Zprávy

Václav Klaus podpořil zájem Ukrajiny o integraci do EU a NATO

Prezident Václav Klaus podpořil Ukrajinu v jejím zájmu o integraci do Evropské unie a NATO. Při úterním setkání se svým protějškem Viktorem Juščenkem v Kyjevě vyjádřil naději, že tento proces nebude trvat dlouho. Oba prezidenti se také shodli na nutnosti smluvní úpravy legalizace pobytu Ukrajinců v České republice, kteří zde hledají pracovní uplatnění a jichž je podle Juščenka na 200.000. "Česká republika bere na vědomí a plně respektuje ambice Ukrajiny stát se v co nejrychlejší době součástí evropských a euroatlantických struktur. Přáli bychom si, aby klepání na dveře těchto institucí netrvalo příliš dlouho," uvedl Klaus. Dodal, že Česká republika je připravena pomoci Ukrajině politickými názory a také po technické stránce. Juščenkovi předal dokument s konkrétními návrhy.

Klaus svou cestu označil za "výrazný signál změnám, ke kterým na Ukrajině právě dochází". "Česká republika oceňuje to, co se na Ukrajině stalo, a velmi si přeje, aby to vedlo ke šťastné budoucnosti všech Ukrajinců," uvedl. Oba prezidenti jednali o bilaterální spolupráci v rámci evropských struktur. Juščenko poděkoval českému prezidentovi za aktivní podporu demokratických změn na Ukrajině. České zkušenosti se vstupem do EU označil za užitečné pro Ukrajinu.

České a ukrajinské ministerstvo zahraničí připraví v nejbližší době návrh dohody o dočasném zaměstnávání občanů. Ta by měla vyřešit problémy Ukrajinců, kteří hledají pracovní uplatnění v České republice. Na tiskové konferenci v Kyjevě to oznámil prezident Juščenko po jednání s Václavem Klausem. Dohoda by podle něj měla usnadnit poskytování konzulárních služeb lidem pocházejícím z Ukrajiny a zjednodušit proces zaměstnávání.

Boj proti drogám v Afghánistánu musí vzrůst, řekl britský ministr

V Afghánistánu je nutné zesílit boj proti producentům opia a přispět by k tomu měli i spojenci, uvedl po příletu do Prahy britský ministr obrany John Reid. Dále řekl, že spojenecké jednotky rychlé reakce vedené Brity budou mít příští rok v Afghánistánu nové velitelství a NATO také rozšíří kontrolu na severu, západě a jihu této země. Reidl zdůraznil, že potírání produkce drog v Afghánistánu je nezbytnou součástí demokratizace této země. Výroba a prodej narkotik tvoří podle něj 60 procent hrubého domácího produktu, což je pro ekonomiku nepříznivé. "Je to nutný krok ke stabilizaci Afghánistánu," řekl k potírání drog.

Britský ministr obrany John Reid přijel na dvoudenní návštěvu České republiky. Se svým protějškem Karlem Kühnlem má jednat o vojenské spolupráci obou zemí, o evropské bezpečnostní a obranné politice a o účasti české a britské armády v mezinárodních vojenských misích. Kromě Kühnla bude hovořit také s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou.

Jiří Paroubek varoval před důsledky zastavení schvalování euroústavy

Premiér Jiří Paroubek je přesvědčen o tom, že je v zájmu České republiky pokračovat ve schvalování evropské ústavy i po odmítnutí dokumentu ve Francii a Nizozemsku. V Poslanecké sněmovně varoval před tím, že zastavení ratifikace by znamenalo vážné oslabení integračního procesu a otevřelo by prostor nacionalismu. Poslanci si informaci Paroubkovy vlády o tom, jaké stanovisko bude tento týden hájit na summitu EU, vyžádali na návrh opoziční KSČM. Ministerský předseda potvrdil, že česká delegace v Bruselu navrhne prodloužení lhůty k dokončení ratifikačního procesu evropské ústavy až o dva roky. Původně se měly všechny státy "pětadvacítky" vyjádřit k textu ústavy do podzimu 2006.

Český premiér argumentoval tím, že Evropská unie by měla získat čas na reflexi a neměla by dělat ukvapená rozhodnutí, jakým je podle Paroubka pozastavení či úplné zastavení ratifikace. Zdůraznil, že podle principu rovnosti mají všechny státy unie právo vyslovit se k ústavní smlouvě bez ohledu na postoj ostatních. Připomněl i dohodu premiérů EU, že pokud smlouvu ratifikují čtyři pětiny států a jedna či více zemí bude mít při schvalování potíže, bude se touto otázkou zabývat Evropská rada.

Opoziční ODS považuje po dvojím "ne" euroústavu za mrtvý dokument a je pro ukončení ratifikace. Další schvalování odmítlo i vedení komunistů. Vládní lidovci navrhli do jednání summitu EU pozastavit informační kampaň, na níž kabinet letos vyčlenil 80 milionů korun.

Sněmovna je opět kompletní, nový poslanec Koníček složil slib

Poslanecká sněmovna je opět kompletní a má všech 200 členů. V úvodu její úterní schůze složil podle očekávání slib nový poslanec ČSSD František Koníček, který nahradil zesnulou stranickou kolegyni Jarmilu Boháčkovou. Památku Boháčkové uctila dolní komora minutou ticha. Rozložení sil v dolní komoře se příchodem Koníčka nijak nezměnilo. I nadále zde bude mít 70 křesel ČSSD, 57 ODS, 41 KSČM, 21 KDU-ČSL a deset Unie svobody-DEU. Jen bývalý unionista Tomáš Vrbík není členem žádné frakce. Těsná převaha vládní koalice 101 ku 99 hlasům opozice rovněž trvá.

Dvaapadesátiletý Koníček byl dosud ekonomickým náměstkem ministra práce a sociálních věcí. Tuto funkci ale musel přestat vykonávat. Práce náměstka a poslance nejsou podle zákonů slučitelné. Zajímavostí spojenou s působením Koníčka ve sněmovně bude to, že mezi poslanci má jmenovce - Vladimír Koníček je poslancem KSČM.

Sněmovna odložila hlasování o zmrazení platů ústavních činitelů

O zmrazení platů ústavních činitelů, které poslanci slíbili již koncem loňského roku, bude sněmovna zřejmě hlasovat až na podzim. Z programu nynější schůze poslanci tento bod vyřadili. Předlohu totiž ještě neprojednaly tři ze čtyř sněmovních výborů. Poslanci již dříve upozorňovali, že chtějí s konečným hlasováním vyčkat na dobu po 30. červnu, dokdy má vláda předložit novou komplexní úpravu platových poměrů.

Vláda navrhuje, aby se platy politiků vrátily na úroveň, kterou měly v loňském roce před listopadovým zvýšením. V té úrovni by měly i nadále zůstat. Předloha počítá i s tím, že se přestanou zvyšovat platy soudcům a státním zástupcům. Na rozdíl od ústavních činitelů by ale platy soudců a státních zástupců zamrzly na úrovni vyplácené po zvýšení počátkem letošního roku. Platy všech uvedených skupin by neměly růst až do roku 2007.

Poslanci schválili nová pravidla inspekce práce, když přehlasovali veto

Sjednotit a zjednodušit systém inspekce práce má nový zákon, který schválila Poslanecká sněmovna. Především hlasy KSČM a ČSSD, ale i některých lidovců a unionistů dolní komora přehlasovala prezidentovo veto normy. Václav Klaus předloze mimo jiné vytkl, že na soukromé firmy přenáší povinnosti, které příslušejí státu. Zákon například stanoví, že za porušení předpisů bezpečnosti práce hrozí firmám i jednotlivcům pokuta až 200.000 korun. Dvojnásobně vyšší pokutu by mohli inspektoři uložit za diskriminaci v zaměstnání. Milionová pokuta má hrozit například těm zaměstnavatelům, kteří zaměstnancům neposkytují přestávku na jídlo.

Prezidentův mluvčí Petr Hájek uvedl, že zákon zavádí řadu přestupků, za které má nově zřizovaný Státní úřad inspekce práce udělovat statisícové až milionové pokuty. Přitom jde podle něj i o přestupky "politické povahy", například rovné zacházení, předpisy o dovolené či zajištění zákazu pít na pracovišti alkohol.

Premiér Paroubek: Miliardy z EU pomohou sociálně slabým krajům

Členství v Evropské unii pomůže České republice získat v létech 2007 až 2013 každoročně 110 až 120 miliard korun. Tyto peníze mohou významně pomoci regionům s vysokou nezaměstnaností, které jsou sužovány hospodářskými a sociálními problémy, tedy i Moravskoslezskému kraji. Na úterní tiskové konferenci to řekl premiér Jiří Paroubek. "Naším problémem není v této chvíli celkový hospodářský růst, naopak, ten se výtečným způsobem rozvíjí, problém je, že ten růst je velmi nerovnoměrný. V Praze je mimořádně rychlý, ale jsou problémové oblasti, kterým musíme pomoci z centra a především díky strukturálním fondům," prohlásil premiér Paroubek.

Na dotaz ČTK řekl, že Moravskoslezský kraj by mohl získat deseti až 20procentní podíl z peněz EU, které pomohou odstranit hospodářské disproporce mezi kraji. O konkrétních částkách se podle něj bude jednat. Další peníze půjdou do krajů na podporu programů zaměřených na rozvoj průmyslové výroby, rozvoj cestovního ruchu a infrastruktury. Příkladem pomoci moravskoslezskému regionu je podle Paroubka čtvrtmiliardová dotace na výstavbu Centra pokročilých a inovačních technologií, kterou poskytlo ministerstvo školství. Jde o projekt, který se bude zabývat perspektivními technologiemi, výzkumem, vývojem a pracovišti pro špičkové absolventy vysokých škol. Dalších 50 milionů korun vláda pošle v nejbližších dnech na rozšiřování Vědeckotechnologického parku v Ostravě.

Milada Emmerová věří, že vláda její koncepci zdravotnictví schválí

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová věří, že vláda její koncepci zdravotnictví ve středu schválí. Pokud by však kabinet její představu o českém zdravotnictví pro roky 2005 až 2009 odmítl, odstoupit ze své funkce se nechystá. Zdravotnická tripartita v pondělí koncepci odmítla a vládě její přijetí nedoporučila. "Sama v žádném případě neodejdu, leda že by mě někdo zastřelil," uvedla v úterý ministryně. Pochybuje, že by premiér Jiří Paroubek našel na její místo "přesvědčenějšího člověka", který by připravoval koncepci v souladu s programovým prohlášením vlády tak jako ona.

České zdravotnictví ročně spotřebuje kolem 180 miliard korun, přesto vytváří stále nové dluhy. Před Emmerovou usedlo v křesle ministra zdravotnictví od roku 1989 deset ministrů a ministryň, nikomu z nich se však nepodařilo nemocné zdravotnictví uzdravit.

Libor Ambrozek navrhl vládě zrušit tendr na monopol ve výrobě biolihu

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek navrhl vládě zrušit výběrové řízení na monopolního výrobce biolihu. Podle mluvčí ministerstva Karolíny Šůlové tak učinil po expertních konzultacích. Tendr kritizovala Agrární komora ČR a jeho průběh zpochybňovala média. O svém rozhodnutí Ambrozek řekl premiérovi Jiřímu Paroubkovi, téma bude ve středu i námětem jejich schůzky před zasedáním vlády. Hlavním důvodem rozhodnutí je zpoždění příprav návazných předpisů v domácí legislativě. "Systém má spoustu kostek a skládačka ještě není hotová," řekl k tomu Ambrozek ČTK s tím, že ministerstvo průmyslu nepřijalo návrh zákona o podpoře biopaliv. Ministr má pochybnosti i "o souladu nastaveného systému s pravidly obvyklými v evropských zemích", jeho transparentnosti a o úspěchu procesu notifikace u Evropské komise.

