Komentátor ČRo: Z krajských voleb se v některých regionech stalo referendum o vládě

V úterý budou vyhlášeny ve Sbírce zákonů výsledky letošních krajských voleb. Hlasování, které se konalo krátce po ničivých povodních, jasně ovládlo opoziční hnutí ANO. Pro strany vládní koalice jsou podle politologů volby neúspěchem. Propadákem jsou pro Piráty, jejichž vedení rezignovalo. Volby poznamenala i nízká volební účast - dosáhla necelých 33 procent.

Petr Hartman | Foto: Khalil Baalbaki,  Český rozhlas

Úspěch ANO nebyl překvapivý, naznačovaly to dlouhodobě průzkumy. Překvapení ale bylo, že byl tak výrazný. ANO vyhrálo v 10 ze 13 krajů. Nepodařilo se mu to pouze ve třech krajích, kde zvítězily vládní strany v čele s dosavadními hejtmany - jihočeský Martin Kuba Martin Kuba (ODS), jihomoravský Jan Grolich (KDU-ČSL) a Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Co podle komentátora Českého rozhlasu Plus Petra Hartmana stojí za tak výrazným vítězstvím hnutí ANO?

Andrej Babiš | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Zdařilá předvolební kampaň, která byla z velké části postavena na kritice současné vlády. Hlavními a nejviditelnějšími protagonisty byli celostátní lídři ANO Andrej Babiš, Karel Havlíček a Alena Schillerová. Takže se z krajských voleb v některých regionech stalo spíše referendum o současné vládě. Tato taktika nepřinesla úspěch pouze v těch krajích, kde si kampaň odpracovaly silné osobnosti zmiňovaných hejtmanů. Ti zároveň dokázali upozadit skutečnost, že jsou spojeni se stranami a hnutími, které jsou součástí nepopulární vlády.

Podle premiéra a předsedy ODS Petra Fialy výsledek voleb odráží realitu, pro ODS nejde podle něj o úspěch, ale ani o fatální neúspěch. Souhlasíte?

Petr Fiala | Foto: Úřad vlády ČR

Souhlasím, že to ODS nemůže vydávat za úspěch. Vzhledem k počtu získaných zastupitelských křesel to není výrazný propadák. Měřeno ziskem hnutí ANO a vývojem skládání koalic, které budou v jednotlivých krajích vládnout, lze hovořit o neúspěchu. Pokud si občanští demokraté nedokáží reálně vyhodnotit výsledky krajských voleb, skončí příští rok na podzim zase v poli poražených.

Andrej Babiš označil krajské volby za referendum o vládě. Prezident Petr Pavel řekl, že jsou jistě indikátorem dalšího vývoje, neměly by se ale brát jako referendum o vládě, protože mají jiná témata.

Petr Pavel | Foto: Lucie Heyzlová,  Český rozhlas

Je pravda, že v krajských volbách by měla převažovat regionální témata. V reálném životě tomu tak zdaleka není. Netýká se to pouze současných voleb. Stačí připomenout drtivé vítězství sociálních demokratů s heslem, že zruší poplatky ve zdravotnictví. Krajská zastupitelstva to přitom udělat nemohla. Kdyby fungovala pouze regionální témata, těžko by hnutí ANO mohlo uspět s hlavním sloganem – Vrátíme vám, co vám Fialova vláda vzala. Zároveň to neznamená, že u části voličů byla důležitější místní témata dopravní obslužnosti, školství, zdravotnictví a podobně.

Naznačují výsledky hlasování, jak dopadnou parlamentní volby příští rok?

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Hnutí Ano v průzkumech veřejného mínění dlouhodobě dominuje tuzemské politické scéně. Když se sečtou výsledky volebních preferencí vládní koalice, na celostátní úrovni zatím výrazně nezaostává. V krajských volbách byla účast oproti těm sněmovním zhruba poloviční, což může rovněž rozložení sil na celostátní úrovni zkreslovat. Nelze zapomínat na to, že se do krajského zastupitelstva nevolilo v hlavním městě. Přitom v Praze zatím dominovaly vždy strany současné vládní koalice. V neposlední řadě do sněmovních voleb zbývá ještě rok. Je to poměrně dlouhá doba, kdy mohou nastat události, které si v tuto chvíli neumíme představit. Vzpomeňme na koronavirovou pandemii.

Volební účast letos nedosáhla ani 33 procent? Jsou hlavní příčinou povodně?

Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Hlavní příčinou nízké volební účasti je skutečnost, že krajským volbám nepřikládá většina lidí důležitost. I v minulosti účast v nich oscilovala kolem 40 procent. Je pochopitelné, že v zaplavených oblastech někteří lidé řešili jiné věci, než byly volby.

Jaký budou mít výsledky voleb na vnitřní poměry jednotlivých stran? Jasný debakl utrpěli Piráti – dosud měli zastupitele ve všech krajích, nyní je budou mít pouze v jednom, z 99 mandátů spadli na tři. Jejich předseda, ministr Ivan Bartoš, i oba místopředsedové už oznámili, že rezignují. Neohrozí to stabilitu vlády?

Vládní koalice disponuje dostatečnou většinou, takže i při případném odchodu Pirátů z kabinetu by většinu neztratila. Zároveň by premiér musel řešit výměnu tří ministrů. Přitom resorty zahraničí a pro místní rozvoj jsou poměrně významné. V tuto chvíli není zdaleka jisté, že Piráti z vlády odejdou. Další změna by mohla nastat u KDU-ČSL, kde se už delší dobu uvnitř strany diskutuje o výměně předsedy.

klíčové slovo: