Ivan Hašek odstupující

Ivan Hašek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

"Skončil jako zbabělec", "Podraz generála" - to jsou jen některé titulky kritických novinových komentářů, které se hrnou na hlavu Ivana Haška, jenž poslední červnovou neděli rezignoval na post předsedy fotbalového svazu, krátce předtím na valné hromadě přejmenovaného na Fotbalovou asociaci České republiky. Titulky výmluvně ukazují, že s pochopením se Haškův odchod nesetkal. Média ho nařkla ze zbabělosti; upozorňují, že od čištění fotbalu utekl předčasně a byl falešným mesiášem. A co na to sám Ivan Hašek?

Ivan Hašek,  foto: ČTK
S příchodem Ivana Haška do čela tehdy ještě Českomoravského fotbalového svazu mnozí milovníci tohoto sportu spojovali naděje, že se mnohé prohnilé zásadně změní k lepšímu. A nutno říci, že se nezklamali. Ivan Hašek mnohé napravil, řadu lidí, kteří to s fotbalem myslí dobře, nastartoval vlastním příkladem, svazové struktury vyčistil od typických "bafuňářů", zpřehlednil jeho struktury. Změny byly zřetelně viditelné. A najednou, z ničeho nic, dokonce k překvapení nejbližších spolupracovníků, oznámil svou rezignaci. Před kamerami České televize se snažil svůj krok zdůvodnit:



Hráči klubu Al Ahlí,  foto: archiv klubu
"V době, kdy jsem se před šesti lety poprvé sešel se svými kamarády u piva a jednali jsme o stavu českého fotbalu a jak si bývalé vedení dělalo srandu z bývalých fotbalistů, a vůbec, jaká byla situace, když jsem šel do voleb, bylo velmi složité sehnat čtyři hlasy na kandidátku, čtyři lidi z okresů, kdy se všichni báli, aby vůbec dál vydrželi ve funkci. Byla to taková partyzánština, a přesto se třikrát ve volbách nerozhodlo. Považoval jsem za nutné do toho jít, i když to mnozí viděli jako konspirativní krok. Dělali jsme to ve dvou, ve třech lidech a pořád jsem se musel smát tomu, co jsme tehdy dokázali. Už mě to ale zavázalo k tomu, abych po čtyřech letech řekl, že když bude potřeba, tak se vrátím. Čekal jsem, zda bude kandidovat někdo, kdo by vnesl nový vítr do fotbalu. Bohužel se nikdo neobjevil, tak jsem slib, který jsem dal, že se pokusím změnit ten moloch z minulosti, splnil a šel jsem do toho znovu. I když jsem měl smlouvu v Al Ahlí s dobrými podmínkami, měl jsem tam zůstat. Řekl jsem však, že odcházím, ale za dva roky se vrátím. Chtěl jsem to tady dát dohromady a pokusit se o změnu. Na druhou stranu musím zdůraznit, že nejsem funkcionář, nejsem ‚bafuňář', jsem normální člověk, bývalý hráč, který má nějaké zkušenosti ze zahraničí a který chtěl tady fotbalu pomoct a mohl si dovolit dva roky zadarmo fotbalu sloužit, protože jsem tu smlouvu měl prostě v šuplíku."

Foto: Marcin Jochimczyk,  Stock.xchng
Ivan Hašek je přesvědčen, že za dva roky v čele českého fotbalu se mu podařilo splnit tři "P" - peníze, prestiž a personální změny. O sféře peněž řekl:

"Peníze jsou jedna a dvě, tu vždycky poznáme, co je větší číslo, a čísla, která tady máme, to jsou jasná fakta, ta se nedají změnit. Jestliže si v minulosti liga rozdělovala 125 milionů korun, tak v současné době je to 165 milionů, a to je nárůst jako hrom v době, kdy opravdu je finanční krize. Jestliže okresy dostávaly kolem 30 milionů, a teď dostávají 98 milionů, tak to také nejde popřít, že to tak je. Jestliže smlouvy za televizní práva do zahraniční byly v hodnotě půl milionů euro ročně, a teď je dva a půl milionů ročně, tak se to také nedá popřít. To jsou jasná fakta, která nelžou, nikdo je nevyvrátí, a proto s nimi mohu argumentovat. Smlouvy jsou jasně dané a podepsané. Samozřejmě pracuji pro fotbal dál s tím, že se snažím ještě s dalšími partnery vyjednávat další zajímavé smlouvy pro fotbal. Jsem v kontaktu s lidi od fotbalu a snažím se jim pomáhat i v budoucnu. Není to tedy tak, že teď odejdu a všechny smlouvy končí. Samozřejmě bych si hodně přál, aby tu byla kontinuita práce, kterou jsme začali, ale všichni musí vidět a pochopit, že prostě já jsem v kanceláři nesvůj, že to není moje práce, ale že jsem se snažil a snažím se stále, aby náš fotbal šel nějakým směrem, o němž si myslím, že je správný. Pro mne to byly velice zajímavé dva roky, kdy jsem potkal spoustu lidí zajímavých, kteří žijí pro fotbal, a ne z fotbalu. Myslím si, že právě oni jsou schopni v této práci pokrčovat."

