Svatby klesly o pětinu. Vliv měla epidemie koronaviru

Ilustrační foto: cottonbro/Pexels, CC0

V Česku letos výrazně ubylo svateb. Životní plány lidí ovlivnila koronavirová epidemie, nařízená omezení a nouzový stav. Svatby za tři čtvrtletí klesly o pětinu, prozradili statistici.

"V prvních třech čtvrtletích letošního roku bylo uzavřeno něco málo přes 38 tisíc sňatků, což je o pětinu méně, než za stejné období roku 2019. Nejvýraznější propad nastal v březnu, dubnu a květnu. Útlum z jara se nepodařilo vykompenzovat ani v průběhu léta a na začátku podzimu, přestože srpen a říjen byl podle předběžných údajů na sňatky bohatší, než loni," uvedla Terezie Štyglerová z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ilustrační foto: kgorz,  Pixabay,  Pixabay License

Vláda letos v době různých opatření povolila jen malé svatby s tím, že svatebčané museli nosit roušky. Byly zavřené restaurace a tak řada lidí svatbu raději odložila. Přitom počet sňatků od roku 2013 vytrvale rostl, podotkl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

"V roce 2019 vstoupilo do manželství téměř 55 tisíc párů a šlo o vůbec nejvyšší počet od roku 2007, který byl z celého nového tisíciletí na sňatky dosud nejbohatší. Manželství tehdy uzavřelo 57 tisíc párů a sobota 7. 7. 2007 se stala suverénně dosud nejoblíbenějším dnem 21. století pro vstup do manželství."

V sobotu se uzavírá 70 procent sňatků

V novém tisíciletí byl nejoblíbenějším měsícem pro svatbu měsíc červen. Nejméně oblíbený byl naopak studený leden. Lidé si také vybírají svatbu podle zajímavého data, dodala Terezie Štyglerová.

Ilustrační foto: MTSOfan on Foter.com / CC BY-NC-SA

"Kromě ročního období ovlivňují celkový počet sňatků v daném měsíci také atraktivní data a počet sobot v měsíci. Sobota je totiž jednoznačně nejoblíbenějším dnem pro uzavření manželství. V tento den je uzavíráno okolo 70 procent všech sňatků. Druhým nejoblíbenějším dnem je pátek s počtem mírně nad 20 procent."

V novém tisíciletí výrazně ubylo lidí, kteří se brali v mladším věku, dodala Michaela Němečková z Českého statistického úřadu.

"V posledních 18 letech výrazně poklesl počet i podíl ženichů a nevěst ve věku do 25 let. V případě ženichů z 23 na 5 procent, u nevěst ze 43 na 12 procent. Naopak vzrostl počet a podíl snoubenců ve věku 40 let a starších. Konkrétně u ženichů z 15 na 29 procent, u nevěst z 10 na 21 procent."

Z cizinců si Češi berou nejčastněji Slováky

Češi a Češky si v jedné desetině sňatků berou cizince. Častěji je cizincem ženich. Kdo je nejžádanější prozradila Terezie Štyglerová.

Ilustrační foto: epicioci,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

"Pokud si Češka brala cizince, tak to byl nejčastěji občan Slovenska. A to téměř ve třetině manželství Češky s cizincem. S odstupem to byl občan Německa (10 %) a na třetím místě to byl občan Velké Británie (7%). I v případě sňatku Čecha s cizinkou jde nejčastěji, ve 40 procentech o Slovensku. Druhá v pořadí byla Ukrajinka ve více jak pětině těchto sňatků a třetí Ruska."

Nemalá část žen uzavírá sňatek až po narození dítěte. Kolem 14 procent do roka a 20 procent za dva až pět let.