Nové varhany rozezní chrám sv. Víta zřejmě příští rok. Stavební úpravy kůru brzy začnou

V katedrále svatého Víta na Pražském hradě by po téměř století snah mohly za několik měsíců zahrát nové varhany. Správa Pražského hradu vybrala firmu, která zpevní kůr připravený pro nový nástroj. Ten je vyrobený ve Španělsku váží přes dvacet tun a měl by stát na kůru nad hlavním vchodem. Dělníci začnou podle Nadačního fondu Svatovítské varhany pracovat do konce prázdnin. Hotovo mají mít za půl roku.

Foto: Pava Lioliasová,  Český rozhlas

Nové katedrální varhany jsou originálním uměleckým dílem stavěným na míru prostoru svatovítské katedrály. Vznikly díky národní sbírce, u jejíhož zrodu stál Nadační fond Svatovítské varhany a na kterou se dodnes vybralo téměř 85 milionů korun. Varhany postavila varhanářská firma Gerharda Grenzinga ze španělského Katalánska.

„Patří k nejzkušenějším subjektům v této oblasti - doposud úspěšně dokončila na 220 restaurátorských a vlastních stavebních projektů napříč kontinenty,“ uvedl na svých stránkách spolek Svatovítské varhany.

Nástroj schopný svým zvukem obsáhnout celý prostor chyběl totiž v chrámu sv. Víta již řadu let. V současnosti slouží ve svatovítské katedrále k doprovodu bohoslužeb, ale i ke koncertům či k doprovodu slavnostních příležitostí provizorní nástroj z roku 1932. Ten je ale svojí velikostí i polohou nevyhovující, protože není slyšet v hlavní lodi katedrály. Od její dostavby se proto počítá s novým nástrojem, který by zvukově zaplnil celý prostor. Pro tento účel byl také vystavěn velký novogotický kůr nad hlavním vchodem s rozetou.

Foto: Nadační fond Svatovítské varhany

„Nástroj bude umístěn na západní hudební kruchtě pod rozetou, která je od doby svého postavení prázdná. Toto přirozené umístění varhan umožní rozvinutí zvuku nástroje po celém vnitřním prostoru chrámu a vhodně doplní volný prostor nad vstupem do katedrály,“ připomněl na webu spolek Svatovítské varhany.

Pro mohutné varhany, které jsou už několik let hotové a čekají v Katalánsku na odvoz do Prahy, ale není kůr dostačující. Správa pražského hradu proto vypsala výběrové řízení na stavební úpravy. Nyní byl zhotovitel vybrán.

Foto: Nadační fond Svatovítské varhany

„V projektu svatovítských varhan došlo k dalšímu zásadnímu posunu. Na základě výsledku veřejné soutěže byla uzavřena smlouva mezi společností AVERS jako vítězem veřejné zakázky a Správou Pražského hradu. Očekáváme, že do měsíce budou zahájeny stavební práce. V této souvislosti děkujeme Kanceláři prezidenta republiky a Správě Pražského hradu za výborně odvedenou práci a vykročení směrem kupředu blíže k termínu instalace varhan,“ uvádí se na webu spolku.

Kromě řešení statiky projekt zahrnuje novou elektroinstalaci, datovou síť či propojení a umístění kamerového systému.

Foto: Nadační fond Svatovítské varhany

Slavné svatovítské varhany

Autorem umělecké podoby nových varhan je automobilový designér Peter Olah. Inspiroval se tvarem Panské skály mezi Novým Borem a Kamenickým Šenovem, které se přezdívá kamenné varhany. Když skála v zimě zamrzne, mezi pomyslnými píšťalami se vytvoří krystalické tvary.

Současné varhany v chrámu sv. Víta | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International

Svatovítská katedrála už v minulosti disponovala varhany světové úrovně. Jak uvádějí stránky Nadačního fondu Svatovítské varhany, varhany zněly v katedrále už za doby Karla IV. Na počátku 16. století byly pak na kůru proti hlavnímu oltáři postaveny nové varhany, na jejichž stavbu dal „větší příspěvek“ král Vladislav Jagelonský. Po požáru se ale varhany zřítily do chrámu.

Tato tragédie však vytvořila podmínky pro stavbu nového nástroje, který neměl v Evropě obdobu - tzv. Ferdinandových varhan. Varhanáři na nich pracovali téměř 12 let. „Současníci se shodovali ve svých posudcích, že pražské císařské varhany jsou největším a nejkrásnějším nástrojem křesťanského světa,“ upozorňuje spolek. Velkolepé varhany však o dvě století později také pohltil oheň, který zachvátil chrám při těžkém bombardování Prahy pruskými dělostřelci.