Rudolf Řepka
Mnozí komentátoři, ale i fanoušci namítají, že s Ivanem Haškem odejde těžce znovuvybudovaná prestiž českého fotbalu, že klesne ještě níž než je dnes.

"Kdybych nepřišel já, tak by prestiž šla dolů ještě víc. Teď se zastavila, ale naopak v zahraničí máme myslím velmi dobré jméno i díky velmi dobré práci generálního sekretáře (Fotbalové asociace České republiky) Rudy Řepky, který je na UEFA dobře zapsán. Jeho práce je vidět a cítit. I Jindra Rajchl (místopředseda Fotbalové asociace České republiky) tam má velmi dobrou pozici, jak ve vztahu k ostatním fotbalovým asociacím, tak ve vztahu k UEFA a FIFA. Myslím, že u obou organizací jsme velmi posílili. Doma mi ale docházel humor, když se každou sobotu a neděli hrály zápasy, a lidé si pak stěžovali na okrese, na kraji i v lize, že se tam něco stalo, že je někde rozhodčí podtrhl, a podobně. Samozřejmě mě to trápilo, ale věděl jsem, že to nemohu nějak ovlivnit. Jsou věci, které nemohu a měl jsem mnohdy pocit marnotratnosti, že některé věci neovlivním a nemohu je ovlivnit. Starostí a potíží bylo vždycky dost, a člověk,když má za to odpovědnost, tak si to bere k srdci, špatně se mu usíná, když ví, že by to chtěl udělat jinak, chtěl by udělat věci, které by prospěly fotbalu, a nemůže."

Ivan Hašek a Jindřich Rajchl,  foto: ČTK
Z iniciativy Ivana Haška byla na svazové úrovni provedena řada personálních změn, jejichž prospěšnost už prověřil čas. Jsou oprávněné obavy, že po jeho odstoupení se do rozhodujících funkcí vrátí lidé, kteří před časem museli pro svou nekompetentnost odejít?

"Personální změny v obsazení zaměstnanců může předseda ovlivnit, ale nemůže ovlivnit výběr lidí, kteří jsou do orgánů volení. To jsou dvě rozdílné věci. Samozřejmě jsem určitý vliv na ty volené osoby měl, ale určitě ne ten rozhodující. A nemohl jsem ovlivnit všechny navolené lidi. Naopak si cením, že i s lidmi, kteří nebyli v mém táboře a ze začátku jsme vůbec neměli soulad v tom, jak bychom měli pracovat, jsme byli schopni dva roky normálně, transparentně fungovat jako výkonný výbor, který přijal řadu usnesení, řadu věcí, které českému fotbalu pomohly. Toho si velmi cení a těm lidem bych chtěl poděkovat, i když byli třeba na druhé straně barikády, ale ve státotvornosti všichni pomáhali. Takže výkonnému výboru za tu minulou činnost, za ty dva roky, já musím poděkovat. Jednání nebyla jednoduchá, byly dlouhá, dlouhotrvající, ale vždycky jsme došli k nějakému konsensu. Věřím, že všichni poznali, že ten výkonný výbor může fungovat, i když v něm lidé mají jiné názory, ale mohou se dohodnout. Já jsem přesvědčen, že dál bude fungovat."

Eduard Janota
Ivan Hašek je spokojen, že se mu podařilo během působení na svazu pohnout některými věcmi, ale od začátku tušil, že korupci nepřemůže. "Vymýtit korupci zcela, to je mylná představa, to nedokáže nikdo. Ve společnosti běhají tisíce Štětináčů, a veřejnost by chtěla, aby ve fotbale byli jen Jarkové Metelkové," vzal si příměr z populárních Foglarových příběhů o Rychlých šípech.

Doporučovat svého možného nástupce nechce, i když představu má. "Nechci nikomu dát polibek smrti,"řekl a přiznal, že vhodným adeptem v jeho očích donedávna byl bývalý ministr financí Eduard Janota, který však náhle zemřel. Především by prý byl nerad, pokud by se o zvolení pokoušel někdo z bývalého vedení svazu. "Starého psa novým kouskům nenaučíš. A komentáře lidí, kteří byli neúspěšní, mě v tomto názoru jen utvrzují. Všichni vidí, jak se změnila situace - komory už nejdou proti sobě, svaz má nový název a já jsem rád, že funkcionáři přestali brát fotbalové dění kontroverzně," prohlásil Ivan Hašek s přesvědčením, že se už nevrátí doba, kdy na valných hromadách nezáleželo ani tak na názoru, jako spíše na tom, z jaké je kdo komory.

Den po nečekaném konci ve funkci předsedy Fotbalové asociace České republiky se stal Ivan Hašek oficiálně trenérem Al Ahlí ve Spojených arabských emirátech, kde má dvouletý kontrakt. Sedmačtyřicetiletý trenér už při své rezignaci na valné hromadě svazu řekl, že se vrací k práci v klubu, který vedl už v letech 2007-2009 a rozloučil se ziskem titulu.

klíčové slovo:
spustit audio