Zprávy

Svoboda: Uvolněme trh s českými pozemky za otevření práce v EU

Zpřístupnění trhu s českými pozemky občanům zemí EU výměnou za otevření evropského pracovního trhu pro české občany považuje za dobré řešení ministr zahraničí Cyril Svoboda. Na pražském Žofínském fóru obě záležitosti označil za umělé politické problémy, o nichž se politici bojí před svými voliči mluvit. "Staré" státy EU se podle něj zcela zbytečně bojí toho, že by je v případě otevření pracovního trhu zaplavily davy levných pracovních sil z desítky nových členských zemí včetně Česka. Jako příklad uvedl, že Češi tvoří pouze šest procent zájemců o práci v Británii a pět procent uchazečů o zaměstnání v Irsku. "V České republice pracuje oficiálně 50.000, ale podle některých odhadů až 200.000 Ukrajinců, a český trh tím nebyl devastován," upozornil.

Evropská unie se podle Svobody musí liberalizovat a přehodnotit svůj ochranný sociální systém, pokud chce být konkurenceschopná v globálním prostředí. Dalším velkým úkolem, který před ní stojí, je podle ministra vstřebání nových členských zemí, což se zatím zcela nepodařilo. "Evropa toho zatím mentálně není schopna," řekl. Prohlubování integrace a další rozšiřování jsou pro EU zásadní kroky, uvedl. Svoboda tvrdí, že Evropská unie by v budoucnu měla zahrnovat celý Balkán i Turecko, přičemž nejlépe z kandidátských zemí je připraveno Chorvatsko. Naopak o Bělorusku a Ukrajině zatím podle něj nelze vážně uvažovat.

Český ministr zahraničí označil proces ratifikace euroústavy za mrtvý

Ministr zahraničí Cyril Svoboda označil proces ratifikace evropské ústavy za mrtvý. Za fiaskem stojí mimo jiné skutečnost, že občané členských zemí při referendech o euroústavě hodnotili především aktuální domácí problémy, a ne kvalitu samotného dokumentu, prohlásil na pražském Žofínském fóru. Euroústava přitom podle něj "nikomu neškodí". Vláda po neúspěšných červnových referendech ve Francii a Nizozemsku opakovaně prohlašovala, že je třeba, aby členské země EU včetně České republiky v ratifikaci evropské ústavy pokračovaly. Připustila nicméně, že proces se zřejmě zpozdí. V červenci ministři schválili koncepci kampaně, která se původně měla týkat jen ústavy, nakonec ale rozhodli, že bude obecnější a bude se týkat evropské problematiky.

O "mrtvém" ratifikačním procesu a "mrtvém dokumentu" mluvili hned po francouzském referendu opoziční občanští demokraté a prezident Václav Klaus. Prezident také opakovaně prohlásil, že Evropa ústavu nepotřebuje. Naposledy to uvedl v nedávném dopise slovinskému prezidentovi Janezi Drnovšekovi. Euroústavu již schválila řada evropských zemí. Aby vstoupila v platnost, je však třeba souhlasu všech členských států EU.

Nizozemsko zvažuje, zda otevřít trh s prací; pro Čechy je naděje

Nizozemsko zvažuje, zda v příštím roce otevře svůj pracovní trh nováčkům v EU, a nizozemský ministr zahraničí Bernard Bot vidí situaci pro Čechy nadějně. Bot ve čtvrtek v Praze řekl, že jeho vláda situaci na nizozemském pracovním trhu po rozšíření EU vyhodnocuje. Podle něj Nizozemsko výsledek začátkem příštího roku oznámí pro každou z nových členských zemí zvlášť. Šéf české diplomacie Cyril Svoboda po jednání s ministrem Botem uvedl, že Češi nizozemský pracovní trh neohrožují, což připustil i Bot. Letos v této zemi podle Svobody pracovalo 890 českých občanů, loni jich této možnosti využilo 1500. "To je velmi malé číslo," řekl Bot, jehož Svoboda žádal o zrušení přechodného omezení. "Řekl jsem svému kolegovi (Svobodovi), že jeho žádosti budu věnovat velmi zvláštní pozornost," dodal nizozemský ministr. O otevření trhu bude rozhodovat nizozemská vláda s přihlédnutím k usnesení parlamentu.