Škoda Praha dodá elektrárnu do mexického Monterrey za 2,4 mld. Kč

Smlouvu na dodávku paroplynové elektrárny v mexickém Monterrey za téměř 2,4 miliardy korun podepsala v pondělí s mexickou firmou Genermex společnost Škoda Praha. Zástupci pražského podniku tak završili jednání o projektu, který byl původně podepsán v roce 2002, kdy však ještě nebylo vyřešeno jeho financování. ČTK o tom informovala mluvčí Škody Praha Petra Kuvíková. Elektrárna v Monterrey bude jedna z prvních soukromých elektráren v Mexiku. Také pro Škodu Praha je to první případ dodávky významné kompletní elektrárny pro soukromého investora. "Po dlouhých a náročných jednáních se zákazníkovi ve spolupráci s (pojišťovnou) EGAP a za významné podpory naší společnosti podařilo zajistit financování projektu od americké banky Credit Suisse First Boston," uvedl generální ředitel Škody Jiří Smola.

Elektrárna s kombinovaným paroplynovým cyklem bude mít výkon 117 megawattů. Škoda Praha zajistí kompletní dodávku elektrárny na klíč, včetně uvedení do provozu. "Celý projekt má být ukončen za 23,5 měsíce od data účinnosti kontraktu, které předpokládáme koncem června, nejpozději však v první polovině července 2005," uvedl Smola.

Radko Martínek: Regulované nájmy by měly začít růst od 1. října 2006

Od 1. října příštího roku po dobu šesti let by se měly zvyšovat nájmy v bytech s regulovanou činží. Růst nájmů se v republice bude pohybovat od nuly do 18 procent za rok, nejvyšší nárůst bude v Praze. Sdělil to ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Návrh zákona o nájemném ještě musí schválit sněmovna. Majitelé domů s návrhem ministerstva nesouhlasí, protože ho považují za protiústavní. Nájmy by v republice měly do roku 2012 růst až do výše pěti procent tržní ceny bytu. V Praze 1 by se však měly zvýšit pouze do úrovně 3,2 procenta tržní ceny nemovitosti a v Praze 2 do čtyř procent tržní ceny. Ministerstvo argumentuje tím, že v těchto oblastech by vyšší růst byl sociálně neúnosný. V roce 2012 by se již nájmy měly podle aktuálního návrhu určovat dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Pokud by se strany nedohodly, rozhodl by o výši činže soud. Ten by také sám zjistil, jaké je místně obvyklé nájemné. Podle jednoho z dřívějších návrhů měly tuto činnost vykonávat obce.

Majitelé návrh ministerstva považují za protiústavní, protože podle nich nerespektuje nález Ústavního soudu. Ten již dříve uvedl, že cenová regulace nesmí majitelům domů bránit v získání prostředků na běžné opravy nemovitosti a v dosahování přiměřeného zisku. Podle majitelů domů by se tak nájmy měly okamžitě zvýšit na úroveň, která pokryje alespoň běžné náklady na údržbu. Do roku 2010 by se pak nájmy měly zvýšit na tržní úroveň, která prý běžně v Evropě činí šest až sedm procent tržní ceny nemovitosti. Problém regulace nájemného se týká zhruba 750.000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300.000 bytů, ostatní byty vlastní obce.

Temelín kvůli poruše přestal dodávat proud do rozvodné sítě

Jaderná elektrárna Temelín kvůli poruše přestala dodávat proud do rozvodné sítě. Pracovníci elektrárny kvůli ohlášené závadě na systému chlazení generátoru v nejaderné části odpojili první blok. Druhý temelínský blok už stojí kvůli pravidelné výměně jedné čtvrtiny paliva v reaktoru. ČTK to řekl tiskový mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Operátoři plánovaně snížili výkon reaktoru zhruba na 30 procent a poté se blok odpojili od sítě. Když se celý systém dochladí, mohou pracovníci zjistit, jaký technický problém signalizace ohlásila, a případně určí harmonogram oprav.

Na druhém bloku začala počátkem dubna pravidelná, zhruba tříměsíční odstávka. Pracovníci elektrárny při ní vyměňují čtvrtinu paliva v reaktoru. Energetici také kontrolují i technologické zařízení bloku. Z reaktoru zároveň vyvezou všechny palivové soubory a zkontrolují tlakové nádoby.

Petice proti Turecku v EU má 20.000 podpisů; v Praze bude protest

Odpůrci vstupu Turecka do EU získali zatím pod petici v různých zemích Evropy 20.000 podpisů, z toho 4000 v České republice. Občanská iniciativa Hlas pro Evropu začala před pěti týdny a na pondělí 20. června chystá demonstraci proti členství Turecka před velvyslanectvím této země v Praze. Aktivisté tím tak zahájí takzvaný informační týden pro Evropu, kterým chtějí podpořit celospolečenskou debatu o případném tureckém členství. "Na několika místech v republice bude možné získat více informací o Turecku a EU a případně podepsat petici," sdělili ČTK organizátoři.

Hlas pro Evropu je celoevropská občanská iniciativa, která si klade za cíl zablokovat zahájení přístupových jednání s Tureckem. Zorganizovala proto petiční kampaň, do které se zapojilo osm evropských zemí. Vedle České republiky také Rakousko, Maďarsko, Slovensko, Dánsko, Polsko, Francie a Německo.

Arabský svět přibližují Čechům kulturní dny

Výstavy obrazů, soch, tradičních uměleckých výrobků i fotografií z arabských zemí nabízí od úterý nejen v Praze program Arabských kulturních dnů. Součástí jsou rovněž koncerty a filmový festival v pražském kině Blaník. Akci, kterou připravila Společnost česko-arabská, zahájil v Černínském paláci ministr zahraničí Cyril Svoboda. Připomněl, že sjednocováním Evropy se brzo arabský svět stane přímým sousedem Česka. Je proto podle něj třeba pěstovat povědomí o kultuře a životním stylu těchto kdysi vzdálených zemí.

V Praze a také Brně, Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Kutné Hoře a Vyškově se v rámci první akce tohoto druhu v historii Česka představí umělci ze Sýrie, Alžírska, Tuniska, Palestiny, Libanonu i Saúdské Arábie. V hlavním městě se otevřely například dveře výstav "Obrazy a tradiční výrobky z arabských zemí" v galerii Jindřišská věž a "Tuniské výtvarné umění a knihy" v budově Útvaru rozvoje Prahy. Zájemci si budou moct v průběhu arabských dnů poslechnout i typickou hudbu tohoto regionu či vyslechnout arabskou poezii. V pražské restauraci Dahab se 25. června uskuteční arabská diskotéka. V pražské Botanické zahradě v Tróji bude možno nakoupit typické arabské rukodělné výrobky či zhlédnout břišní tance. Nezapomnělo se ani na ochutnávku tradičních arabských jídel. V zahradě bude rovněž instalována výstava kreseb českých školáků s arabskou tematikou. Tyto akce budou doplňovat přednášky zaměřené na seznámení s arabskou kulturou a historií a výstava arabských knih v Národní knihovně.

Nová kniha přibližuje osudy židovských domů v Třebíči

V Třebíči v těchto dnech vyšla kniha třebíčského historika Rudolfa Fišera nazvaná Třebíč Osudy židovských domů. Publikace sleduje vlastnické a stavební změny domů v židovské čtvrti zapsané společně s bazilikou sv. Prokopa na seznam památek UNESCO. Většina údajů pochází z židovských pozemkových knih vedených od roku 1724 a ještě nikdy nebyla zveřejněna, řekla Jaromíra Hanáčková z Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení.

První hodnověrné zmínky o židovském osídlení v Třebíči pocházejí podle Fišera z první poloviny 14. století. "V roce 1723 se původní židovské sídliště změnilo v ghetto, tehdejší vrchnost vystěhovala zde bydlící křesťany a sestěhovala Židy bydlící v jiných částech města," uvedl Fišer. Kniha díky dochovaným pramenům zachycuje často unikátní vnitřní dispozice domů s průchody či společnými kuchyněmi. Kromě toho zasazuje stavební a vlastnické vztahy do historických souvislostí, popisuje samosprávu i vztah křesťanů k židovské menšině.

Na budějovické nádraží dorazila výstava Salgadových fotografií

Putovní výstava tvorby brazilského fotografa Sebastiaa Salgada dorazila na českobudějovické nádraží. Tři poštovní vagony přeměněné v netradiční galerii, které stojí na 15. koleji, si mohou lidé prohlédnout do neděle. Pak expozice zamíří do Českého Krumlova. Na výstavě nazvané Workers (Pracující) uvidí návštěvníci 81 černobílých fotografií, zaznamenávajících pomalu mizející svět manuální práce a jeho proměny. Budějovice jsou sedmým zastavením na trase po 12 městech Čech a Moravy. Organizátorky z pražské Galerie Leica očekávají, že tu ve středu přivítají dvacetitisícího návštěvníka. "Výstava má velký ohlas, což nás těší, protože naším cílem bylo přivézt tyto fotografie k lidem," řekla ČTK Jana Bömerová z galerie. České dráhy zapůjčily jako doplněk výstavní expozice Dubčekův salónní vůz. Návštěvníci v něm najdou fotografie známého českého fotografa Jaroslava Kučery zachycující dělníky při rekonstrukci vozů pro Salgadovu výstavu.

V Brtnici se už počtvrté setkají kováři z několika zemí

V opuštěném a chátrajícím zámku v Brtnici na Jihlavsku se o víkendu uskuteční čtvrtý ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Brtnická kovadlina. Své umění předvede divákům na třetím zámeckém nádvoří kolem 150 kovářů z Česka, Německa, Rakouska, Nizozemí, Slovenska a dalších zemí. "Důležitou součástí je také výstava dovezených výrobků, kterou lidé najdou na druhém zámeckém nádvoří a v některých vnitřních prostorách," řekla ČTK Lenka Strouhalová z pořádající Společnosti Josefa Hoffmanna. Většina výrobků vzniklých během setkání zůstane v Brtnici. Díla by měla tvořit základ budoucí kovářské expozice. Po celé dva dny bude součástí setkání také pestrý doprovodný program s vystoupením šermířů, divadel pro děti i dospělé a hudebních skupin.

Miloš Forman připraví se syny Petrem a Matějem inscenaci v ND

Počátkem roku 2007 se má v repertoáru Národního divadla v Praze objevit premiéra Dobře placené procházky Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. "Režie se ujme Miloš Forman, inscenaci připraví se svými syny Petrem a Matějem a s dirigentem Liborem Peškem," řekl ČTK ředitel české první scény Daniel Dvořák. Termín si Forman vybral sám - zkoušet chce koncem příštího roku, kdy má být hotov s novým filmem. "Z výsledků první pracovní schůzky pro mne vyplývá překvapivá podmínka - inscenaci mají proložit sbory ze semaforské inscenace Sekta, která kdysi propadla. A ne snad proto, že jsem k ní sám složil hudbu," řekl ČTK Suchý, který ztvární roli Listonoše. Jako teta z Liverpoolu se má ve hře objevit Jitka Molavcová.

V jihlavské zoo se poprvé narodila mláďata levhartů perských

V jihlavské zoologické zahradě se v minulých dnech poprvé v historii narodila mláďata ohrožených levhartů perských. Rodičovský pár sestavili chovatelé přede dvěma lety. U dvojčat se zatím nepodařilo určit pohlaví. Žijí s matkou v porodním boxu. Návštěvníci by je mohli spatřit už během prázdnin, řekla ČTK Eliška Kubíková pověřená vedením zahrady. Současný chovný pár vznikl přede dvěma lety. Samec Arat pochází ze zoo ve Dvoře Králové, v Jihlavě žije od roku 1998. Samice Shiau se narodila v německém Hannoveru a jihlavští chovatelé ji získali v roce 2003 ze zoo v polském Plocku.

Ze sportu:

Reprezentační brankář Petr Čech poprvé triumfoval v novinářské anketě Zlatý míč České republiky. Třiadvacetiletý fotbalista na pomyslném trůnu vystřídal pětinásobného vítěze Pavla Nedvěda, který skončil v devátém ročníku na druhém místě. Nejlepším trenérem v anketě, jejíž výsledky byly vyhlášeny v Praze, se stal kouč národního týmu Karel Brückner.

Fotbalový klub FK Drnovice vzdal svůj boj o účast v první lize. Zástupce majoritního vlastníka Petr Urbánek řekl ČTK, že klub už neusiluje o získání licence pro nejvyšší soutěž. Nabídku hrát první ligu tak zřejmě ve středu dostane Viktoria Plzeň, která ve druhé lize skončila třetí.

Pro fotbalisty pražské Sparty znamenala uplynulá sezona v Lize mistrů nejen neúspěch na hřišti, ale také na trhu. Letenský klub získal v soutěži jediný bod a vydělal nejméně v historii. Podle oficiální zprávy, kterou UEFA zveřejnila na svých internetových stránkách, činil zisk aktuálního českého mistra 3,847.403 eur (zhruba 115,5 milionu korun).

Start letní přípravy v milánském AC ještě nestihne, ale už začátkem srpna by chtěl český fotbalista Marek Jankulovski po zranění znovu naplno trénovat. Osmadvacetiletý reprezentant, který před nedávnem přestoupil z Udine do klubu italského vicemistra údajně za 382 milionů korun, měsíc po operaci zlomeného kotníku teprve začíná opatrně chodit bez berlí.

Český fotbalista Tomáš Ujfaluši je podle italského tisku jednou z možných posil Realu Madrid. Informaci o tom, že španělský velkoklub projevil zájem o stopera Fiorentiny, přinesla i televizní stanice SkySport. Hráčův agent Pavel Paska však zatím žádnou konkrétní nabídku nemá. Ani sám Ujfaluši zatím nic oficiálního neví, ale Real by prý neodmítl.

Mladí angličtí fotbalisté by měli přijít na hostování do pražské Slavie. V Londýně se na tom v minulých dnech dohodli zástupci klubu s představiteli Tottenhamu Hotspur, který stejně jako Slavii vlastní firma ENIC. Vedení českého vicemistra rovněž oznámilo, že v týmu zůstává největší opora mužstva Karel Piták, o kterého měla zájem Sparta. "Nabídka letenského rivala byla bezpředmětná a zájem ze zahraničního klubu zatím neregistrujeme," uvedl tiskový mluvčí Slavie Alexandr Kliment. Piták má v klubu smlouvu ještě na rok a půl.

Z Norska do Španělska se stěhuje brankářka házenkářské reprezentace Vendula Ajglová. Jejím novým působištěm bude špičkový klub Orsan Elda Prestigio, jenž za posledních pět let nechyběl ani jedou ve čtvrtfinále některého z evropských pohárů. Jeho vedení usiluje také o získání další české reprezentantky Martiny Knytlové z pražské Slavie.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, přeháňky, bouřky, ojediněle kroupy. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.