Týden v číslech

Foto: Laborec, Wikimedia Commons, CC BY 3.0

Živnostníci dostanou opět 500 Kč na den; pětitisícová bankovka z roku 1919 se bude dražit za milion korun. Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

27 000 000

Ilustrační foto: insidious and subtle M,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

korun jde na podporu on-line spolupráce u česko-polských hranic.  Jde o projekty zaměřené na vytvoření plánů a postupů pro spolupráci institucí v případě fyzického uzavření hranice, především kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Úterý

1 100 000 000

Kč činily ke konci září příjmy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Meziročně tak stouply o 60 milionů. Největší část příjmů úřadu je z prodeje nepotřebných státních nemovitostí.

Středa

500

Ilustrační foto: Bat Sheva Sida,  Pixabay / CC0

Kč denně schválila Sněmovna podnikatelům s uzavřenými provozy, jejichž podnikání omezila nebo znemožnila vláda svými aktuálními opatřeními proti šíření covidu-19. Původně se měl příspěvek týkat třeba restaurací nebo fitness center. Po rozhodnutí vlády o uzavření dalších provozů, hlavně služeb v provozovnách a většiny maloobchodu, se rozsah zasažených podnikatelů rozšířil.

Čtvrtek

5,8%

Foto: Miloslav Hamřík,  Pixabay,  Pixabay License

Čechů neplatí včas dluhy. Před rokem to bylo 6,54 procenta. Schopnost Čechů splácet závazky se tedy letos zlepšila. Pokles počtu záznamů v průběhu druhého a třetího čtvrtletí je dán mimo jiné zavedením možnosti odkladu splátek. Těch podle společnosti Solus využili pravděpodobně i spotřebitelé, kteří by se bez existence splátkového moratoria v registrech s největší pravděpodobností objevili. Celkový dluh po splatnosti u těchto spotřebitelů dosahuje 41 miliard korun.

Pátek

1 000 000

Zdroj: archiv Vlastivědného muzea Olomouc

Kč bude vyvolávací jedné z nejvzácnějších bankovek v České republice – pětitisícovky z roku 1919.  Na trhu se objeví po 26 letech, v roce 1994 se vydražila za 280.000 korun.

Státovka, tedy bankovka vydaná státem, nikoli Národní bankou, s nominální hodnotou 5000 korun je z 15. dubna 1919 a v oběhu byla do roku 1921. Po dlouhou dobu se ve sběratelských kruzích vědělo jen o sedmi exemplářích, až v roce 1990 se potvrdila existence 15 kusů, později 26 kusů. V současné době je těchto sběratelsky ceněných pětitisícovek v soukromých a veřejných sbírkách na území České republiky a v zahraničí 36.

Sobota

20

Svatá Zdislava

let od okamžiku, kdy papež Jan Pavel II. prohlásil sv. Zdislavu (kolem roku 1220 - 1252) za hlavní patronku Litoměřické diecéze. Svatořečena byla 21. května 1995 v Olomouci.

Neděle

75.

výročí podpisu dekretů o konfiskaci nepřátelského majetku a Fondu národní obnovy prezidentem Edvardem Benešem.