že je schopen sestavit kabinet a získat pro něj podporu parlamentu.

Pokud by se ani napodruhé nepodařilo vybrat premiéra a vládu, která by obdržela důvěru poslanců, následoval by podle ústavy ještě třetí pokus. Právo navrhnout premiéra by měl sociálnědemokratický předseda sněmovny Miloslav Vlček. Ten byl ale zvolen po příslibu, že odstoupí, kdyby selhaly dva předchozí pokusy a měl by vybírat premiéra.

Topolánek chce zákon, který zkrátí mandát sněmovny a umožní volby

Premiér Mirek Topolánek chce ještě během omezeného účinkování své vlády předložit návrh zákona, který by zkrátil funkční období sněmovny. Předpokládá, že s takovou iniciativou přijde buď sám kabinet, nebo poslanci. Ústavní zákon zkracující čtyřletý mandát dolní komory vedl k předčasným volbám v roce 1998. Jeho schválení vyžaduje souhlas tří pětin všech poslanců a stejného počtu přítomných senátorů.

Topolánkova vláda chystá také novelu, která sníží počet poslanců ze současných 200 na 199. Lichý počet zákonodárců má zabránit opakování volebních patů. "Je to tak jednoduchá novela, že ji připravíme ještě před tím, než skončíme účinkování v této vládě," uvedl premiér. Topolánek doufá, že pokud bude existovat shoda politických stran na konání předčasných voleb, pak by se mohla alespoň jedna z navržených norem uplatnit v praxi. Snížení počtu poslanců, které by každá z komor parlamentu musela schválit ústavní většinou, má podle něj již teď poměrně širokou podporu u všech stran.

Topolánkova vláda nejmenuje zmocněnce pro předsednictví v EU

Končící vláda Mirka Topolánka se rozhodla, že nakonec nebude jmenovat svého zmocněnce pro přípravy země na blížící se předsednictví v Evropské unii. Je ale přesvědčena o tom, že bez ohledu na nynější nejasnou situaci na domácí politické scéně nelze organizaci této klíčové role zanedbat. Proto ministři svým nástupcům předají komplexní návrh institucionálního a finančního zajištění předsednictví. V médiích se jako o vhodných adeptech na tuto funkci nejvíce mluvilo o diplomatech Josefu Kreuterovi, Jiřím Šitlerovi, Jiřím Schneiderovi či Petru Kubernátovi. Podle šéfa europoslanců ODS Jana Zahradila, který se výběru zmocněnce zúčastnil, se v závěrečné fázi spíše než diplomat hledal manažerský typ, který by zvládl předsednictví zajistit technicky, personálně i finančně.

Už dříve vláda ustoupila od myšlenky, že evropské záležitosti bude mít na starosti speciální ministerstvo, které vznikne z nynějšího resortu pro místní rozvoj. Přikláněla se k nestranickému zmocněnci, který "přežije" i změny vlády a možné vnitropolitické otřesy. Nedávno ministři rozhodli o převedení odboru pro informování o evropských záležitostech z úřadu vlády právě na ministerstvo pro místní rozvoj.

Tlustý: Deficit rozpočtu může letos přesáhnout 100 miliard korun

Deficit státního rozpočtu může v letošním roce přesáhnout až 100 miliard korun kvůli nižšímu aktuálnímu odhadu výběru daní v letošním roce. Na tiskové konferenci po jednání vlády to uvedl ministr financí Vlastimil Tlustý v souvislosti se zprávou o plnění státního rozpočtu v prvním pololetí letošního roku. Podle původního návrhu ministerstva financí by měl letos deficit činit 74,4 miliardy korun. Podle aktuální prognózy daňových odborů ministerstva financí však nelze v letošním roce počítat s vyššími příjmy z daní. Ty byly v červnu odhadnuty ministerstvem na deset miliard korun. Nyní ovšem odhady počítají spíše s tím, že stát na daních letos získá o 2,5 miliardy korun méně, než plánoval. Navíc podle zprávy o plnění rozpočtu, kterou vláda projednala, letos schodek rozpočtu nebude plánovaných 74,4 miliardy korun, nýbrž 90 miliard korun. Důvodem nárůstu je předčasná úhrada záruky vůči ČNB a vyšší výdaje na důchody v celkové výši 25 miliard korun. "Připočteme-li tedy k částce 90 miliard korun výše uvedená fakta, pak výsledný schodek může překročit 100 miliard korun," uvedl Tlustý.

