týden v číslech

Zámek Lednice, foto: Henry Kellner, CC BY-SA 4.0

České hrady a zámky překonávají rekordy návštěvnosti. Na nejpopulárnější zámek Lednice přijelo v červenci téměř 100 tisíc turistů.

Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

92 tisíc

lidí navštívilo v červenci zámek Lednice, který se tak stal nejvytíženější českou památkou. Celkově platí, že Češi vzali v „covidovém“ létě hrady a zámky útokem. Červencová návštěvnost překonává všechny dosavadní rekordy. Nicméně totální výpadek tržeb v období březen až květen se už nepodaří dohnat i přes červencové rekordy.

Nabídka farmářů na tradičním trhu na nábřeží Vltavy v Praze | Foto: Klára Stejskalová,  Radio Prague International

Úterý

62%

Česko se stále vzdaluje potravinové soběstačnosti. Čeští zemědělci dodávají na vnitřní trh jen 62% spotřeby jablek a 70% brambor. Dováží se přesně polovina veškeré spotřeby vepřového masa. Tuzemská produkce převyšují spotřebu jen v případě cukru, mléka, obilovin a hovězího masa.

Foto: Lenka Žižková

Středa

21 miliard

chybí v rozpočtu českých hospod, kaváren a restaurací kvůli jarní nucené „covidové“ přestávce. Hospody sice již řadu týdnů normálně fungují, ale stále žehrají na nedostatek hostů. Vůbec se nekonají firemní večírky ani větší soukromé akce, stejně jako nepřijíždějí zahraniční turisté.

Čeští záchranáři,  foto: ČTK / Ondřej Deml

Čtvrtek

37

českých záchranářů se pěti speciálně vycvičenými psy dorazilo do Bejrútu, aby pomohlo s hledáním obětí mohutné exploze, které zničila velkou část libanonské metrople.

Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

Pátek

26,20

korun je nyní ekvivalent jedno eura. Koruna se po mnoha špatných měsících vyšvihla mezi nejrychleji rostoucí měny světa. Silná koruna snad ale trochu zbrzdí rychlý růst cen a inflaci.

Foto: Pixabay CC0

Sobota

36%

mladý Čechů strádalo nebo dosud strádá depresemi, vzniklých v souvislosti s epidemií koronaviru. Takové jsou výsledky společného průzkumu Akademie věd a Univerzity Karlovy. Starší generace se překvapivě cítí pandemií vykolejena podstatně méně, na deprese a úzkosti si stěžuje jen 13 procent lidí starších 65 let.

Karlův most,  foto: Ondřej Tomšů

Neděle

94%

Praha zcela bez turistů. Počet turistů v Praze klesl ve druhém čtvrtletí o téměř neuvěřitelných 94% procent.