V Londýně zemřel Josef Czernin

Hrabě Josef Czernin, člen správní rady Velehradu

V pondělí 13. dubna zemřel hrabě Josef Czernin, příslušník exilové generace 1948. Velkou část svého života zasvětil práci pro krajanskou komunitu v Británii. Letos dostane cenu Gratias Agit in memoriam.

Jméno Josefa Czernina bylo dlouhých 50 let spjato s charitou Velehrad, jejímž hlavním cílem byla duchovní a materiální pomoc českým a slovenským exulantům. Londýnští krajané na něj budou vzpomínat jako na usměvavého a nezištného člověka, který navzdory své práci a svým starostem věnoval velkou část času a energie problémům druhých.

Josef Czernin se narodil v roce 1924 ve šlechtické rodině Czerninů. Jako příslušník české šlechty byl za války totálně nasazen v Německu. Po válce studoval práva. V roce 1947 odjel do Londýna studovat angličtinu. V Británii měl zůstat půl roku, ale přišel Únor 1948 a Josef Czernin už se do Prahy nevrátil. Spřátelil se s českým jezuitou Janem Langem, který v té době zakládal v Londýně českou farnost. Langovi, Czerninovi a dalším se podařilo kolem farnosti vytvořit společenství lidí, jehož jádro po další půlstoletí přispívalo k pomoci nejpotřebnějším, k uchování češtiny, k organizování kulturního života krajanů apod.

Když koncem 50. let páter Jan Lang zakládal charitu Velehrad, Josef Czernin byl jedním z jeho klíčových spolupracovníků. V polovině 60. let charita zakoupila dům v centru Londýna. Prozíravost tohoto kroku se ukázala koncem 60. let, kdy Velehradem procházely stovky Čechů a Slováků, prchajících z normalizovaného Československa. Z Velehradu se stalo hlavní krajanské středisko v Británii, kde vznikaly politické iniciativy, fungovala škola a pěvecký sbor, hrálo se divadlo. Kromě toho sloužil jako ubytovna.

Od 90. let prošla charita řadou změn. Starší generace krajanů postupně odcházela, spolkové činnosti ubývalo, přibývalo mladých, kteří jezdili do Británie studovat a pracovat. Budova Velehradu postupně chátrala. Po smrti Jana Langa v roce 2007, když se na Velehradě přestaly konat pravidelné bohoslužby, stala se potřeba nově definovat funkci charity ještě naléhavější. V roce 2013 Josef Czernin a ostatní členové správní rady rozhodli o prodeji zchátralé budovy a zakoupení nových prostor.

Pokud jde o soukromý život Josefa Czernina, pracoval jako investiční a obchodní manažer v britských firmách a v rámci své profese procestoval celý svět. Má šest dětí a sedmnáct vnoučat. Po pádu komunistického režimu v roce 1989 často navštěvoval vlast. Univerzita Karlova, kterou nedokončil, mu udělila čestný titul doktora práv.

V roce 2014 oslavil Josef Czernin devadesátku a odešel ze správní rady Velehradu. I poté však zůstal patronem a poradcem charity. Za nezištnou práci pro krajany a uchovávání českého kulturního dědictví v zahraničí mu letos ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek udělil cenu Gratias Agit.