Nový Jičín uspořádal výstavu Alfredu Neubauerovi

Alfred Neubauer na Velké ceně Evropy v roce 1954

Před několika lety začali zaměstnanci Muzea Novojičínska pátrat po zapomenutém rodákovi Alfredu Neubauerovi. Plody jejich téměř detektivní práce lze nyní vidět na výstavě s názvem Alfred Neubauer - Muž tisíce triků. Alfreda Neubauera i jemu věnovanou expozici představí autor výstavy Radek Polách.

"Celkový koncept výstavy vychází z několikaletého průzkumu nově objevené osobnosti, která se narodila v Novém Jičíně. Před několika lety jsme zjistili, že jedním z našich dalších významných rodáků je Alfred Neubauer, který je považovaný za jednu z ikon světového motorsportu vůbec. V rámci spolupráce s muzeem a archivem ve Stutgartu se podařilo sestavit, hlavně na základě fotografií, unikátních záběrů z třicátých a padesátých let minulého století, takový retrospektivní pohled na život a sportovní úspěchy Alfreda Neubauera."

Alfred Neubauer na Velké ceně Evropy v roce 1954
Můžete jmenovat některé exponáty? Alfred Neubauer je spojen s auty, uvidí na výstavě návštěvník nějaké auto?

"S autíčky to máme zařízeno trochu jinak. Pro mladé návštěvníky, spíše pro děti, ale hrají si s tím i dospělí, máme připravenou velkou autodráhu, která imituje závody Carrera panamericana z padesátých let. Mámě tam historické modely závodních autíček, takže každý z návštěvníků, si může zazávodit na takovém menším okruhu v historickém stylu. Auta jsme zde měli při zahajování výstavy, 10. června letošního roku. Plánujeme velkou mercedes show, pokud se to tak dá nazvat, na sobotu 4. září letošního roku, kdy budou probíhat městské slavnosti a součástí bude rovněž program "Pocta Alfredu Neubauerovi", kdy plánujeme velké shromáždění majitelů i historických aut této proslulé značky."

My jsme se teď trochu vzdálili od těch exponátů, je ta výstava tedy založená především na fotografiích?

Velká cena Francie,  1954
"Ano, výstava je založená především na fotografiích, protože s odkazem Alfreda Neubauera,on umřel v roce 1980, to bylo trošku komplikovanější. Dostal se nám do rukou převážně textový a fotografický materiál, který jsme pro výstavu použili. Máme tam i prezentaci několika knih, které se osobností Alfreda Neubauera zaobírají, ale fotografie jsou opravdu tím stěžejním nápadem celé výstavy,"říká Radek Polách.

Zmíněné fotografie, zachycující třeba závody Grand prix v meziválečném období, počátky Formule 1 nebo Neubauerovy slavné přátele a spolupracovníky, si návštěvníci mohou prohlédnout do 12. září.

Ani potom Novojičínští na svého nově objeveného rodáka nezapomenou, na místě Neubauerova rodného domku by měl být odhalen památník připomínající kromě něj také další dvě dosud nepříliš známé osobnosti narozené v Novém Jičíně - malíře Antona Koligu a někdejšího starostu Vídně Julia Newalda.

Foto: Novojičínské muzeum