Týden v ČR 30-2018

Taťána Malá, Lubomír Metnar a Marta Nováková při jmenování vlády
0:00
/
0:00

Diplomová práce ministra obrany Metnara není plagiát, oznámila Ostravská univerzita Téměř polovina mladých lidí nezná podle průzkumu historické události Fotbalová Sparta po prohře se Suboticou odvolala trenéra Hapala

Premiér s ministryní financí obhajovali u prezidenta padesátimiliardový schodek státního rozpočtu


Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schilerová (oba z hnutí ANO) obhajovali u prezidenta Miloše Zemana na zámku v Lánech padesátimiliardový schodek státního rozpočtu pro příští rok. Babiš upozornil, že 50mlilardový deficit je jen plán, ve výsledku může podle něj státní kasa po roce 2018 skončit v plusu. Záležet prý bude hlavně na čerpání evropských dotací.

„Jsem přesvědčen, že rozpočet dopadne lépe, ale záleží to na tom, jak budeme inkasovat peníze z Evropy", prohlásil Babiš.

50miliardový schodek státního rozpočtu pro příští rok kritizovali před časem právě prezident Miloš Zeman nebo třeba Hospodářská komora. Podle jejího ředitele odboru legislativy, Ladislava Minčiče, by měl být rozpočet v době ekonomického růstu minimálně vyrovnaný ne-li plusový.

„Aby mohl být fakticky umořován veřejný dluh a aby se veřejné finance připravovaly na období, které nebude tak velkorysé", řekl.

Rozpočet na příští rok počítá s navyšováním důchodů nebo investic. Naopak premiér se s prezidentem shodli na tom, že plošné navýšení platů státním zaměstnancům není adekvátní. Odbory navrhují platy navýšit plošně o 10 procent. Premiér chce přidat jen zaměstnancům s nejnižším platem - například v kultuře nebo ve školství.

Státní dluh v prvním pololetí letošního roku stoupl na 1,7 bilionu korun. V porovnání s koncem loňského roku je tak o 89 miliard vyšší. Na každého Čecha teď připadá dluh 161 500 korun.

Vláda nepodpořila zavedení možnosti korespondenčního hlasování ve volbách


Ministři nepodpořili návrh, aby Češi v zahraničí mohli v některých volbách hlasovat korespondenčně. Novelu předložila třicítka poslanců v čele s TOP 09. Předkladatelka Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 tvrdí, že všechny předchozí připomínky resortu v návrhu zákona zohlednili.

„My se snažíme prorazit hlavou zeď, protože ministerstva jsou velmi vynalézavá i ve vymýšlení výhrad. y jsem zapracovali a přesto se našla spousta dalších. Připadá mi to jako snaha za každou cenu zhatit a neumožnit našim spoluobčanům volbu v zahraničí", poznamenala.

Podle ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za hnutí ANO sice vláda podporuje možnost korespondenčního hlasování a sama ji chce zavést. V předloženém poslaneckém návrhu ale byly podle Kněžínka chyby.

„Neřeší to otázku druhého kola prezidentské volby, kdy je lhůta mezi prvním a druhým kolem pouze 14 dní a tak dále. Cílem je, aby se přišlo z úrovně vlády s vlastním řešením. Ministerstvo vnitra na návrhu pracuje a měl by být předložen v roce 2019", přiblížil.

Novelou se teď budou zabývat zákonodárci. Při projednávání ve Sněmovně a v Senátu ji můžou změnit a chyby odstranit.

Bankovní asociace zhoršila odhad růstu české ekonomiky


Česká bankovní asociace zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,3 procenta z dubnových 3,6 procenta. Prognóza už zahrnuje zpomalení růstu HDP z letošního prvního čtvrtletí a upozorňuje i na stále extrémní nedostatek zaměstnanců na trhu práce. Zároveň ale varuje i před vnějšími riziky, říká analytik asociace Miroslav Zámečník.

„Především pokud jde o nezanedbatelné riziko tvrdého Brexitu a eskalace obchodního konfliktu mezi USA a Evropskou unií", vysvětlil.

Analytik ČSOB Petr Dufek upozornil, že česká ekonomika se přibližuje hranici svých možností a že bez dalších investic se příliš nemá kam posunout.

Čechů s dluhy po splatnosti dál ubývá, je jich nejméně za 10 let


Češi poctivě splácí dluhy. I v krajích s vyšší nezaměstnaností, jako je třeba Ústecký nebo Moravskoslezský, se situace zlepšila. Češi jsou teď druhými nejsvědomitějšími dlužníky v Evropě. Nejlépe splácí Němci, Češi jsou hned na druhém místě. Jak říká investiční analytik Broker Consulting Martin Novák stojí za tím růst hospodářství, rekordně nízká nezaměstnanost a dobrá kondice ekonomiky, konec krize a tak se i daří lépe splácet.

