Technická univerzita v Liberci slaví 70 let. Stojí za mnoha objevy v oblasti nanovláken

Technická univerzita v Liberci

Jediná fakulta s 259 studenty. Tak začínala Technická univerzita v Liberci. Dnes, kdy slaví 70. výročí, má fakult sedm, a studuje na nich kolem 6500 studentů, desetinu z nich tvoří cizinci. A právě Technická univerzita stojí za mnoha objevy.

Miroslav Brzezina,  rektor Technické univerzity v Liberci | Foto: Radek Petrášek,  ČTK

Do světového povědomí se dostala před 20 lety, kdy zdejší vědci pod vedením Oldřicha Jirsáka představili technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovláken. Je to nejvýznamnější patent a Technická univerzita je tak kolébkou průmyslové výroby nanovláken.

"Vtip toho patentu je v tom, že musíte vytvořit tu přízi, aniž se toho dotknete jakýmkoliv nástrojem. De facto od roku 2011 jsme systematicky podporovaní klastrem Nanoprogress. To nám umožňuje dospět k takovým výsledkům," přiblížil patent David Lukáš z Technické univerzity.

První linka na výrobu nanovlákenné příze

A výzkum pokračuje. Letos vědci sestrojili první linku na výrobu nanovlákenné příze na světě. Vyrábí ji pomocí střídavého elektrického proudu. Linku poprvé univerzita představila na Mezinárodním veletrhu textilních strojů v Miláně. David Lukáš přiblížil, jak linka pracuje.

"Vypadá to tak, že nejprve vyrazí z toho polymerního roztoku kladně nabitá vlákna. Ta slouží jako protielektroda pro záporně nabitá vlákna, která tam pustíte za chvíli. Toto se neustále opakuje každých 0,01 vteřiny. A navíc je tam ještě efekt tzv. elektrického větru. Směřujeme k využití těch materiálů především pro bioinženýrství, jako jsou například chirurgické nitě, nebo textilie, které by byly uplatnitelné ve zdravotnictví."

Vědci pracují například na nanonáplastech pro krytí ran, na náhradách cév, univerzita spolupracuje i na vývoji umělého brzlíku.

Dýchací masku z Liberce používá několik armád světa

Za posledních deset let podala Technická univerzita v Liberci více než 180 patentů. K nejznámějším patří ochranná dýchací maska se společným nádechovým a výdechovým otvorem, kterou využívá několik armád světa, protipovodňová zábrana, která umožňuje vytvořit zábranu libovolné délky a nastavitelné výšky, nebo žáruvzdorný kompozit umožňující protipožární ochranu budov ze dřeva, oceli i betonu.

Tým Miroslavy Rysové pracuje také na materiálu, který pomůže s hojením kostí i jater.

"Teď třeba zkoumáme záplaty na krvácivá zranění jater. Když dojde k jejich poranění, tak silně krvácí, a zároveň se chirurgicky špatně sešívají, protože ta tkáň je velmi měkká. Musí se případně volit jiné techniky, a jednou z těch zajímavých technik je právě aplikace materiálu, který dobře přilne na povrch toho orgánu, a zároveň je dost pevný na to, aby ty poškozené části držel pohromadě."

Absolventi univerzity jsou známí i ve světě

Technická univerzita v Liberci otevřela nový bakalářský studijní program Ochrana přírody a životního prostředí. V kraji je národní park a tři chráněné krajinné oblasti. Absolventi budou schopni řešit problémy ochrany přírody a životního prostředí jak po odborné, tak po správní a legislativní stránce.

Rektor Miroslav Brzezina upozornil, že vysoké školství je dlouhodobě podfinancované, v důsledku toho mají na základních a středních školách pedagogové běžně vyšší platy, než jaké může nabídnout univerzita, jejíž absolventi jsou známí i ve světě.

Například Eva Le Peutrec jako jediná Češka staví mrakodrapy v Šanghaji, Tomáš Hodboď založil srovnávač cen Heureka a teď vede módní vyhledávač Glami, Jaroslav Rudiš píše divadelní hry a romány překládané do mnoha jazyků.

klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • 5 nejlepších univerzit v Česku

    Proč jít studovat do Česka? Jak kvalitní je výuka? O jaké obory je mezi cizinci největší zájem? V jakém jazyce jsou české studijní programy?