Týden v číslech

Foto: Dáša Kubíková, archiv ČRo

Každý 12. Čech trpí cukrovkou; hus se letos v ČR odchovalo o několik tisíc méně než loni; tuzemští turisté cizince nenahradili

Každý článek publikovaný Rádiem Praha obsahuje procento, věk, částku peněz nebo nějakou jinou hodnotu. Podívejte se na uplynulý týden očima čísel.

Pondělí

1 800 000 000

Foto: SÚRAO

Kč vynaložila Správa úložišť radioaktivních odpadů na přípravy hlubinného úložiště radioaktivního odpadu. Kde se bude nacházet, není ani za 23 let, kdy se o tom vede diskuse, jasno. Za poslední dva roky se alespoň podařilo připravit technický podklad pro zúžení počtu lokalit z devíti na čtyři.

Úterý

2,9 %

činila v říjnu meziroční inflace. Proti září tak klesla o 3 %. Důvodem byl především pohyb cen energií. Inflace klesla potřetí v řadě. Podle ekonomů se inflace pod třemi procenty zřejmě udrží i ve zbytku letošního roku, výraznější pokles ke dvěma procentům lze čekat až příští rok.

Středa

171 000

hus se do listopadu vylíhlo v Česku, asi o 5 000 méně než loni. Husy se chovají na 50 hospodářstvích. Svátek svatého Martina je dnem jejich největší roční konzumace. Podle Agrární komory přibývá obchodníků, kteří nabízejí na sváteční stůl husu z českých chovů. Jinak se většinou dovážejí z Maďarska.

Foto: Lucie Fürstová,  Český rozhlas

Čtvrtek

36%

dosahují v současnosti obědové tržby oproti běžnému roku. Prodeje obědů z okének a rozvozem jsou nyní silnější než při jarní koronavirové vlně. Na jaře šlo o 20 procent předcovidového období. Restauracím chybějí tržby za večeře, nápoje a nulová je poptávka od turistů.

Pátek

430

žádostí za 183 mil. Kč evidovalo Ministerstvo pro místní rozvoj v programu COVID podpora cestovního ruchu.  Více než polovina žádostí je od cestovních kanceláří. Na program je vyčleněno 500 milionů korun. Cestovní kanceláře, agentury a průvodci mohou o dotace žádat do 11. ledna.

Sobota

60 000

Foto: Pixabay CC0

Čechů ročně onemocní cukrovkou.  V souvislosti s touto zákeřnou nemocí pak ročně zemře 22 tisíc pacientů. Češi drží v Evropě smutný primát v počtu nemocných diabetem v celé populaci. Data byla zveřejněna u příležitosti Světového dne diabetu.

Neděle

-20,7%

dělá meziroční pokles v ubytovacích zařízeních. Češi v létě využívali tuzemská hromadná ubytovací zařízení více než dříve, přesto se jim nepodařilo vyrovnat výpadek zahraničních hostů. Do hotelů, penzionů a kempů přijelo podle Českého statistického úřadu ve třetím čtvrtletí téměř pět milionů tuzemských turistů, což byl meziroční nárůst o více než 17 procent.