Nová sezóna na hradech a zámcích: návštěvníky čekají i třinácté komnaty

Český Krumlov, foto: CzechTourism

1. dubna tradičně začíná nová sezóna na státních hradech a zámcích. Ta loňská byla poznamenána celkovým poklesem návštěvnosti a výrazně menším počtem zájemců ze zahraničí. Letos se kasteláni obávají i důsledků hospodářské krize, připravili proto nejen nové prohlídkové trasy, bohaté doprovodné programy, ale i systém slev na vstupném. Více už Milena Štráfeldová

Český Krumlov,  foto: CzechTourism
Karlštejn, Konopiště, Český Krumlov, Jindřichův Hradec nebo Kroměříž - to jsou jen některá z míst, kam za památkami ročně míří stovky tisíc návštěvníků. Jen státních hradů a zámků je v evidenci Národního památkového ústavu sto čtyři. Podle hlavního kastelána NPÚ Milana Svobody je síť těchto památek v Česku mimořádná i ve srovnání se zahraničím:

Zámek v Mníšku pod Brdy,  foto: Archiv Radia Praha
"Jednak hustota té sítě je úžasná, jednak její strategické rozmístění po státě. Já bych ale rád zdůraznil jednu věc, kterou ostatní evropské země nemají, a to je to, co máme uvnitř hradů a zámků. My máme téměř kompletní vybavení hradů a zámků tak, jak po 2. světové válce nebo po roce 1948 přešly do majetku státu. A to je něco úžasného, s čím musíme daleko víc pracovat."

A na co nového se tedy mohou návštěvníci na hradech a zámcích těšit? Petr Svoboda ze středočeského Národního památkového ústavu se zmínil alespoň o třech:

Křivoklát,  foto: CzechTourism
"Novinky máme především na Křivoklátě, kde otvíráme poprvé úplně nové, zrekonstruované prostory, jako je třeba oratoř nad křivoklátskou kaplí. Na Konopišti návštěvníky v průběhu sezóny čeká to, že budou moci potkat Františka Ferdinanda d´Este i s celou jeho rodinou. V roce 2007 jsme poprvé otevřeli zámek v Mníšku pod Brdy. Ten zámek je jenom třicet kilometrů za Prahou, u dálnice na Strakonice. Je to vlastně další z objektů, který by mohl být zajímavý pro zahraniční návštěvníky."

Jedním z nejnavštěvovanějších českých zámků je Sychrov na Liberecku. I tady je podle jeho ředitele Miloše Kadlece řada novinek:

Sychrov,  foto: CzechTourism
"Na Sychrově se kromě základní prohlídkové trasy reinstaluje Bertino křídlo. Výsledkem bude prohlídková trasa, která podle starých materiálů bude zachycovat, jak asi vypadaly interiéry sychrovského zámku v různých staletích. A zajímavostí bude první zpřístupnění koupelny z první republiky, která se jako jediná na zámku dochovala."

Památkáři usilují o to, aby se návštěvníci na hrady a zámky vraceli i několikrát. Novinkou letošní sezóny proto je podle Petra Svobody rozsáhlý projekt Oživlé památky:

"Od května do září bude každý měsíc věnován jednomu tématu. Hned zahajovací téma v květnu jsou Třinácté komnaty. To znamená, že budeme vodit návštěvníky i na místa, kam se jinak nedostanou, kde třeba pracují restaurátoři. Bude ale možné se dostat i do věží, podívat se na historické hodinové stroje, do sklepů..."

Poklesu návštěvnosti chtějí správci hradů předejít i různými slevami pro studenty, seniory nebo pro rodiny s dětmi. Od 1. dubna jsou navíc tyto slevy po celém Česku sjednoceny.