Nový trenér fotbalové reprezentace stále v nedohlednu

Český fotbal hledá svého zachránce. Od vyhazovu neúspěšného reprezentačního trenéra Petra Rady už uplynul celý měsíc a o jménu jeho nástupce se stále jenom spekuluje. Podle čerstvě pětašedesátiletého fotbalového odborníka Vladimíra Táborského však není kam spěchat. Důvody této úvahy osvětluje hned na začátku následujícího rozhovoru.

Je podle vás v pořádku, že se pořád čeká na jmenování nového trenéra české reprezentace? Dokonce ani není znám termín, kdy němu dojde.

"Teď by se nemělo pospíchat, protože další naše kvalifikační zápasy budou až v září. Volbu nového trenéra narušuje jedině přátelák s Maltou. Volbu trenéra bych nechal až na příští výkonný výbor, protože si nedovedu představit, že by ho volili lidé, kteří za měsíc třeba odejdou ze všech funkcí."

Funkcionáři zvažovali, že by utkání s Maltou zrušili z alibistického důvodu, že ještě nebylo oficiálně podepsána. Nehraničilo by to s další ostudou, poté co např. fotbalistům Litvy zahráli při mezisttním utkání lotyšskou hymnu apod?

"Domnívám se, že k tomu nedojde, protože to by byla veliká ostuda na mezinárodní úrovni a naše jméno by kleslo ještě níž. Myslím, že s Maltou budeme hrát s nějakým improvizovaným realizačním týmem."

V nedávné anketě fanoušků suverénně zvítězili Ivan Hašek jako možný kandidát na post předsedy ČMFS a František Straka na pozici reprezentačního trenéra. Zamlouvají se vám tato dvě jména?

Ivan Hašek,  foto: Tomáš Adamec
"Já bych velmi rád viděl Ivana Haška, ale ne ve funkci předsedy ČMFS, protože ještě neprošel funkcionářskou praxí, ale ve funkci trenéra reprezentačního týmu. Tato práce je mu daleko bližší a pro náš národní celek by jeho zkušenosti ze Sparty i zahraničí hrály velikou roli. Františka Straku bych si také přál vidět u národního týmu, ale jako asistenta."

Když budeme spekulovat, tak koho chcete vidět ve funkci předsedy ČMFS?

"Na to vám neodpovím, protože se nepohybuji v manažerských skupinách. Určitě by to měl být člověk, který prošel společností, kde měl výrazné úspěchy."

Kromě zmiňovaných jmen se také oprášila myšlenka, že by česk výběr mohl vést zahraniční trenér. Co vy na to?

"Je potřeba zjistit, jestli je tady vůbec vůle, aby sem přišel nějaký zahraniční trenér. Určitě by se někdo vhodn našel. Nebyli bychom první stát, který má zahraniční trenéry. Dnes vidíte Hiddinka, který trénuje Rusy, zahraničního trenéra mají Poláci, Maďaři i Angličané, takže nevidím důvod, proč by to nešlo u nás."

Je zde ještě kauza sedmičky reprezentantů, kteří byli na neurčito vyřazeni z kádru. Jak se díváte na jejich případné omilostnění novým trenérem?

"Nevím, jesli je omilostnění správným slovem. Oni byli sice potrestáni, ale kdykoliv je bude další trenér chtít pozvat, tak může. edná se většinou o mladé hráče, kteří mohou ještě dlouho reprezentovat, takže nový trenér by byl hloupý, kdyby si tyto hráče nepozval."

Myslíte si, že nový reprezentační trenér by se měl ještě pokusit zachránit špatně roehranou kvalifikaci MS nebo rovnou začít budovat mužstvo s výhledem na EURO 2012?

"Ve fotbale těžko můžete něco budovat, protože výsledky musí být okamžité. Pro mne je prvořadé, aby dal příležitost i jiným hráčům, kteří by mohli hrát za národní tým. Bude to pouze o tom, jestli hráči mají formu nebo nemají bez dalších zákulisních věcí."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio