Zprávy

EU tvrdě kritizuje Kubu, k sankcím se však nevrací

Evropská unie tvrdě kritizovala Kubu za porušování lidských práv, neobnovila však proti ní diplomatické sankce pozastavené letos v lednu. Ministři zahraničí "pětadvacítky" v usnesení z jednání v Lucemburku uvedli, že "opatření učiněná 5. června 2003 (diplomatické sankce) zůstávají pozastavena". Původně se počítalo s tím, že text bude schválen bez debaty, Česká republika však vůči němu vznesla výhradu, takže diskuse se konala. Konečný text usnesení byl na jejím základě posílen. Unie se v něm zavázala vést "cílený" dialog s kubánskými úřady na základě reciprocity, a to včetně udělování víz členům vlád. Vyhlásila, že při každé návštěvě na vysoké úrovni bude nastolovat otázky lidských práv.

"Kubánský režim se chová totalitně a nelze k tomu mlčet," řekl ČTK ministr Cyril Svoboda. Připomněl nedávné vyhoštění několika poslanců Evropského parlamentu a národních parlamentů zemí EU, včetně České republiky. "Všichni se dovoláváme evropských hodnot, souhlasíme s Chartou OSN a pakty lidských práv. Nemůžeme tedy pak požadovat, aby někde ta práva platila a jinde nás to nezajímalo."

Debata ukázala škálu názorů od krajně kritického českého stanoviska až po velmi smířlivé španělské. Ministr Manuel Moratinos vysvětloval, že kubánské úřady přece propustily několik politických vězňů a dovolily květnovou schůzku opozice. České stanovisko podpořil německý Joschka Fischer; podle diplomatů žádal, aby si EU nenalhávala, že se situace na Kubě zlepšuje, a podporoval tvrdší znění komuniké. EU v něm konstatovala, že na Kubě "není dostatečný pokrok, pokud jde o dodržování lidských práv". Vyslovila se pro prohloubení pravidelného dialogu s demokratickou opozicí. Naléhavě vyzvala k bezpodmínečnému propuštění politických vězňů a požádala, aby ustalo pronásledování lidí z politických důvodů. Odsoudila omezování svobody projevu a shromažďování, stejně jako svobody tisku.

ODS chce vyvolat sněmovní debatu o euroústavě

Občanští demokraté vyzvali vládu, aby ještě před čtvrtečním odletem premiéra Jiřího Paroubka na jednání Evropské rady do Bruselu představila poslancům svou představu o osudu evropské ústavy po jejím odmítnutí ve Francii a Nizozemí. Nejsilnější opoziční strana rovněž žádá, aby Paroubkův kabinet zastavil přípravy na ratifikaci ústavy a peníze určené na hlasování a propagační kampaň věnoval na potřebnější věci. Předseda ODS Mirek Topolánek po pondělním jednání výkonné rady řekl, že na summit EU by Paroubek měl jet se silnějším mandátem, než je křehká většina 101 vládních hlasů. Proto budou poslanci ODS na začátku nadcházející schůze sněmovny, která začíná v úterý, prosazovat diskusi o českém stanovisku k ratifikačnímu procesu.

Vláda ale již mandát pro Paroubka schválila. Premiér chce svým evropským kolegům navrhnout, aby se termín pro ratifikaci prodloužil o dva roky. Původně měli země pětadvacítky schválit dokument do podzimu příštího roku. ODS ale po dvojím odmítnutí euroústavy považuje dokument za politicky překonaný. Topolánek uvedl, že jeho strana už ani nebude podporovat senátní návrh o jednorázovém referendu, který měl umožnit českým občanům o euroústavě rozhodnout. Návrh, který vypracovala ODS byl podle Topolánka připraven pro zcela jinou dobu a zcela jinou situaci. Hlasování o takovém zákoně by bylo zbytečné a zmatečné, prohlásil lídr občanských demokratů.

Schůze sněmovny začne vrácenými zákony a druhým čtením předloh

Hlasováním o zákonech, které vrátil prezident Václav Klaus, a druhým a prvním čtením nových předloh začne tento týden schůze Poslanecké sněmovny. Schvalovat nové zákony má příští a přespříští týden. Poslanci rozhodnou mimo jiné o tvrdším trestání zločinců, bodovém systému postihu neukázněných řidičů a zákazu kouření na veřejných místech. Hlasovat bude také o návrhu obecného zákona o referendu.