Daňové příjmy letos měly přinést do rozpočtu podle původního návrhu 473,2 miliardy korun. Poslední odhad pro letošní rok ovšem počítá s daňovými příjmy 470,7 miliardy korun. Nižší výběr daní je podle stínového ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) způsoben větším dopadem společného zdanění manželů a zavedením daňových paušálů pro živnostníky do státního rozpočtu, než se čekalo. "Polepšili si rodiny s dětmi a živnostníci na úkor příjmů státního rozpočtu," sdělil ČTK Sobotka.

Vláda dá 48 milionů na opravy povodňových škod v Krkonoších

Vláda uvolnila 48 milionů korun na odstranění povodňových škod v Krkonošském národním parku. Novinářům to oznámil premiér Mirek Topolánek. Přívalové deště a následná stoletá voda zasáhly nejvyšší české hory letos v srpnu. Povodeň podle ministerstva životního prostředí postihla celé území národního parku, poškodila vodní toky, vodní díla i cesty. Státní rozpočet počítá letos na opravy po záplavách a na protipovodňová opatření s částkou pěti miliard korun. Potřebných 48 milionů bude vyčleněno z této sumy. Krkonošský národní park vznikl v roce 1963. Rozkládá se na 54.969 hektarech.

Vláda vyměnila pět ze sedmi členů vedení Českých drah

Vláda vyměnila pět ze sedmi členů řídícího výboru Českých drah, prostřednictvím kterého stát ve firmě uplatňuje svá vlastnická práva. Předsedu výboru Antonína Tesaříka nahradí náměstek ministra dopravy Ondřej Jašek. Po zasedání vlády to uvedl ředitel tiskového odboru kabinetu Martin Schmarcz. Výměnu členů výboru navrhl ministr dopravy Aleš Řebíček. Vláda z řídícího výboru vedle Tesaříka odvolala Jiřího Havlíčka, Jaroslava Krále, Jaroslava Soušku a Pavla Štalmacha. V sedmičlenném výboru zůstanou pouze náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek a Jiří Volf z ministerstva financí. Na uvolněná místa vedle Jaška nastoupí náměstek ministra dopravy Pavel Škvára, ředitel kanceláře ministra obrany Bohumil Haase, náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous a ředitel kanceláře ministerstva průmyslu Petr Polák. Řídící výbor patří mezi klíčové orgány Českých drah, jmenuje například dvě třetiny členů dozorčí rady podniku.

Za personální výměny na různých úrovních kritizují vládu Mirka Topolánka všechny parlamentní strany s výjimkou vládní ODS. Podle nich by si kabinet bez důvěry neměl takto počínat.

Paroubek: Korupční aféra s penězi z EU je selháním jednotlivců

Předseda ČSSD Jiří Paroubek soudí, že korupční aféra s čerpáním peněz z EU je selháním jednotlivců. Skutečnost, že je vedle někdejšího šéfa kabinetu Zdeňka Doležela do aféry zapleten i člen ČSSD, starosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa, je podle něj šokující. Paroubek uvedl, že okamžitě po zveřejnění těchto informací podnikl takové kroky, aby byl starosta z ČSSD vyloučen. Dodal, že informace ke kauze má zatím pouze z médií. "Vedení ČSSD je opravdu mimořádně šokováno odhaleními, která učinila Policie ČR v souvislosti s případem korupce při přidělováním peněz z EU," uvedl šéf ČSSD. Dodal, že strana se od podobných korupčních afér distancuje a plně podporuje práci policie a všech jejích složek, které jsou zapojeny do boje s korupcí.

