Čtyři dny plné zábavy uprostřed rumunské přírody, český festival Banát láká stále víc lidí

Festival Banát v Eibenthalu, jedné z českých vesnic na jihozápadě Rumunska

21. srpen 2019, vesnice Eibenthal, Rumunsko. Uprostřed panenské přírody, v jedné z krajanských vesnic rumunského Banátu - Eibenthalu, začíná tradiční český festival Banát 2019. Přes tisíc fanoušků z České republiky vyrazilo za zábavou i dobrodružstvím už v úterý z pražského smíchovského nádraží. Na osmý ročník akce je vezl speciální vlakový expres o délce půl kilometru, tedy největší vlaková výprava v novodobé historii české železnice.

Aby vlak mohl do Rumunska dojet, bylo potřeba domluvit povolení s drahami jednotlivých států, kterými souprava projížděla. „Museli jsme se domluvit se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem, aby to na sebe navazovalo a hlavně, aby nás vzali s takovouto délkou, což byl letos trochu problém. Oproti loňskému roku totiž nejedeme s jednou lokomotivou, ale se třemi. Tudíž nám narostla váha i délka", vysvětluje strojvedoucí Radek Šauer z Kladenské dopravní a strojní.

Již během 1100 kilometrů dlouhé cesty probíhaly na palubě expresu první koncerty kapel. Konečná stanice vlaku je Oršava. Posledních padesát kilometrů pak musí návštěvníci překonat místními autobusy a lodní dopravou přes známou dunajskou úžinu Cazanele.

Festival Banát volně navazuje na tradici kulturně hudebních festivalů, které se v minulých letech konaly na území českých vesnic, převážně pak v Gerníku a Svaté Heleně. V roce 2012 se festival přesunul do vesnice Eibenthal. Letos si tam festivaloví hosté mohou vychutnávat 111 vystoupení nejrůznějšího rázu, a to vše na pěti různých místech festivalu.

Těšit se mohou na vystoupení desítek kapel, přednášky, besedy, projekce dokumentů a filmů či divadelní představení. Za zmínku určitě stojí například přednáška Ladislava Zibury, který se s publikem opět podělí o zážitky z jeho cest, Tomáš Sedláček osobně představí jeho Ekonomii dobra a zla a Anna Marešová přiblíží svět designu.

V rámci festivalu je připravena i řada doprovodných akcí. Zájemci se mohou podívat třeba do vápencové jeskyně Ponicova a dunajské soutěsky, kde poplují nejkrásnějším úsekem Dunaje. Nebo si vyšlápnout na skalní masiv Traskavec či navštívit další české vesnice Gernik, Rovensko nebo Svatá Helena. A řada dalších.

Orba koňským zápřahem u obce Gernik | foto: Pavel Klvač

Na úpatí transylvánských Karpat žije v šesti českých vesnicích oblasti Banátu přes tisíc lidí, kteří sem kolem roku 1823 odešli z tehdejší rakouské monarchie. Krajané v Banátu si dodnes zachovali zvyky a tradice, které si přinesli z Čech. Ve vesnicích je proto například možné se bez problémů domluvit česky. Tradiční zemědělství zachovalo krajinu neporušenou a návštěvníkům se tak občas nabízejí výhledy jak z Ladových obrázků.

Festival Banát významně přispívá k propagaci těchto českých vesnic jako unikátní turistické destinace. Místní obyvatelé si nabízenými službami a produkty dokáží během festivalu vydělat několik měsíčních platů, které jsou pro ně důležitou motivací, proč v této oblasti dále žít.