Schůze začne v úterý odpoledne hlasováním o třech předlohách, které vrátil prezident. Týkají se kolektivního vyjednávání a inspekce práce. Po hlasování o těchto předlohách se budou poslanci zabývat finanční perspektivou EU v letech 2007 až 2013. Pak mají zahájit druhá čtení předloh. O jejich schválení by ale patrně rozhodli až příští a přespříští týden.

Ve druhém čtení posoudí nový trestní zákon, který má definovat nové trestné činy a zpřísnit dosavadní tresty. Ve stejném čtení projednají i omezení prodeje cigaret a alkoholu, zvýšení televizních a rozhlasových poplatků, vznik veřejných neziskových zdravotnických zařízení a novou úpravu bezpečnostních prověrek. Ve druhém čtení poslanci předlohy neschvalují, ale navrhují k nim pozměňovací návrhy.

Kromě druhých čtení by se mohli v tomto týdnu věnovat prvnímu čtení nových předloh, kdy rozhodují o tom, zda je v dalších týdnech podrobně posoudí sněmovní výbory. V prvním čtení mají přijít na řadu senátní návrh zákona o referendu o euroústavě, poslanecký návrh zákona o registrovaném partnerství osob stejného pohlaví a vládní návrh, který má zjednodušit a zrychlit povolování staveb. Sněmovní schůze by měla trvat nejméně dva až tři týdny.

Koníček se rozhodl, že ve sněmovně nahradí zesnulou Boháčkovou

Poslankyni ČSSD Jarmilu Boháčkovou, která ve čtvrtek zemřela, v Poslanecké sněmovně zřejmě nahradí dosavadní náměstek ministra práce a sociálních věcí František Koníček. Mluvčí ministerstva Kateřina Beránková ČTK řekla, že Koníček se rozhodl přijmout místo v dolní komoře. Pokud se Koníček stane poslancem, bude muset na funkci náměstka ministra rezignovat. Práce náměstka a poslanecký mandát nejsou podle zákona slučitelné. Kdyby Koníček do dolní komory nenastoupil, nahradila by ve sněmovně Boháčkovou starostka Unhoště na Kladensku Lenka Mazuchová.

Náhradník každého poslance se naplno ujme mandátu ve chvíli, kdy složí poslanecký slib. Očekává se, že Koníček tak učiní v úvodu sněmovní schůze v úterý odpoledne. Koníček bude poslancem ČSSD, takže jeho příchodem do sněmovny se poměr sil mezi parlamentními stranami nezmění. Sněmovna má 200 poslanců, z toho 70 je z ČSSD, 57 z ODS, 41 z KSČM, 21 z KDU-ČSL a deset z Unie svobody-DEU. Pouze Tomáš Vrbík, který byl původně zvolen za unii, z níž později vystoupil, není členem žádné parlamentní frakce.

Průzkum: Lidé nejvíce věří Dostálovi, Klausovi a Paroubkovi

Mezi vrcholnými politiky se největší důvěře těší ministr kultury Pavel Dostál a prezident Václav Klaus, kterým podle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) věří bezmála dvě třetiny lidí. S odstupem následuje na třetím místě premiér Jiří Paroubek, kterému vyjádřilo důvěru 37 procent dotázaných. Od posledního průzkumu si předseda vlády výrazně polepšil, od ledna mu přibylo 26 procent příznivců. Podobné zlepšení Paroubkovi přisoudily i další agentury pro výzkum veřejného mínění.

Kyselé deště dál ničí lesy, místo rizikové síry nastoupil dusík

Kyselé deště dál ničí české lesy, největším rizikem už pro ně nejsou sloučeniny síry, ale dusíku. Jeho množství v ovzduší stoupá v závislosti na zvyšování automobilismu. V ohrožení jsou zejména smrkové porosty v horských oblastech. Dusičnany jsou základní živinou rostlin, pokud jich ale je mnoho, stromy rostou příliš rychle a další prvky jim scházejí. "To způsobuje, že jsou víc lámavé, promrzají a víc chutnají škůdcům," řekl předseda výkonného výboru mezinárodní konference Acid Rain 2005 Jakub Hruška. Konference začala v Praze.

Maximální množství dusíku, které by bylo snesitelné pro smrky, činí podle Hrušky zhruba pět kilogramů na hektar ročně, kyselé deště ho však přinesou třikrát až čtyřikrát víc. Zatímco emise síry klesly od roku 1990 z 1,85 milionu tun ročně na současných 230.000 tun, emise dusíku se snížily podstatně méně. Na počátku 90. let začaly klesat z 560.000 tun ročně, pak se sestup zastavil a nárůst dopravy nyní způsobuje zvýšení emisí k 330.000 tun ročně. Zbavit se následků kyselých dešťů bude podle Hrušky trvat desetiletí.

Zdravotnická tripartita: Koncepce je špatná, musí se předělat

Zástupci zdravotnických odborů a zaměstnavatelů odmítli novou verzi koncepce zdravotnictví, kterou předložila ministryně Milada Emmerová. Myslí si, že ministerstvo zdravotnictví by ji mělo předělat podle půl roku starých doporučení tripartity. V přestávce jednání zdravotnické tripartity to řekli předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger a Pavel Ernst z Unie zaměstnavatelských svazů. Poradce ministryně zdravotnictví Petr Háva je vzápětí obvinil z neodpovědnosti. Na jednání podle něj přišli už rozhodnuti koncepci odmítnout.

České zdravotnictví čeká na koncepci již 15 let, ročně spotřebuje kolem 180 miliard korun, přesto vytváří stále nové dluhy. Kvůli řešení problémů ve zdravotnictví se někteří zástupci zdravotníků, nemocnic a kabinetu sešli před deseti dny s premiérem. Stát je za určitých okolností ochoten dát do zdravotnictví další miliardy, vyžaduje ale, aby se s veřejnými penězi začalo šetřit. Hlavně zdravotní pojišťovny se obávají, že dohodnutý kompromis dluhy ve zdravotnictví spíš prohloubí.

Současný návrh koncepce zatím vláda neprojednala. Materiál počítá mimo jiné s tím, že by Konsolidační agentura část pohledávek Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejíž schodek roste a nyní se pohybuje asi kolem deseti miliard korun, ještě letos odkoupila. Peníze vybrané na pojištění by si mezi sebe od ledna měly pojišťovny stoprocentně přerozdělovat podle skladby svých pojištěnců. Koncepce navrhuje i posílení role krajů.

SVS: Kontrolní test potvrdil devatenáctý případ BSE v Česku

Výsledky kontrolního testu potvrdily devatenáctý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) v Česku. Nakažena byla jedna z krav chovu zemědělského družstva Hraničář v Loděnici na Opavsku. Ústřední ředitel Státní veterinární správy Milan Malena ČTK řekl, že preventivně utraceno a vyšetřeno by mělo být asi 250 vrstevnic nakaženého dobytčete. Zemědělské družstvo Hraničář se sídlem v Loděnici chová na farmě v Neplachovicích 600 krav, které ročně nadojí přibližně pět milionů litrů mléka. Družstvo podle předsedy představenstva a ředitele Břetislava Hrbáče dostane náhrady od státu i Evropské unie a je pojištěno. Kromě krav navíc chová prasata, zabývá se rostlinnou výrobou a úpravou kovů ve vlastní zinkovně. Ztrátou je škoda v plemenářské a chovatelské práci, uvedl ředitel družstva.

Česká republika vyšetřila od počátku roku 2001 na BSE přes 770.000 kusů skotu. První případ objevil v roce 2001, veterináři poté nařídili testovat veškerý poražený skot starší 30 měsíců.

SON: Absence zákona o nájemném škodí více než výše nájmů

Sdružení na ochranu nájemníků (SON) se domnívá, že absence zákona o nájemném škodí lidem více než samotná výše nájemného. Vítá proto snahu ministerstva pro místní rozvoj o přijetí zákona, který České republice několik let chybí. Na pondělní tiskové konferenci to řekl předseda sdružení a poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Ministerstvo chce vládě návrh zákona o nájemném předložit do konce měsíce. Podle ministerstva by měly činže v bytech s regulovaným nájmem poprvé vzrůst příští rok v říjnu. "My se domníváme se, že zákon je velmi potřeba, protože ta nejistota občanů, ať jsou to pronajímatelé či nájemníci, je značná. Působí větší stres našim občanům než výše nájemného," uvedl Křeček na dotaz ČTK.