„Ukazuje to i růst na trhu s nemovitostmi a růst hypotečního trhu, kdy Češi řeší dlouhodobé závazky a splácí i ty krátkodobé a také své staré závazky".

Vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle upozorňuje i na vliv přísnější legislativy, která odstranila problematické poskytovatele úvěrů. „Z trhu byly vytěsněny stovky šmejdských společností, které měly primárně za cíl zadlužit dlužníka a pak vydělat na mnohačetném navýšení své pohledávky pomocí sankcí", naznačuje.

Už více než rok totiž můžou půjčky poskytovat jen společnosti, které mají registraci od České národní banky. Jestli se splácení dluhů bude dál zlepšovat, záleží na zaměstnanosti a hospodářské situaci.

Metnarova diplomová práce není plagiát, oznámila Ostravská univerzita


Podezření z plagiátorství v diplomových pracích ministrů má třetí případ. Poté, co kvůli údajně opsaným diplomovým pracím rezignovali v minulých týdnech už dva ministři - Taťána Malá za hnutí ANO a Petr Krčál z ČSSD, padlo v minulých dnech podezření na ministra obrany Lubomíra Metnara za ANO. Česká televize upozornila, že ve své práci na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity špatně citoval. Metnar nevyloučil, že pokud by se podezření na plagiátorství potvrdilo, podal by rezignaci. Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ale řekl, že odstoupení Metnara nebude žádat, protože jeho pochybení nepovažuje za tolik závažné.

„Je to jiná situace, protože on text uvedl v literatuře. A požádal vysokou školu o analýzu", uvedl Babiš. Ve čtvrtek Ostravská univerzita informovala, že z analýzy vyplynulo, že diplomová práce ministra obrany Metnara není plagiát.

Politický analytik Jan Herzman si myslí, že opisování je v českém školství zakořeněné a do doby, než se vyvinul software, který dokáže plagiáty odhalit, se to dělo. „Jsme svědky určité mody kontrolování starých prací optikou dnešního přísného pohledu, který se dříve u nás tak neuplatňoval. Já ho neobhajuji. Ale v české mentalitě je jaksi zakódováno, že opisovat je normální. Proti tomu dnes vysoké školy bojují, ale ti, kteří teď přicházejí do vrcholových funkcí, psali své práce v době, kyd se to tak nebralo. Možná si neuvědomovali, že je jejich pochybení může někdy dohnat", vysvětluje.

Ministerstvo zemědělství zpřísňuje podmínky chovu šelem


Ministerstvo životního prostředí s okamžitou platností zakázalo vývoz tygrů. Ministerstvo zemědělství zase zpřísní podmínky chovu velkých šelem. Úřady tak reagují na kauzu nelegálního obchodu s exotickými zvířaty, kterou minulý týden zveřejnila celní správa. Policie v případu obvinila tři lidi, kteří údajně zpracovávali části tygřích těl na produkty tradiční asijské medicíny. Novela zákona na ochranu zvířat proti týrání by mohla podle ministra zemědělství Miroslava Tomana z ČSSD začít platit už od podzimu.

„Je nutné zpřísnit požadavky na kvalifikaci chovatele, stanovit jasné a závazné podmínky chovu. Také je potřebné zakázat kontaktní chovy. A rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s obrovskou šelmou na veřejnosti pouze na vodítku", přiblížil.

Oslovení majitelé šelem se k chystaným opatřením odmítli vyjádřit. Podle šéfa státní veterinární správy Zbyňka Semeráda žije víc šelem u soukromých chovatelů, než v zoologických zahradách: „Je to 250 chovaných, které máme v evidenci v zájmových chovech. V zoo jich je podle mě 150".

Téměř polovina mladých lidí nezná historické události, ukázal průzkum


Téměř polovina mladých lidí neví, co se stalo v letech 1938, 1948 a 1968. Ukázal to průzkum, který zveřejnila organizace Post Bellum. Nejhůře jsou na tom lidé ve věku 18 až 24 let se znalostí událostí roku 1938. Mnichovskou dohodu nebo obsazení pohraničí znají jen čtyři z deseti dotázaných. O historických událostech se mladí nejčastěji dozvídají ve škole. U srpnové invaze vojsky Varšavské smlouvy byly pro pětinu všech dotazovaných hlavním informačním zdrojem rodina, přátelé a známí, říká ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa.

„Ukazuje se, ře rodiče jsou ochotni mluvit se svými dětmi jen o událostech, které sami zažili. Tedy o roce 1968 a listopadové sametové revoluci v roce 1989", popsal Kroupa.

Do průzkumu se zapojilo přes 1000 lidí ve věku od 18 do 65 let. Podle Kamila Kunce z agentury NMS Market Research, která průzkum zpracovala, se znalosti mění s věkem nebo příjmem.

„Hodně to souvisí s příjmem domácností a vzděláním. Čím je nižší vzdělanost a příjem, tím je znalost událostí také zdaleka nejmenší", přiblížil.

Průzkum také zjišťoval, které postavy moderních dějin si lidé nejvíce váží. Podle MIkuláše Kroupy z něj vyplynulo, že vůbec nejraději mají Češi Tomáše Garrigua Masaryka.

Fotopast na krkonošských Rýchorách zachytila mládě vlka


Fotopast na Rýchorách v Krkonoších zachytila mládě vlka. Fotografie je odle zástupců národního parku dalším důkazem, že vlci v nejvyšších českých horách jsou. Od poloviny 19. století v podstatě vymizeli. Podle mluvčího krkonošského národního parku Radka Drahného by se vlci mohli do hor pomalu zase vracet. „Je to mladý vlk, pravděpodobně si obhlíží teritorium. Výskyt mladého vlka v Krkonoších může být signálem, že i další vlci se sem budou postupně dostávat", věří Drahný.

Vlk vymizel z Krkonoš v polovině 19. století. V listopadu 2011 se pak objevil právě na Rýchorách. Podle správy národního parku se lidé v souvislosti s výskytem vlků v Krkonoších nemají čeho obávat. Starosti můžou přidělat místním hospodářům chovajícím hlavně ovce.

Na nedalekém Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi lety. Ochranáři mají důkazy, že tam žijí trvale a třetím rokem po sobě se jim tam narodila vlčata. Potvrdily to i letošní záběry z fotopastí Hnutí Duha, které zachytily zhruba dva měsíce stará mláďata i dospělé vlky. Kamery ukázaly minimálně čtyři vlčata.

Během podzimu náměstí ožijí prvorepublikovou atmosférou


„Zažijte to znovu!" - tak se jmenuje projekt, který formou zážitků připomene atmosféru první republiky. Organizátoři připravili na měsíce září a říjen dobové slavnosti, výstavy historických fotografií i připomínku tehdejší výuky ve školách. Do projektu se zapojilo asi dvacet českých měst. Jedním z učitelů improvizované školy z roku 1918 bude herec a režisér Petr Batěk.

„Obecní škola bude představovat nejen vizuální část, ale také průběh jednotlivé hodiny, jak probíhala výuka před 100 lety. Takže tam budou reálná fakta a to budeme představovat v takové živé podobě", popisuje.

Možné bude také ochutnat v prvorepublikové kavárně oblíbené speciality prvního československého prezidenta, například mandlový koláč, bábovku podle receptu jeho maminky, švestkové knedlíky s mákem, cukroví či filtrovanou kávou. Součástí programu v některých městech bude i Masarykův příjezd.

Vlastní program si připravili také partneři projektu, Česká spořitelna a Škoda Auto, kteří jsou svou více než stoletou historií spjati s rozvojem republiky. Česká spořitelna ukáže ve své Záložně přehlídku historických platidel a měšců, nabídne i edukativní aktivity na rozvoj finanční gramotnosti. Ve stánku Laurinka automobilky Škoda Auto se bude možné nechat vyfotit v kostýmech u historického auta či vyzkoušet virtuální projížďku historickou Prahou.

Fotbalová Sparta je blízko vyřazení z kvalifikace Evropské ligy, odvolala trenéra


Fotbalisté Sparty v úvodním duelu druhého předkola prohráli v Srbsku se Spartakem Subotica (subotyca) 0:2. „Myslím, že špatně bylo úplně všechno. Nevytvořili jsme si šanci, prostě jsme úplně vyhořeli. Hráli jsme fakt špatně, je to hlavně v nás a v nikom jiném chybu hledat nemůžeme", přiznal po zápase obránce Martin Frýdek.

Sparťanští fanoušci po utkání své hráče vypískali, křičeli na ně a házeli různé předměty. Žádali také odchod trenéra Pavla Hapala. „Je jasné, že nesu odpovědnost jako hlavní trenér. Je to nepříjemné, dělám pro Spartu maximum a věřím, že šance tady je, abychom odvetu zvládli", uvedl.

V pátek ale byl Pavel Hapal z postu trenéra odvolán. Dočasně ho nahradil staronový trenér Zdeněk Ščasný, klub však hledá jiného kouče.

Odveta Evropské ligy se hraje ve čtvrtek na Letné a Sparta bude muset dát minimálně tři góly a žádný nedostat, aby postoupila do další fáze soutěže.