Pracovníci Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zatkli v úterý tři lidi podezřelé z vydírání a nezákonných postupů při čerpání finančních prostředků z evropských fondů a státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva pro místní rozvoj. Jde údajně o bývalého šéfa kabinetů premiérů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka Zdeňka Doležela, Ladislava Péťu a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku. Doležel je širší veřejnosti známý také z aféry kolem údajných úplatků při privatizaci Unipetrolu. Kvůli domnělé žádosti o pětimilionový úplatek je Doležel od dubna stíhán pro pokus o podvod. Paroubek zdůraznil, že Doležel už není členem ČSSD a že ho z úřadu vlády propustil loni v létě poté, co se seznámil s jeho aktivitami kolem privatizace Unipetrolu.

Někdejší předseda vlády Stanislav Gross odmítá jakékoli spojení s případem kolem šéfa svého tehdejšího kabinetu Zdeňka Doležela a od bývalého podřízeného se distancoval. "Pro mě pan Doležel skončil už před rokem a půl," řekl Gross krátce před svou výpovědí na policii, kde vysvětloval okolnosti privatizace petrochemického holdingu Unipetrol. V souvislosti s prodejem této firmy polskému PKN Orlen byl Doležel již v dubnu obviněn z pokusu o podvod. Při tajné schůzce s polským lobbistou Jackem Spyrou údajně souhlasil s úplatkem "pěti na stole v českých" (pěti milionů korun). Setkání obou mužů ale natočila skrytou kamerou televize Nova, která jejich rozhovor následně zveřejnila.

Ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič dočasně zastavil financování všech projektů na čerpání peněz z evropských fondů, které spadají pod Společný regionální operační program (SROP). Reagoval tak na zatčení tří lidí podezřelých z podvodu a vydírání při získávání těchto prostředků. Lidem, kteří předložili podezřelý projekt, podle něj dosud nebyly žádné peníze vyplaceny. Ministerstvo chce nyní co nejrychleji všechny projekty prověřit vnitřní i vnější kontrolou. Audit by se měl týkat všech projektů od konce roku 2004. "Budu se snažit, aby tato kontrola probíhala co nejkratší dobu, protože my máme vlastně zájem opačný," řekl ministr. Vzhledem ke skluzu v čerpání prostředků z EU totiž nedávno vydal příkaz, aby se posuzování projektů a jejich uvolňování naopak zrychlilo.

Aktuálně.cz: Policie má podezření, že měl být Kubice zavražděn

Speciální tým policejního prezidia vyšetřuje podezření, že se chystala vražda šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho. Uvedl to zpravodajský server Aktuálně.cz. Informace podle serveru získaly bezpečnostní složky při vyšetřování aktivit skupiny kolem bývalého šéfa kabinetu premiérů ČSSD Zdeňka Doležela, který byl v úterý zatčen kvůli podezření z machinací s dotacemi z EU a vydírání. Právě z několikaměsíčních odposlechů aktérů případu vyplynulo, že existuje plán na Kubiceho likvidaci.

Podle Aktuálně.cz se začal rodit v době, kdy Kubice předložil poslancům svou zprávu, podle níž se politici snaží manipulovat citlivé kauzy. "Informace o chystané vraždě byly k dispozici na přelomu května a června. A to jak z policie, tak z tajné služby. Policejní prezident následně nechal vytvořit speciální tým, který tyto informace pod dozorem státního zastupitelství prověřuje. Zatím nebyl nikdo obviněn," řekl serveru zdroj obeznámený s vyšetřováním. Policejní prezidium potvrdilo, že se prověřováním vraždy zabývá. Detaily ale odmítlo sdělit. "Případ prověřujeme, ale nic dalšího nelze zveřejnit," uvedl náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení František Snopek. Také Kubice nechtěl zprávy o své údajné likvidaci komentovat.

Z odposlechů a dalších důkazů týmu podle informací Aktuálně.cz vyplynulo, že plán na odstranění Kubiceho počítal s několika fázemi. Policista měl být nejprve diskreditován v médiích, obviněn Inspekcí ministra vnitra a postaven mimo službu. Teprve poté měl být zabit, ale tak, aby to vypadalo, že pod tlakem okolností spáchal sebevraždu. Policie má podle serveru podezření, že první část tohoto plánu, tedy skandalizace, už začala. Někteří novináři totiž v minulých dnech obdrželi stostránkový dokument s názvem Obchodní a majetkové vztahy rodiny plk. Jana Kubiceho. O jeho obsahu počátkem října informoval deník Šíp. "Spis obsahuje řadu podezření, která by měl Kubice věrohodně vysvětlit," napsal deník.

