Z Nové Paky do Nové Kaledonie

Eva Le Peutrec
0:00
/
0:00

Architektka Eva Le Peutreuc má za sebou přes 140 projektů na 4 kontinentech, navrhla 25 mrakodrapů, rozpočet na její největší projekt byl 3 miliardy dolarů. Je dalším hostem podcastu Hovory na dálku.

Přes San Francisko zamířila do Šanghaje.  V šestadvaceti letech vyprojektovala v Šanghaji svůj první mrakodrap. Začala si tak plnit dětský sen, stavět jednou vysokánské domy, které se tyčí až k nebi.

Eva Le Peutrec | Foto: Soukromý archiv Evy Le Peutrec

„ Mrakodrapy jsou katedrály 21. století, spojnice mezi nebem a zemí, tak jako dříve církve stavěly katedrály, tak dnes mocnosti demonstrují svou sílu těmito stavbami.“ Prosadit se a obstát v Číně není nic jednoduchého, navíc pro ženu.

„ Člověk tam někdy pracoval až 105 hodin týdně,“ říká.  Navíc jde o naprosto odlišnou kulturu. „Asiaté nedávají najevo emoce, člověk musí číst mezi řádky. S Evropany, Američany je vždy prostor pro vtip.“

Liší se v Asii přístup k architektuře? Je odlišné estetické vnímání? Jaké byly vůbec začátky v Číně? A proč se momentálně usadila v Nové Kaledonii? O jakém projektu sní? To vše prozradí Eva Le Peutrec Petru Vavrouškovi v novém vydání podcastu Hovory na dálku.

klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Hovory na dálku

    Rozhovory se zajímavými inspirativními Čechy žijícími v zahraničí.