Zákon však podle něj nesmí být příliš přísný, aby nevyloučil možnost lidí opatřit si nájemní byt. "To je podmínkou, aby to bylo zaplatitelné," doplnil. Pod tím si představuje strop podílu výdajů na bydlení ve výši 25 až 35 procent z čistých příjmů rodiny. Pokud by náklady překročily tuto hladinu, obdržely by domácnosti sociální dávky jako kompenzaci. Ministr Radko Martínek hovořil o podílu 30 procent.

Podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj by se ceny nájmů měly zvyšovat od 1. října příštího roku po dobu šesti let až do výše pěti procent tržní ceny bytu. V roce 2012 by se nájmy měly podle aktuálního návrhu určovat dohodou mezi pronajímatelem a nájemcem. Pokud by se strany nedohodly, rozhodl by o výši činže soud. Ten by také sám zjistil, jaké je místně obvyklé nájemné. Podle dřívějšího návrhu měly tuto činnost vykonávat obce.

Streetworkeři doufají, že budou mít blíže k prostředkům z EU

Pracovníci, kteří pomáhají lidem v obtížné situaci, takzvaní streetworkeři, doufají, že budou mít v budoucnu blíže k prostředkům z evropských fondů. Česká asociace streetwork (ČAS) se letos zaměřila na sjednocení terminologie se slovníkem ministerstva práce a sociálních věcí a Evropské unie, což by mělo čerpání unijních financí usnadnit. "Někdy se i my sami těžko orientujeme v odborné terminologii, ale musíme ji akceptovat," řekl ČTK člen asociace Aleš Herzog.

Streetworkeři nabízejí klientům z řad uživatelů drog, bezdomovců, prostitutek či sociálně znevýhodněných skupin alternativu vůči tradiční rodině či škole. Ovšem musí stále bojovat s nedostatkem peněz. "Naše služby jsou maximálně přístupné pro klienty, důkazem je bezplatné poskytování našeho poradenství," uvedl Herzog.

Policisté při dopravní akci Jestřáb zjistili 14.000 přestupků

Čeští policisté zjistili při mezinárodní dopravněbezpečnostní akci Jestřáb téměř 14.000 přestupků. Více než dvě stovky z přistižených řidičů měly v krvi alkohol. Kontroly ve středoevropských zemích zorganizovala slovenská policie, kromě ČR se do nich minulý týden zapojily také Rakousko, Polsko, Maďarsko a Slovinsko. O výsledcích akce ČTK informovalo policejní prezidium. Nejčastějším prohřeškem bylo podle policistů nedodržení maximální povolené rychlosti, celkem ve více než 8500 případech.

Bratislava hostí putovní výstavu s názvem Boty, botky, botičky

Putovní výstava s názvem Boty, botky, botičky, která představuje obuv od úsvitu lidských dějin, dorazila do Bratislavy. Až do konce října budou moci návštěvníci Slovenského národního muzea (SNM) obdivovat kopie brokátových korunovačních střevíců "největšího Čecha" Karla IV., pantoflíčky japonských gejš, nebo obuv vyrobenou z pštrosího peří a ženských vlasů, kterou nosili australští domorodci. Expozice pochází ze sbírek Obuvnického muzea ve Zlíně. "Výstava sleduje vývoj obuvi od nejstaršího období českých dějin až po současnost. Dá se říct, že je vlastně jakýmsi miniaturním obuvnickým muzeem," sdělila ČTK mluvčí SNM Jana Mojžitová. Expozice obsahuje více než 300 exponátů obuvi a více než 60 kusů pomůcek, s nimiž se v historii boty vyráběly.

Imitace bot dostaly jména podle předpokládaných majitelů, kteří je nosili. Kromě střevíců Karla IV. nabízí výstava také trůnní obuv českého krále Václava I., holínky Albrechta z Valdštejna, či "brynelky" (polovysoké ženské šněrovací boty) spisovatelky Boženy Němcové. Na výstavě nechybí ani kolekce obuvi cizích národů. Vedle sandálů z Afriky a Latinské Ameriky lze vidět dřeváky buddhistického mnicha, eskymácké boty z tulení kůže z Aljašky, nebo indiánské mokasíny. K unikátům patří také kožešinové boty a čepice ze sibiřského psa, které z cesty po Sibiři přivezl cestovatel Jiří Hanzelka.

Bienále NG začíná ve třech objektech, potrvá do září

Prezentaci toho, kam se bude umění v nejbližší budoucnosti ubírat, zahájila Národní galerie v Praze (NG). Představuje to, co teprve bude součástí výstav a přehlídek. "Současnost už je minulostí," řekl na pondělní tiskové konferenci před otevřením Mezinárodního bienále současného umění jeho prezident a ředitel NG Milan Knížák. Sám pro akci, která se bude do 11. září konat ve Veletržním paláci, Anežském klášteře a paláci Kinských, použil výraz monstrózní.

Jen ve Veletržním paláci přehlídka zabírá Malou i Velkou dvoranu a několik výstavních pater. Divák tedy k návštěvě potřebuje více času, pokud si chce prohlédnout celé bienále, je to skoro na celodenní výlet. A pokud chce být poctivý a udělat si ještě širší přehled o současném českém i zahraničním umění, pojede do Karlína, kde se již od května koná jiné bienále. Přehlídku v karlínské bývalé tovární hale nazvanou Prague Biennale 2 pořádají kurátoři Helena Kontová a Giancarlo Politi. Předloni uspořádali v Praze s NG první bienále. Protože se ale s Knížákem nepohodli, jsou letos v Praze bienále dvě.

Téma přehlídky NG zní Druhý pohled a 31 kurátorů na ni shromáždilo díla 400 umělců. Hlavní kurátor a autor názvu přehlídky je ředitel Sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček. Z původně pětičlenné mezinárodní rady bienále pořadatelé představili jen tři; v sestavě již nefiguruje například ředitel londýnské galerie Tate Modern Vicent Todoli.

Řezbářským sympoziem začal v Kunovicích festival Kunovské léto

Řezbářským sympoziem začal v Kunovicích na Uherskohradišťsku mezinárodní dětský festival Kunovské léto. Po celý týden se na mnoha místech regionu představí lidem dětské folklorní soubory a lidové muziky z osmi zemí. Folklorní pořady předvede kolem sedmi stovek dětí, řekla ČTK ředitelka festivalu Romana Habartová. Festival vyvrcholí v neděli soutěží malých zpěváků a slavnostním průvodem.

Nejdelší cestu do Kunovic absolvovaly soubory z Turecka. Příznivci folkloru se ale mohou těšit i na děti ze Srbska, Lotyšska, Maďarska, Polska a Slovenska. "Zpestřením bude také africký soubor M-Bunda z Konga, jehož členové nyní v rámci humanitární pomoci pobývají v Česku," poznamenala ředitelka.

Na řezbářské sympozium, které je každoročně nedílnou součástí festivalu, se postupně sjede sedm řezbářů z Čech, Slovenska a také z Itálie. Během týdne vytvoří několik monumentálních soch. Hotová díla ozdobí vybraná místa v Kunovicích. V přírodním areálu v Kunovicích se uskuteční i řezbářská škola doplněná o přednášky a odborné pracovní dílny.

Do jižních Čech se vrací soubor hudebníků a tanečníků ze Zimbabwe

Patnáctičlenný černošský soubor umělecké školy ze Zimbabwe se po roční odmlce vrátil na turné do jižních Čech. Skupina studentů se v neděli představila ve Slavonicích, v pondělí zamířila do Tábora a dále má na programu návštěvu řady jihočeských měst, včetně vystoupení na festivalu Okolo Třeboně. Představení hudebníků a tanečníků z Afriky, kteří vystupují pod označením Inkululeko Yabatsha School of Arts (IYASA), je inspirované africkou lidovou kulturou. V minulosti vystoupili na jindřichohradeckém festivalu Folková růže, letos se do tohoto města vrátí 7. července v 19:00, kdy obsadí zámecké nádvoří. "Bude to galapředstavení, nejdelší a nejreprezentativnější z celé šňůry," řekl ČTK organizátor jihočeské části turné Miloslav Vokáč.

Připomněl, že první kontakt s Afričany vznikl právě díky spolupráci města Jindřichův Hradec s dolnorakouským Hornem. "Tuto vzpomínku teď oživilo nedělní představení ve Slavonicích, na nějž přijel i Stephan Rabl - ředitel vídeňského divadla pro mladé publikum Dschungel Wien, který černošskou skupinu objevil a pozval do Evropy," uvedl Vokáč.

