Konec roku může zpestřit turistika, třeba výlet na Pravčickou bránu

Pravčická brána

Chlebíčky, televize, půlnoční přípitek, posezení se známými, pobyt na horách. Tak vypadá Silvestr v mnoha českých rodinách.

Letošní teplé počasí v závěru roku nahrává tomu, prožít Silvestr jinak, třeba se vydat na zajímavá místa v Česku.

Přípitek po krk ve vodě nebo ukládání Ježibaby k zimnímu spánku

Pořadatelé připravili noční lyžování, jízdu vlakem i turistické výšlapy. Pokud se vám nechce cestovat za exotikou, ale přesto chcete strávit poslední den roku plaváním, prožít u toho zábavné show, tance i vědomostní kvíz, můžete zamířit do Aqualandu Moravia. A dopřát si přípitek po krk ve vodě.

Kunětická hora | Foto: CzechTourism

Silvestrovský den můžete zažít i při akci ukládání ježibaby k zimnímu spánku v Perníkové chaloupce pod hradem Kunětická hora u Pardubic. Tradiční vůni perníků tu doplňuje řada různě nazdobených vánočních stromečků.

Při posledních silvestrovských prohlídkách Muzea perníku (lépe je si účast zarezervovat) se nabízí místní gastronomická specialita "pečení holubi". Návštěvníci pak uvidí, jak Ježibaba vyleze na pec, nařídí si budík na první sobotu v březnu a ulehne k zimnímu spánku.

Výhledy z okolí Pravčické brány jsou unikátní i v zimě

Krásný výlet do přírody nabízí na Silvestra i přírodní unikát Pravčická brána. Na víkendový výšlap láká od listopadu. Otevřená bude na Silvestra i vyhlídková plošina. Pravčická brána vždy přitahovala milovníky romantických přírodních zákoutí. V minulosti se mohlo chodit i na samotný skalní oblouk, což byl jedinečný zážitek. Od roku 1980 je vstup na skalní most přísně zakázán. Díky zrychlení eroze se totiž zúžil téměř o jeden metr.

Pravčická brána,  Sokolí hnízdo | Foto: Radio Prague International

K Pravčické bráně patří výletní zámeček Sokolí hnízdo. Vybudován byl roce 1881 na místě chatrče z dubové kůry, která sloužila jako výčep. Původně bylo Sokolí hnízdo využíváno k ubytovávání významných hostů zdejšího rodu Clary-Aldringenů. Dnes je v prvním patře nachází muzeum národního parku. V přízemí se dochovala stylová restaurace vyzdobená původními malbami.

Alej u Týna nad Vltavou vysazená na počet belgické princezny je stará sto let

Lehkou turistiku nabízí i šestikilometrová procházka lesem Semenec u Týna nad Vltavou. Začátek i konec je u rozhledny, u níž stávalo původně městské popraviště, dodnes se tu dochoval název na Spravedlnosti.

Alej Míru v Týně nad Vltavou,  cesta k rozhledně a na Semenec | Foto: Janakucer,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Na místě dnešní rozhledny stál původně dřevěný altán. A stromořadí, kterým se dostanete k rozhledně, bylo vysázené na počest belgické princezny Stefanie u příležitosti jejího sňatku s korunním princem Rudolfem Habsburským v roce 1881. Většina lip v této aleji je tedy více než sto let stará. Od rozhledny je příjemná procházka k soutoku Lužnice a Vltavy.

Tzv. ledové díry najdete na Růžovském vrchu

Možná se někteří vydají pokořit i Růžovský vrch v Českém Švýcarsku. Dominuje zdejší krajině a získal přezdívku Děčínská Fudžijama. S asijským vulkánem má společný sopečný původ. Je tu zachovaný původní les, který místy připomíná spíš prales. Při severním úpatí jsou tzv. ledové díry, ve kterých se mnohdy až do léta udržuje led a firn, což je stadium mezi sněhem a ledem.

Loupežnický hrad na Růžovském vrchu | Foto: Radek Bartoš,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Na vrcholových partiích čedičového vrcholu byla vyhlášena přírodní rezervace Růžák. Ve středověku tu stávala kaple Panny Marie, která však byla v roce 1326 zničena. Za Napoleonských válek byla na vrcholu postavena pozorovatelna a později několik dalších rozhleden.

Protože v době koronaviru platí různá omezení, majitelé a správci památek doporučují, aby se lidé raději předem informovali, zda avizované akce proběhnou.

klíčové slovo:
spustit audio

Související