Konec tvrdého a gumového pečiva. V pytlíku z liberecké univerzity vydrží čerstvé i devět dní

Čerstvý pytlík - sáček na pečivo z Technické univerzity v Liberci

Zná to pravděpodobně každý. Čerstvé křupavé pečivo je za pár dní gumové nebo i tvrdé. Tomu by ale mohl být konec. Vědci z Technické univerzity v Liberci totiž vyvinuli speciální sáček, ve kterém vydrží rohlíky i chleba čerstvé i devět dní. Novinku vyvinula univerzita ve spolupráci s chráněnou dílnou.

„Čerstvý pytlík“ prodlužuje čerstvost pečiva o několik dní díky speciální nanomembráně. Řešení hledali vědci cestou pokusu a omylu.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii,“ vysvětluje v tiskové zprávě vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek.

Klementina Gaspárová a Roman Knížek | Foto: Technická univerzita Liberec

Použitá vrstva podle něj určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální. S nápadem na vývoj speciálního sáčku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, oslovila univerzitu společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny.

„Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným,“ přiblížila inspiraci majitelka Invala Klementina Gáspárová.

„Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní,“ dodala.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku.

'Čerstvý pytlík' | Foto: Technická univerzita Liberec

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem,“ uvedl Roman Knížek.

Spolupráce univerzity s Invalou je podle něj dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Volně k prodeji by měl být speciální sáček od začátku letošního prosince. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva.


Kolik chlebů a rohlíků padlo na zkoušení? Poslechněte si reportáž redaktora Tomáše Mařase Českého rozhlasu.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Technická univerzita v Liberci
spustit audio

Související

  • Česko na talíři

    Jak se připravují speciality české kuchyně? Jak se vyrábí tradiční ležák, co nesmí chybět v dobrém chlebu, jaké jsou druhy knedlíků nebo jaký je typický český zákusek?