Polovina Čechů si bere v kuse jen jeden týden dovolené. To nestačí, říkají odborníci

Mumlavský vodopád

Nejnovější průzkum společnosti Grafton ukázal, že polovina českých zaměstnanců si bere v kuse pouze jeden týden dovolené. Pro kvalitní odpočinek přitom psychologové doporučují alespoň jednou za rok dvoutýdenní, v ideálním případě dokonce třítýdenní dovolenou.

Z průzkumu rovněž vyplývá, že více než polovina zaměstnanců zůstává během své dovolené v kontaktu s prací. Psychologové doporučují plné odpojení, protože zachování pracovního kontaktu během dovolené může bránit zaměstnancům v dosažení skutečné regenerace, což může dále zvyšovat úroveň stresu i rizika syndromu vyhoření.

Pět týdnů dovolené - nejžádanější benefit

Baltské moře v Polsku | Ilustrační foto: JDavid,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Průzkum ukazuje, že nejvíce Čechů (49,5 %) si obvykle bere pouze jeden týden dovolené v kuse. Dva týdny volna si vybírá 46 % respondentů, a méně než 5 % jezdí na třítýdenní dovolenou.

Na dovolenou jezdí Češi nejčastěji v létě, plných plných 80 %, si svou dovolenou plánuje během letních prázdnin. Přes 80 % z nich se snaží alespoň část dovolené strávit v zahraničí. Navzdory rostoucím cenám se Češi snaží neomezovat své dovolenkové plány, ale hledají možnosti, jak ušetřit, například výběrem cenově dostupnějších destinací nebo zkrácením délky pobytu.

Češi od svých zaměstnavatelů chtějí více dovolené, než je zakotveno v zákoníku práce (4 týdny). Dovolená pět a více týdnů ročně se stala dokonce jedním z nejžádanějších benefitů mezi českými zaměstnanci, dle jarního průzkumu benefitů o něj má zájem dokonce 95 % zaměstnanců. Dobrou zprávou je, že 60 % zaměstnanců již tuto možnost ve svém zaměstnání má.

V Českém Krumlově se turistické trendy mění

Foto: Barbora Navrátilová,  Radio Prague International

V poslední době masový turismus vyvolává na mnoha místech ve světě odpor místních obyvatel. V Česku mezi místa, kam míří turisté nejvíc patří Praha a Český Krumlov. Tady se podle obyvatel turistické trendy mění a do Českého Krumlova míří i více Čechů, které možná před covidem možná odrazovaly davy lidí.

Hodně oblíbená je mezi turisty Kutná Hora s kostnicí nebo hrad Kašperk na Šumavě. Velké problémy s turistikou jsou i na unikátních přírodních lokalitách, jako jsou Adršpašsko-teplické skály, na Králickém Sněžníku, Lysé hoře nebo na Sněžce.

Foto: Martin Vaniš,  Radio Prague International
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčové slovo:
spustit audio