Po loňském rozšíření EU si hlavně Německo s Rakouskem vymínily možnost využít dvou- až sedmiletého pracovního omezení pro nováčky. Většina původní patnáctky ji využila, protože "staří" členové se bojí příchodu levnější pracovní síly. Plně svůj pracovní trh zatím otevřely Británie, Irsko a Švédsko. Například u Německa to vypadá, že omezení budou dále trvat.

Kuba se ohrazuje proti české diplomatické nótě kvůli oslavám

Pozvání pro kubánské disidenty na oslavy českého státního svátku, které se minulý pátek měly konat v havanském hotelu, a jejich zákaz ze strany kubánských úřadů rozpoutaly diplomatickou roztržku. Chargé d'affaires kubánského velvyslanectví v Praze Aymée Hernándezová ve čtvrtek kategoricky odmítla protest českého ministerstva zahraničí, které se v diplomatické nótě ohradilo proti tomu, jakým způsobem kubánské úřady zabraňovaly konání oslav. V rozhovoru pro agenturu EFE Hernándezová řekla, že "veškerý kubánský disent je vykonstruovaný, najatý Spojenými státy" a "pokud někoho mrzí jednání české vlády, pak je to kubánský lid".

Recepci na počest státního svátku, kterou české velvyslanectví chtělo pořádat v luxusním hotelu, kubánské úřady zakázaly s tím, že to je "kontrarevoluční akce". Přemístěna proto byla do rezidence českého chargé d'affaires Petra Stieglera. Úřadům vadilo, že se oslavy mají účastnit členky sdružení Dámy v bílém, tedy manželek a blízkých kubánských politických vězňů. "Hotel měl plné právo přijmout, nebo odmítnout tuto akci. Byla to jejich věc," míní chargé d'affaires. Kubánská vláda bude oficiálně reagovat na českou diplomatickou nótu, dodala.

Česko-kubánské vztahy jsou dlouhodobě napjaté, proto obě země mají diplomatické zastoupení na nižší úrovni chargé d'affaires. Česká republika je velkým kritikem kubánského vůdce Fidela Castra a jeho totalitního režimu, v minulosti prosadila rezoluce OSN kritizující Havanu.

Experti: Za vzestup ČSSD může politika Paroubka i ODS

Vzestup vládní ČSSD, která podle nejnovější volební prognózy dotáhla náskok vedoucí ODS, zdůvodňují experti politikou socialistického premiéra Jiřího Paroubka. ČSSD podle prognózy Factum Invenio dělí od ODS jen jedno procento; občanští demokraté by v případných říjnových volbách do sněmovny dostali 28 procent hlasů, sociální demokraté 27 procent. Nejsilnější opoziční strana si podle politologů za pokles obliby může sama svou negativistickou politikou či mediální nešikovností.

"ODS selhala. Mysleli si ještě před půl rokem, že jim stačí čekat, až jim sociální demokrati spadnou jako shnilá hruška do klína, a oni ji budou moci rozšlápnout. Ale ukázalo se, že negativistická politika nemá žádné vyhlídky," řekl ČTK politolog Bohumil Doležal. "Mně se zdá, že je to prostě důsledek sterilní politiky pohrobků Václava Klause v ODS," poznamenal. Paroubek je podle něj agresivnější a důraznější než jeho předchůdci Vladimír Špidla a Stanislav Gross. "Je taky podstatně míň slušný než Špidla, a to prostě lidem u nás dělá zjevně nějak dobře," dodal.

Politolog Miroslav Mareš soudí, že sociální demokracii se vrátili tradiční voliči, kteří se od nejsilnější vládní strany odvrátili kvůli Grossovým skandálům. "Paroubek dokázal trochu po zemanovském vzoru mobilizovat tradiční voliče ČSSD, proto dochází k vyrovnávání preferencí," řekl Mareš. ODS podle něj v současné době nepůsobí v médiích příliš přesvědčivě a nedaří se jí oslovovat voliče mimo své věrné stoupence.

Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová prognózám společnosti Factum Invenio nevěří, v metodiku této agentury nemá důvěru. "Neobávám se toho, toto není mínění české veřejnosti," řekla ČTK. Občanští demokraté si podle ní každopádně uvědomují, že musí srozumitelně a jednoznačně vysvětlit voličům, jaké změny chce ODS prosadit. "Bude to těžký oříšek," dodala.

