Draví ptáci, ukázky lovu a výcviku i fanfáry. Opočno hostí tradiční setkání sokolníků

Lovci se sokoly, orly, rarohy, jestřáby, káňaty či krahujci jsou v těchto dnech vidět v Opočně – malebném městečku v podhůří Orlických hor. Tamní zámek totiž hostí již 57. mezinárodní setkání sokolníků. Každoročně se na tuto evropsky významnou sokolnickou akci pořádanou Klubem sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty sjíždí do Opočna na sto sokolníků z Česka i zahraničí.

Foto: Jana Házová,  Český rozhlas

Program startuje Mistrovstvím sokolovitých dravců ve stoupavém letu. Každý den pak čeká účastníky nástup na nádvoří opočenského zámku, následně lovy v různých honitbách na východě Čech. Večer bude za zvuku loveckých fanfár již tradičně na nádvoří opočenského zámku vzdávána pocta ulovené zvěři. Většinou to bývá srnčí, zajíci či bažanti.

Foto: Jana Házová,  Český rozhlas

Na programu setkání sokolníků jsou i ukázky prastaré techniky lovu za pomocí dravců nebo výcviku dravců na Vodětínském kopci.

Akci pořádá Klub sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě. Byl založen 11. listopadu 1967 právě v Opočně na zámku. Při této slavnostní akci bylo pořádáno první sokolnické lovecké setkání. Z několika nadšenců se postupně vyvinula organizace se stovkami členů a Opočno se stalo Mekkou Evropského sokolnictví.

V roce 1991 se klub stal členem Mezinárodní sokolnické organizace I.A.F, která sdružuje 110 sokolnických organizací z 86 zemí a zastupuje 60 tisíc členů.

Foto: Jana Házová,  Český rozhlas

Nelovíme pro kořist

Sami sokolníci o sobě říkají: „Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu“.

Foto: Jana Házová,  Český rozhlas

„Pro mnohého zájemce bude možná novinkou, že sokolníci se vrací z celodenních lovů bez jediného úlovku a stejně jsou spokojeni. Líbil se jim pěkný let, krásný, i když nezdařilý útok. Přichází o iluzi, že sokolník při každém vypuštění dravce si odnese úlovek. Pak pochopí i to, že sokolnictví je především láska k přírodě, schopnost stát se prostřednictvím loveckého dravce její součástí a že motto sokolníků ‚Nelovíme pro kořist, ale pro všechno to krásné při lovu‘ není jen prázdná fráze, ale pravdivá filozofie každého opravdivého sokolníka,“ píše na webu Klub sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty.

Foto: Jana Házová,  Český rozhlas

V současné době má Klub sokolníků více než 500 členů. Jeho posláním je provozovat sokolnictví jako součást kulturních tradic, myslivosti, ochrany přírody a krajiny. Podílí se také na ochraně dravců v přírodě, na vědecké činnosti v oblasti biologie dravců. Eviduje sokolníky a jejich dravce, podporuje odchov dravců v péči člověka, organizuje sokolnické zkoušky a pořádá sokolnická setkání.

Cvičení dravci jsou využíváni k ochraně letišť, skládek komunálních odpadů, zemědělských plodin. Cvičený dravec také omezuje počty ptáků v místech památných staveb a chrání je před agresivním trusem.

V roce 2010 bylo sokolnictví zapsáno na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

12
50.2649877723
16.1153300333
default
50.2649877723
16.1153300333
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Klub sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty
klíčová slova:
spustit audio