Výstava představí české řemeslníky s titulem nositel tradice

V zámku v Chanovicích na Klatovsku vzniká unikátní projekt Galerie Nositelů tradic lidových řemesel. Tento titul uděluje každoročně nejvýše pěti lidem v celé republice ministr kultury. Galerie bude od začátku července představovat všech 19 řemeslníků, kteří titul zatím získali v letech 2001 až 2004. Expozice se bude průběžně aktualizovat o nové nositele titulu a další ukázky tvorby už oceněných řemeslníků, řekl ČTK ředitel Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Luboš Smolík. Podstatnou roli při udělování titulu hraje především výjimečná dovednost kandidátů a estetická hodnota jejich práce. Nositelem titulu se může stát člověk, který provozuje lidové řemeslo a technologie, kterým hrozí zánik. Zohledňuje se také, zda se řemeslník podílí na výchově a výuce svých nástupců.

Výstavní projekt v chanovickém zámku má podle Smolíka nadregionální a nadčasový význam. Má za cíl mimo jiné představit oceněné řemeslníky a prezentovat jejich dovednosti a výrobu, jimiž navazují na původní a tradiční technologie. Výstava má také propagovat samotné ocenění, které je českou verzí mezinárodního projektu UNESCO Žijící lidské poklady, a přispět k oživení chanovického zámeckého areálu.

Nositeli titulu se zatím stali například keramici a hrnčíři, výrobci dřevěných hraček, košíkář, výrobce modrotisku, kovář, tesaři a sekerníci, tkalci, řezbář reliéfních forem na perník či tvůrce štípaných holubiček. V Plzeňském kraji získal titul například Rudolf Volf z Kolovče na Domažlicku, jehož rodina provozuje tradiční hrnčířství už po sedm generací.

Ze sportu:

Francouzský klub Girondins Bordeaux bude dalším působištěm českého fotbalisty Vladimíra Šmicera. Dvaatřicetiletý ofenzivní hráč, kterému na konci sezony vypršela smlouva v Liverpoolu, se s Bordeaux podle agentury SID dohodl na dvouletém kontraktu.

Fotbalový záložník David Kobylík se stal novou posilou bundesligového klubu Arminia Bielefeld, do kterého přestoupil ze Sigmy Olomouc. S vedením německého týmu podepsal podle agentury SID tříletou smlouvu. Mistr Evropy z roku 2002 v kategorii do 21 let bude v Bielefeldu spoluhráčem českého stopera Petra Gabriela.

Třiatřicetiletý fotbalista Karel Poborský zůstane ve Spartě Praha i další sezonu. Kapitán letenského klubu a nejzkušenější český reprezentant prodloužil mistrovskému klubu dřívější smlouvu o další rok. Informaci potvrdil na webových stránkách klubu viceprezident Daniel Křetínský. Poborský už během reprezentačního soustředění pro ČTK prohlásil, že o smlouvě je domluven a prodloužení je jen administrativní záležitostí.

Někdejší kapitán fotbalové reprezentace Pavel Nedvěd se znovu ukáže českým fanouškům. Potvrdil totiž účast na tradiční exhibici, kterou na závěr sezony pořádá Nadace fotbalových internacionálů. Odpoledne plné fotbalu se uskuteční v úterý 14. června podruhé v Mostu a pro tamní klub to bude současně ideální možnost oslavit postup do první ligy.

Jihočeský kraj ocení úspěch Kateřiny Neumannové na letošním mistrovství světa v Oberstdorfu, kde česká běžkyně na lyžích získala zlatou medaili v závodu na deset kilometrů volnou technikou. Hejtman Jan Zahradník předá lyžařce tento týden finanční dar 100.000 korun. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Maria Ptáčková. Stejný dar už dostala Neumannová v rodném Písku.

Vítězstvím 3:0 nad Chorvatskem si české volejbalistky udržely šanci zahrát si příští rok na mistrovství světa v Japonsku. Ve své skupině v Záhřebu neskončí po této výhře hůře než na druhém místě, což jim zaručuje postup do třetí fáze kvalifikace.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno, místy přeháňky a bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.