Ani Paroubek průzkum lichotivý pro jeho stranu nepřeceňuje, rozhodující budou volby. "Protože znám své pappenheimské, to znamená sociální demokraty, tak bych nerad, aby si opět lehli na vavříny, jako spali donedávna," řekl volební lídr ČSSD. Vzestupný trend přičítá tomu, že ČSSD z velkých stran "nejméně vadí" a že lidé oceňují práci vlády a parlamentu.

Prognóza by ČSSD umožnila sestavit většinovou vládu s ODS nebo s KSČM. Velká koalice ale není příliš reálná - Paroubek si ji umí představit, jen pokud by se ODS přihlásila k evropskému sociálnímu státu a byla jednoznačně proevropská. Vládní spojení s komunisty Paroubek odmítá, spolupráci s nimi se ale nebrání. KSČM by byla ochotna menšinovou vládu ČSSD podporovat. Do koalice s ČSSD se ale nechystá. "My neuvažujeme o vstupu do vládní koalice se sociální demokracií," řekl ČTK šéf strany Vojtěch Filip.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek poznamenal, že o budoucí vládě rozhodnou až lidé ve volbách. "Jakkoli všichni sledujeme napjatě výsledky volebních preferencí, tak si stejně tak uvědomujeme, že rozhodnou volby, nikoli volební prognózy," řekl ČTK. Podotkl, že před půl rokem volební prognózy vypadaly jinak a volby budou také budou až za půl roku. "Pevně doufám, že dosáhneme dvouciferného výsledku," dodal Kalousek.

CVVM: Lidé stále nejvíce důvěřují prezidentovi a nejméně Senátu

Češi nadále nejvíce důvěřují prezidentovi a nejméně Senátu. Ani u dalších institucí se preference od konce léta téměř nezměnily. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), který má ČTK k dispozici. Prezident Václav Klaus se nyní těší důvěře 71 procent obyvatel, obecní zastupitelstvo 61 procent lidí, kraje 45 procent, vláda 42 procent, Poslanecká sněmovna 26 procent a Senát 24 procent Čechů.

Dlouhodoběji lze pozorovat rostoucí důvěru občanů ve vládu a Senát. Zatímco letos na jaře, když vrcholila vládní krize, kabinetu důvěřovalo 14 procent lidí, o prázdninách to bylo 37 procent. V září ministrům věřilo již přes 40 procent Čechů. Podobně je na tom i Senát, jehož obliba od jara stoupla o čtvrtinu. U většiny občanů sice nadále převažuje nespokojenost s politikou, pomalu jich ale ubývá - letos v říjnu jich bylo poprvé těsně pod 50 procent. Naopak politickou scénu chválí 16 procent lidí, což je stejně jako v září, ale dvakrát více než na jaře.

Ministerstvo práce: Minimální mzda by mohla růst o 12 procent

Minimální mzda by mohla v příštím roce vzrůst o více než 12 procent. V lednu by se zvýšila o 6,6 procenta, v červenci o dalších 6,2 procenta. Celkem by se zvedla o 950 korun z nynějších 7185 na 8135 korun. Počítá s tím ministerstvo práce a sociálních věcí ve svém návrhu, který ve čtvrtek zaslalo příslušným institucím k připomínkám. ČTK to sdělila jeho mluvčí Kateřina Beránková. Odborům se záměr zamlouvá, zaměstnavatelé jsou proti.

O ministerském návrhu jednala koncem října tripartita. Sociální partneři se na společném stanovisku neshodli. Odboráři s růstem souhlasí, minimální mzda by podle nich však měla rovnou vzrůst o celých 950 korun v lednu. Pokud by se zvedla dvakrát, měl by to upravit jediný předpis, míní odbory.

Zaměstnavatelé by nekvalifikovaným pracovníkům přidali maximálně 500 korun. Varovali, že výraznější růst nejnižšího výdělku by zvýšil náklady firem a mohl by vést k propouštění. Ministr práce Zdeněk Škromach připustil, že by se jím navrhovaná částka mohla o něco snížit. Vláda by návrh s připomínkami měla posoudit koncem listopadu, pak rozhodne.

Fakultní nemocnice začnou hodnotit kvalitu péče od ledna

Fakultní nemocnice začnou hodnotit kvalitu péče a výsledky hospodaření od ledna příštího roku. Sdělil to David Rath, který ve čtvrtek s nemocnicemi jednal naposledy ve funkci prvního náměstka. V pátek ho prezident Václav Klaus jmenuje ministrem. Rath uvedl, že se s nemocnicemi dohodl na vytvoření pracovní skupiny, která do konce listopadu dopracuje technické detaily sankčního a bonusového řádu. Ministerstvo jej navrhlo jako základ pro hodnocení. "Pracovní skupina by měla rozptýlit metodické pochyby a najít konkrétní definice, aby byl jednotný výklad pojmů," vysvětlil.

Bonusový a sankční řád by podle Ratha měl přispět ke zlepšení kvality péče i hospodaření nemocnic. Má působit také protikorupčně, protože nemocnice budou muset zveřejnit veškerá data o nákupech a smlouvách. Nezávisle na iniciativě ministerstva začne Jihočeský kraj již nyní zveřejňovat údaje o kvalitě péče ve svých zařízeních, ostatní kraje se postupně přidají. Rath upozornil, že hodnocení kvality podle sankčního a bonusového řádu je zatím jen pokus. Systém se bude zhruba rok ověřovat, odborníci budou data analyzovat, aby bylo jasné, proč některá zařízení jsou na tom lépe a jiná hůře.

Počet odsouzených v Česku vzrostl, chybí 560 míst ve věznicích

Počet vězňů v Česku podle statistik za poslední tři roky vzrostl o téměř tři tisíce. Ve věznicích aktuálně chybí asi 560 míst. Ve 35 zařízeních si nyní odpykává trest na 19.000 lidí. Navíc 4500 odsouzených do věznic nenastoupilo. Analýzy vzhledem k růstu kriminality a výkonnosti justice počítají do dvou let s až 21.000 vězni. Situaci zatím pomůže řešit nová věznice s dozorem pro 600 vězňů, jež do dvou let vznikne adaptací bývalého vojenského areálu u Rapotic na Třebíčsku.

Vznik věznice místní radní i obyvatelé uvítali, protože v regionu s vysokou nezaměstnaností má nabídnout 205 pracovních míst, z toho 92 služebních. Už nyní o ně projevilo zájem na 315 lidí, řekl ředitel Vazební věznice Brno Karel Schmeidler. Na 600 míst by mělo být k dispozici po ukončení druhé etapy adaptace v lednu 2007. Prvních 50 vězňů do ní nastoupí už příští září. Věznice s dozorem vznikne v lesním areálu raketového vojska. Rozlohou 90 hektarů se stane největší v Česku.

Lidé z Greenpeace stále protestují na komíně chemičky Deza

Lidé z ekologického hnutí Greenpeace stále setrvávají na komíně chemičky Deza ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, na němž jsou od úterního rána. Horolezci si na zhruba 100 metrů vysokém komíně vybudovali komunikační centrálu a spustili z něj dva obří transparenty. Snaží se tak přimět firmu, aby vyřadila z výroby nebezpečné a zdraví škodlivé chemikálie. Pomocí notebooků připojených na internet zároveň shromáždili již přes 2300 podpisů pod výzvu Greenpeace, jež požaduje novou evropskou chemickou politiku.

Další členové hnutí informují občany o kampani v centru města, na náměstí postavili také informační stánek. Ve čtvrteční poledne se sešli i se starostou města Jiřím Kubešou. "S ohledem na charakter provozu nepovažuji zvolený způsob protestu za nejvhodnější," řekl starosta, jenž je zároveň předsedou bezpečnostní rady města. Spolupráci mezi radnicí a podnikem označil za dobrou. "Jsme pravidelně informováni o dění v továrně, je zpracován i její havarijní plán," řekl. Otázka výrobního programu je podle něj především věcí státu. "Pokud stát takovou výrobu povolil, nepřísluší mi zpochybňovat ji," dodal.

Způsob protestu odsoudil také Svaz chemického průmyslu České republiky. Za nebezpečné a zbytečné považuje především neoprávněné a násilné vniknutí osob do výrobního objektu a také neoprávněné provozování technických zařízení na území závodu. "Ve svých důsledcích toto znamená ohrožení životů demonstrantů Greenpeace, zaměstnanců společnosti Deza a lidí v okolí," uvedl v prohlášení ředitel svazu Ladislav Novák.

Mluvčí protestní akce Jan Piňos řekl, že díky jednání si zřejmě starosta a celé město začalo uvědomovat nebezpečnost chemikálií, které podnik používá. Svá stanoviska hodlají aktivisté objasnit na řádném zasedání zastupitelstva města, které je svoláno na úterý.

Praha chce zřídit dům pro národnostní menšiny

Pražský magistrát chce zřídit dům, v němž by mohly působit organizace sdružující lidi z národnostních menšin. Město pro tyto účely vybralo poměrně zchátralou budovu ve Vocelově ulici v Praze 2. Radní Hana Halová na čtvrteční tiskové konferenci řekla, že už požádala investiční odbor magistrátu, aby zajistil nutné opravy domu. V budově by každá národnostní menšina měla mít jednu až dvě kanceláře. V přízemí má být společenský prostor, kde by se mohly konat například výstavy, i knihovna. Kdy by mohl být dům otevřen, zatím není známo. Zástupci národnostních menšin záměr magistrátu vesměs vítají. Například ruská menšina ale usiluje již řadu let o výstavbu vlastního kulturního a duchovního centra.

Veletrhu Didacta 2005 se zúčastnily i čtyři rakouské školy

Mezi téměř padesátkou středních škol, které se prezentovaly na desátém Mezinárodním veletrhu vzdělávání Didacta 2005 v Třebíči, byly i čtyři střední školy z Rakouska. Obchodní akademie v Retzu se veletrhu účastnila už popáté. "Škola na veletrhu prezentuje možnosti studia v Rakousku. Vždy jedna třída v ročníku je dvoujazyčná, složená napůl z českých a rakouských studentů," řekl ČTK Miroslav Votínský, ředitel průmyslové školy technické, v jejímž areálu se veletrh uskutečnil.

Účast většího počtu rakouských škol z příhraniční oblasti umožnila podle ředitelky pořádající Hospodářské komory Třebíč Simony Seitlové letos poprvé dotace z evropských fondů. Další dvě rakouské školy figurují zatím pouze ve veletržním katalogu. Budoucí studenti a jejich rodiče mohli vybírat z nejrůznějších oborů. Kromě stánků jednotlivých škol našli návštěvníci také expozice výrobců učebních pomůcek, audiovizuální techniky nebo knižních nakladatelství. V doprovodném programu nabídl veletrh mimo jiné novinku v podobě takzvaných přijímaček nanečisto. Zájemci si mohli na počítači zpracovat jednoduchý přijímací test z matematiky.

Skleněné objekty Jána Zoričáka na výstavě v newyorském kostele

V newyorské katedrále svatého Jana byla ve středu zahájena ojedinělá výstava skleněných objektů slovenského výtvarníka žijícího ve Francii Jána Zoričáka. Rodák z podtatranského Ždiaru a absolvent sklářského učiliště v Železném Brodě na Jablonecku a poté pražské Vysoké školy umělecko-průmyslové v nezvyklém prostředí chrámové lodě představuje dvě desítky prací motivovaných vesmírem a biblickými tématy. Speciálně pro newyorskou výstavu vytvořil šedesátiletý Zoričák plastiku s námětem poslední večeře, při níž se nechal volně inspirovat slavným dílem Leonarda da Vinciho. Stejně tak vznikl objekt s motivy sejmutí z kříže a postavy Ježíše Krista. Ostatní díla z autorovy vlastní kolekce čerpají náměty například ze zatmění Měsíce či jsou variacemi na téma rajské zahrady. Výstava Skleněný vesmír bude v New Yorku otevřená do 16. listopadu.

Muzeum v Zubří přiblíží historii domácké výroby metel na Valašsku

Historii domácké výroby metel na Valašsku představuje výstava, která začala v muzeu v Zubří na Vsetínsku. Návštěvníci zhlédnou různé exponáty i rozsáhlou fotodokumentaci. Součástí expozice je také představení knihy s názvem Ani ta metla nedala hladem umřít... "Zubří lidé dříve přezdívali metlářskou dědinou. Výroba metel tady byla velmi rozvinutá a byla to i určitá záchrana od hladu a bídy pro obyvatele ze sociálně slabých rodin," řekl ČTK autor výstavy Daniel Drápala. Výstava potrvá do 27. listopadu.

Ve dvou místnostech muzea se návštěvníci seznámí nejen s výrobou metel, ale i s různými tradicemi. Březové proutí, z něhož se metly vyráběly, totiž patřilo k tradiční lidové kultuře. "Březový proutek naděloval dětem Mikuláš, s březovou metličkou se chodilo na tradiční velikonoční obchůzku, březové metly se také pálily při svatojánských ohních nebo se bříza sušila jako zimní píce pro dobytek," uvedl Drápala. Břízu lidé dříve používali také pro výrobu loučí nebo fajek.