Řebíček nařídil zastavit výstavbu bran pro elektronické mýto

Ministr dopravy Aleš Řebíček nařídil společnosti Kapsch zastavit výstavbu systému na výběr elektronického mýta pro kamiony. Učinil tak na základě verdiktu krajského soudu v Brně. Zákaz bude trvat nejméně do 17. října, kdy se má soud zakázkou zabývat. Podle mluvčí ministerstva Marcely Žižkové se soud nezabývá postupem ministerstva při výběru dodavatele, ale kroky Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ten letos v březnu potvrdil přidělení zakázky společnosti Kapsch, která v tendru nabídla až třetí nejnižší cenu, a umožnil tak podpis smlouvy s ministerstvem dopravy. Rozhodnutí poté u soudu napadla společnost Autostrade, která byla kvůli formálním nedostatkům z tendru vyřazena.

Pokud se zavedení mýtného systému zpozdí z dohodnutého termínu 1. ledna 2007, chce ministerstvo pro nákladní kamionovou dopravu nad 12 tun zachovat systém dálničních známek. Měly by přitom platit stejné sazby jako v letošním roce. Bude to však vyžadovat změnu zákona o pozemních komunikacích ve zkráceném řízení. Zpoždění projektu by podle Žižkové také znamenalo nižší výnos z výběru mýtného pro stát a méně prostředků na výstavbu silnic a dálnic. Stát by měl ročně z mýtného získat kolem osmi miliard korun. Pro příští rok odhadovalo ministerstvo dopravy čistý výnos po odečtení nákladů 2,8 miliardy. Smluvní sankce za pozdější zavedení mýta se podle neoficiálních informací pohybují až do pěti milionů korun denně. Ze 171 mýtných bran zatím Kapsch postavil třetinu. Firma i ministerstvo před rozhodnutím soudu tvrdily, že systém začne fungovat bez dalšího zpoždění.

EK podnikne právní kroky proti ČR kvůli alokačnímu plánu emisí

Evropská komise zahájí řízení pro porušení evropského práva vůči České republice a dalším osmi zemím EU kvůli tomu, že stále nedodaly plány emisí kysličníku uhličitého na léta 2008 až 2012. ČTK to sdělil zdroj Evropské komise. Obchodováním s povolenkami na emise CO2 unie snižuje objem skleníkových plynů. "Plány měly být hotovy do 30. června a v létě jsme země, které je ještě nedodaly, už jednou upomínali," uvedl zdroj. Podle něj komise proto ve čtvrtek rozhodne o zaslání dopisu s formálním upozorněním a rozhodnutí zveřejní v pátek. Toto formální upozornění je prvním ze tří kroků v proceduře o porušení evropského práva.

Aby mohl systém, kterým Evropská unie bojuje s globálním oteplováním, pokračovat, státy musí nejprve připravit národní alokační plány emisí. Podle nich pak komise rozhodne, kolik CO2 mohou vybrané podniky v jednotlivých zemích v letech 2008 až 2012 vypustit. Pokud podnikům zařazeným do systému původní příděl nestačí, musejí na trhu koupit dodatečné povolenky k emisím CO2. Prodávat je přitom mohou podniky, kterým povolenky přebývají. Odborníci předpokládají, že v nadcházejícím období komise zavede přísnější limity. Podle zprávy o stavu životního prostředí v Česku za rok 2005 české firmy dostaly loni o 15,2 milionu emisních povolenek víc, než činila jejich skutečná potřeba z hlediska vypouštění oxidu uhličitého.

U Slavkova začaly práce k výstavbě kritizovaného radaru

Po čtyřech letech sporů začaly na slavkovském bojišti, proslaveném bitvou tří císařů, práce k výstavbě páteřního radaru NATO. Mohutná věž s kopulí by měla být využívána armádními specialisty od roku 2008. ČTK to řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Radar bude stát jen kilometr od památníku Mohyla míru věnovanému obětem bitvy. Odpůrci projektu doufají, že se stavbu ještě zakáže armádě soud. "Armáda předala prostor, na kterém bude radar postaven, dodavatelské firmě. Do příštího roku na něm vznikne radar. Další rok pak potrvá jeho vybavení nejmodernějšími technologiemi." řekl ČTK Čírtek. Stavba přijde na sto milionů a její nejmodernější technické vybavení, které zaplatí aliance, na půl miliardy korun.

