Nevrací zákazník vyprané oblečení? Novinka z liberecké univerzity to pomůže odhalit

Vizuální indikátor praní textilního výrobku

Vědci Technické univerzity v Liberci přišli s novinkou, která pomůže internetovým prodejcům oblečení, ale také jejich zákazníkům. Vyvinuli speciální štítek, který dokáže odhalit, jestli vrácené oděvy nejsou nošené a potom vyprané. Technologie je levná, snadno použitelná a ekologická.

Vizuální indikátor praní textilního výrobku | Foto: Technická univerzita Liberec

„Někteří zákazníci si objednají oblečení, nosí ho, pak vyperou a pošlou zpět v zákonné lhůtě 14 dní s tím, že zrovna tento kousek se jim do šatníku nehodí. E-shopy nemají moc šancí prokázat, že oděv už zákazník nosil a pral, což je proti pravidlům pro vrácení zboží,“ vysvětlil na webu univerzity její mluvčí Radek Pirkl.

Pávě takovou situaci řeší speciální úprava štítku na oděvu, která prozradí, zda oděv už pračkou prošel. Díky tomu mohou prodejci výrazně ušetřit, jak dodává jeden z autorů nápadu Jiří Militký z katedry materiálového inženýrství textilní fakulty.

„Řešení problému u nás poptávali přímo majitelé e-shopů. Vypraný oděv ztrácí na jakosti, je prakticky neprodejný, což generuje ztráty, které pro provozovatele už nejsou zanedbatelné. Bylo jasné, že musíme přijít s řešením jednoduchým, které lze snadno a bez velkých nákladů zapojit do výrobního procesu oděvu,“ popisuje.

Inspirace u bankovek

V čem spočívá technologie? Detekční štítek má na sobě drobná barevná vlákna, která při praní v jakékoliv teplotě zmizí. Vědci se při jeho vývoji se vědci inspirovali u bankovek.

Profesoři Militký  (vlevo) a Wiener se svým zlepšovákem pro oděvní producenty a e-shopy. | Foto: Technická univerzita Liberec

„Jejich papír v sobě také nese drobná barevná vlákna, což je ochrana ztěžující případné falšování. V bankovkách jsou ale vlákna pevnou součástí papíru a nelze je vymývat a vyprat. Vlákna ze štítku oděvu se naopak  při prvním praní uvolní snadno a všechna. Pojivo se rozpustí v teplé i studené vodě a krátká barevná vlákna už nic na štítku nedrží, vymyjí se a zmizí,“ vysvětluje další z autorů novinky Jakub Wiener.

„Je to běžná etiketa, která je na oděvu. Jen je na ní určitý nános krátkých vláken, nebudeme říkat, z čeho to je, která se jen tak napodobit nedají. Ten nános je v pryskyřici, která se rozpouští ve vodě,“ doplňuje kolegu Militký.

Barevná vlákna jsou dobře viditelná na povrchu štítku pouhým okem, ale nesnižují jeho čitelnost. Technologie je podle vědců levná, jednoduše realizovatelná a nezatěžuje životní prostředí.

Vizuální indikátor praní textilního výrobku | Foto: Technická univerzita Liberec

Zatím je možné vlákna nanášet ručně na konci výrobního procesu oděvu, efektivnější by měla být ale strojová úprava, na které nyní vědci pracují s kolegy ze strojní fakulty.

„Společně navrhujeme linku pro nanášení detekční vrstvy. Půjde ji bez větších obtíží zařadit na konec výrobního procesu oděvu a štítku,“ uvedl Militký.

Nápad, který je pod názvem „Vizuální indikátor praní textilního výrobku“ chráněný užitným vzorem, pomůže podle vědců nejen provozovatelům nebo majitelům e-shopů, ale i koncovým zákazníkům, pro které může být při nákupu určující informací, zda tričko nebo kalhoty už někdo nosil a vypral.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Technická univerzita v Liberci
klíčové slovo:
spustit audio

Související