Výstava je završením čtyřletého výzkumně-dokumentačního projektu, na kterém se podíleli především pracovníci rožnovského Valašského muzea v přírodě. V rámci projektu vznikla také publikace a videokazeta s názvem Zuberská metla. Ve skanzenu se tato tradiční výroba také několik let předvádí. Podle tradičních technologií březové metly vyrábí Jiří Ondřej ze Zubří, který od ministerstva kultury obdržel titul Nositel tradice řemeslné výroby, což je podle autora výstavy považováno za velmi prestižní ocenění. Ocenění každoročně získá pouze pět řemeslníků.

Ze sportu:

Bývalý kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd se vrací do národního mužstva na barážová utkání světové kvalifikace proti Norsku. Třiatřicetiletý záložník, který se v reprezentaci objevil naposledy loni v červenci na evropském šampionátu, figuruje v nominaci trenéra Karla Brücknera. První zápas se hraje 12. listopadu v Oslu, odveta o čtyři dny později v Praze.

Útočník West Hamu United Petr Mikolanda se vrací do fotbalové reprezentace do jednadvaceti let, kterou 11. a 15. listopadu čeká barážové dvojutkání s Německem o postup na mistrovství Evropy. Mikolanda chyběl v říjnové kvalifikaci kvůli poraněnému kotníku, ovšem nyní s ním kouč Ladislav Škorpil znovu může počítat.

Po odpykání pětizápasového trestu se český útočník Martin Havlát vrátil do NHL ve velkém stylu: k vysokému vítězství hokejistů Ottawy 10:4 na ledě Buffala přispěl čtyřmi góly. O jednu branku méně si ve středu připsal slovenský obránce Lubomír Višňovský, který tak pomohl Králům z Los Angeles vyhrát na ledě Dallasu 6:3.

Český tenista Tomáš Berdych postoupil do čtvrtfinále turnaje série Masters v Paříži. Ve francouzské metropoli porazil po velké třísetové bitvě Španěla Juana Carlose Ferrera a probojoval se mezi nejlepších osm.

Basketbalistky Gambrinusu Brno vyhrály i svůj druhý zápas v Evropské lize. Tentokrát české mistryně zvítězily v polské Gdyni nad domácím týmem Lotos vysoko 81:62 a přiřadily se ve skupině B k dalším neporaženým celkům Bourges a Jekatěrinburgu.

Volejbalisté Kladna prohráli v Nymburku s Olympiakosem Pireus 1:3 a v základní skupině Ligy mistrů si připsali třetí porážku. Řecký tým naopak i podruhé vyhrál a potvrdil ambice na postup do play off.

Další dvě posily získal český profesionální cyklistický tým PSK Whirlpool. Dres královéhradeckého celku budou v roce 2006 podle zprávy týmu oblékat Petr Benčík a Řek Jorgos Tentsos. Už dříve podepsal roční smlouvu s touto stájí René Andrle, který dosud jezdil za španělský tým Liberty Seguros.

Česká reprezentantka Dana Brožková kraluje Světovému poháru v parkovém orientačním běhu. V Číně v úterý vyhrála závod v Šanghaji a ve čtvrtek doběhla druhá v Su-Čou. Před třemi zbývajícími závody vede celkové pořadí série. V Šanghaji Brožková dosáhla počtvrté výhry v SP v parkovém orientačním běhu v kariéře.

Český atletický nadšenec Michal Weiss se v příštích dnech zúčastní běžeckého závodu v Himálajích, který je považován za jeden z nejnáročnějších na světě. Pražský běžec bude jedním z čtyřiatřiceti závodníků, kteří se představí v šestém ročníku běhu Annapurna Mandala Trial 2005 od 4. do 21. listopadu v Nepálu. Po aklimatizačním čtyřdenním pochodu čeká atlety osm etap, v kterých absolvují celkem 320 km. Nejnižším bodem závodu je Besi Sahar ležící 820 metrů nad mořem a nejvyšším Thorong La ve výšce 5416 metrů. "V údolí tak budou teploty kolem 30 stupňů Celsia a nahoře minus dvacet," řekl Weiss na tiskové konferenci v Praze.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť. Teploty 8 až 12 stupňů Celsia.