Proti záměru jsou členové napoleonských klubů a představitelé všech 20 obcí nacházejících se na slavkovském bojišti. Stavbě vytýkají, že znesvětí místo posledního odpočinku 20.000 vojáků, kteří našli na slavkovském bitevním poli smrt. Za paradox označují to, že radar bude na dohled protiválečnému symbolu - Mohyle míru. Výtek mají odpůrci více. Téměř 30 metrů vysoký radar, v jehož horní části bude koule o průměru 18 metrů, prý naruší krajinný ráz lokality. Starostové tvrdí, že by jej měla armáda postavit jinde. Ministerstvo obrany ale opakovaně tvrdí, že poloha bojiště je ze strategického hlediska nejlepší. Obce Újezd u Brna a Hostěrádky-Rešov nyní žádají soud, aby projekt zastavil.

Mezinárodní prapor NATO cvičí v Tisé postup při útoku teroristů

Ve vojenském prostoru Tisá na Ústecku nacvičuje v těchto dnech 500 vojáků 312. mezinárodního praporu NATO společný postup při odvrácení teroristického útoku. Cvičení s krycím názvem Peaceful Dragon je součástí půlroční přípravy praporu, který bude od 1. ledna připraven zasáhnout při teroristickém útoku či při velké průmyslové havárii. ČTK o tom informovala Karolina Zemanová, mluvčí 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. Cvičení v Tisé začalo 2. října a skončí toto sobotu. Vojáci z Česka, Bulharska, Polska, Portugalska, USA, Slovinska, Španělska a Rumunska se učí společně zjišťovat kontaminovaný prostor. Učí se také identifikovat otravné látky, odebírat vzorky z těla uhynulého zvířete, odmořovat vrtulník po dělostřeleckém útoku chemickou municí, řešit kontaminaci vodního zdroje biologickou nákazou a vyprošťovat raněné z minového pole.

Neslučitelnost víry a násilí: čeští biskupové podpořili papeže

Katoličtí biskupové podpořili papeže Benedikta XVI. v jeho postojích týkajících se neslučitelnosti víry a násilí. Při zasedání v Hradci Králové Česká biskupská konference vydala prohlášení, v němž vyzvala k potřebnému vzájemnému dialogu a respektu mezi kulturami a náboženstvími. Církevní hodnostáři tak reagovali mimo jiné na papežovu přednášku na univerzitě v Řezně, v níž užil středověký citát spojující islám s násilím a vyvolal tím bouřlivé reakce muslimského světa. V některých zemích se po projevu papeže rozpoutalo násilí. "Odmítáme postoje všech, kdo opětovně rozdmýchávají nepochopení papežových slov a vytvářejí tak spory, hrozby a další pohnutky vedoucí k násilí," stojí v prohlášení biskupů. Benedikt XVI. podle nich radikálně odmítá nábožensky motivované násilí. V jeho přednášce zaznívá i varování západní kultuře, aby se vystříhala "opovržení a cynismu, který má zato, že zesměšňování posvátna může být projevem svobody".

Biskupové navrhnou papeži pro rok 2007 návštěvu Brna a Prahy

Katoličtí biskupové navrhnou vatikánským úřadům, aby papež Benedikt XVI. při uvažované cestě do České republiky v září příštího roku navštívil během dvou dnů Brno a Prahu. Rozhodli tak při svém zasedání v Hradci Králové. Kardinál Miloslav Vlk již podle tiskového střediska České biskupské konference odeslal do Říma hlavě své církve písemné pozvání. Návštěvu českých zemí, o níž už letos v létě hovořil s kardinálem Vlkem, plánuje papež v souvislosti s cestou do rakouského mariánského poutního místa Mariazell. Tam, do baziliky ve štýrských Alpách, by měl přijet na oslavy 850. výročí při velké středoevropské pouti 8. září 2007.

Do Opočna na tradiční setkání míří přes stovku sokolníků

Více než stovka sokolníků z Česka a zahraničí přijede do Opočna na Rychnovsku, kde ve čtvrtek slavnostně začne 39. ročník mezinárodního setkání sokolníků. Účastníky akce čeká do sobotního večera trojice lovů v třech desítkách honiteb na území Královéhradeckého a Pardubického kraje, řekl předseda Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty Petr Zvolánek. "Setkání začne slavnostním nástupem na nádvoří zámku, poté se rozjedeme do jednotlivých honiteb. Účastníci se znovu sejdou večer na nádvoří opočenského zámku při výřadu ulovené zvěře," řekl Zvolánek. Podobný program čeká na lovce také v pátek a v sobotu. Na sobotní dopoledne jsou na Bodětínském kopci nedaleko Opočna připraveny ukázky výcviku dravců a také jednotlivých druhů. Na setkání sokolníků budou zastoupeni nejrůznější druhy dravců, například káňata, sokoli, rarozi či orli. "Většina z druhů je schopna lovit například bažanty, zajíce, kachny. Orli jsou schopni ulovit i srnčí," řekl Zvolánek.

Klub sokolníků sdružuje přes čtyři stovky členů, kteří svůj koníček označují za náročný, protože dravci potřebují každodenní péči, navíc sokolníci musejí skládat odborné zkoušky z myslivosti a sokolnictví. Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. V Česku vznikla tradice sokolnictví v dobách Velkomoravské říše.

Herec Marek Vašut zahájil výstavu svých panamských fotek

Ukázku přírodních krás Panamy představil na vernisáži svých fotografií Panama 2006 v pražské kavárně Café Louvre herec Marek Vašut. Necelou třicítku snímků pořídil ve volných chvílích v době svého pobytu na ostrově, když odpočíval od natáčení reality show Trosečník. Toho točil 46letý herec letos v létě celý měsíc. "Jsou to takové ukradené chvilky," řekl Vašut ČTK při vzpomínce na Panamu. "Aby člověk mohl nafotit pěkné snímky, musí být v klidu, ztišit se a počkat, až přijde příroda k němu. Mně se to povedlo pouze jednou, když mi málem přistál pelikán na hlavě," vyprávěl Vašut. Fotku s pelikánem proto považuje za jedinou vydařenou. Svým objektivem zachytil zejména tamní faunu a flóru. Kromě přírody fotí Marek Vašut rád také architekturu. "U ní musí zase člověk čekat na světlo," připustil fotograf amatér, který nefotí lidi, protože jsou na něj prý příliš rychlí.

Ze sportu:

Na poslední chvíli odvrátila reprezentace fotbalistů do 21 let hrozbu, že bude potřetí za sebou chybět na závěrečném turnaji mistrovství Evropy, kde se schází nejlepších osm mužstev starého kontinentu. Zatímco v minulých dvou barážích čeští mladíci po soubojích se Švýcarskem a Německem vstřebávali smutek, v úterý v Sarajevu si přiklonili štěstí na svoji stranu, když je spasil gól záložníka Tomáše Frejlacha z 83. minuty. Jeho trefa na 1:1 "lvíčatům" po předchozí domácí výhře 2:1 stačila k postupu přes Bosnu a Hercegovinu na šampionát do Nizozemska.

Český hokejista Pavel Brendl září ve švédské lize a usadil se nejen v čele tabulky střelců, ale vede i kanadské bodování. Pětadvacetiletý útočník v devíti zápasech za Moru nasbíral 12 bodů za 11 branek a jednu asistenci. Nejproduktivnějším obráncem Elitserien je jeho krajan Pavel Skrbek z Luley, jenž si v devíti duelech připsal deset bodů za dvě trefy a osm asistencí.

Na návštěvu České republiky přijel slavný italský lyžař Alberto Tomba. Trojnásobný olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa se mimo jiné podívá do Liberce, který bude v roce 2009 pořádat mistrovství světa v klasickém lyžování. Prahu si vítěz 50 závodů Světového poháru prohlédne z Vyšehradu, projde se po Václavském náměstí, kde absolvuje autogramiádu a závod na lyžařském trenažéru s veřejností.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, místy mlhy. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.