Testovací polygon pro bezpilotní systémy. Karlovarský kraj plánuje unikátní projekt

Karlovarský kraj plánuje na svém území vznik testovacího centra pro bezpilotní letecké systémy. Pozemky pro budoucí testovací polygon by měla poskytnout společnost Sokolovská uhelná. Radní kraje schválili podobu memoranda, na jehož základě by se celý projekt měl uskutečnit.

V Karlovarském kraji sídlí vývojové a testovací centrum pro autonomní vozy německého koncernu BMW. Jedná se i o testovacích systémech autonomní dopravy na silnicích. Nový testovací polygon pro bezpilotní letecké systémy by měl vyrůst na pozemcích vlastněných skupinou Sokolovská uhelná a SUAS Group.

Radní kraje se skupinou a s ministerstvem dopravy a s Hospodářskou komorou odsouhlasili znění memoranda o spolupráci.

Petr Kulhánek  | Foto: ČT24

„Je to projekt, který využívá potenciálu Karlovarského kraje, v němž se po útlumu těžby dříve dobývaná území proměňují na místa s vysoce přidanou hodnotou. Náš kraj, potažmo i Česká republika, tak mají jedinečnou příležitost nabídnout volný prostor pro testování a vývoj bezpilotních leteckých systémů. Věřím, že se jedná o další významný počin, který může výrazně přispět k rozvoji celého regionu,“ uvedl v na webu Karlovarského kraje jeho hejtman Petr Kulhánek (STAN).

Centrum by podle něj mělo také úzce spolupracovat s Letištěm Karlovy Vary. „Letiště bude poskytovat úzkou součinnost zejména, co se týče provozu, ale i případného zázemí, které bude muset být na letišti umístěno,“ doplnil.

Potenciál přilákat investory 

Strany, které memorandum uzavřou, počítají podle kraje také s vytvořením legislativních a dalších nezbytných podmínek pro další rozvoj tohoto odvětví v Karlovarském kraji i mimo něj s přesahem do celé Evropské unie. Docházet by mělo i k důležitému transferu znalostí a technologií do průmyslové praxe.

Testovací polygon BMW u Sokolova | Foto: BMW Group

„Přínos celého záměru vidíme v jeho samotném zaměření na strojírenství v leteckém průmyslu, úzce souvisí také se sofistikovanou elektronikou, IT a řídicími systémy. To vše může oslovit budoucí investory v oblasti vývoje, výzkumu a výroby těchto dopravních prostředků budoucnosti,“ uvedl Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Zdůraznil, že obdobný projekt se v České republice zatím nerealizoval. „Proto věřím, že se podaří vzbudit zájem mladých lidí, kteří by chtěli studovat související obory, ale i zájem odborníků, kteří by přímo v Karlovarském kraji mohli pracovat na rozvoji inovací ve využití dronů. Přesně takovou aktivitu náš region v transformaci potřebuje,“ dodal Pavel Tomek.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Karlovarský kraj
klíčové slovo:
spustit audio