"Revoluce" uvnitř českého fotbalu

Foto: ČTK

Novým předsedou Českomoravského fotbalového svazu se stal podle očekávání Ivan Hašek. Konkurenta Luďka Vinše porazil jasným rozdílem v české i moravské komoře. Fotbaloví delegáti v Národním domě na pražském Smíchově dokumentovali svou touhu po změně svazového vedení i v následných volbách do výkonného výboru.

Ivan Hašek  (vpravo dole),  foto: ČTK
Ivan Hašek slavil jednoznačné vítězství, když se pro něj vyslovilo 167 z 202 delegátů. Nejenže se stal novým předsedou, ale zároveň dosáhl toho, aby mu delegáti zvolili jako spolupracovníky vesměs jeho favority:

"Já si nemyslím, že to je vítězství moje. Je to vítězství této valné hromady a určitě je to velmi pozitivní krok pro nás pro všechny, kteří budeme ve výkonném výboru. Věřím, že budeme moci táhnout za jeden provaz. Máme silný mandát a budeme moci provádět ty změny, které jsme předestřeli."

Haškův jediný protikandidát Luděk Vinš z porážky zklamaný nebyl:

"Možná bych byl zklamán za předpokladu, že já bych byl tou společenskou objednávkou a prohrál. Pak bych byl asi zklamán, ale já jsem v podstatě šel jako outsider. Jak má tedy být klamán outsider? Takto to není. Prostě jsem nastoupil za stavu možná ne 0:0, ale myslím si, že tam jistá výhra toho Ivana byla."

Z dosavadních členů výkonného výboru své pozice obhájil Dalibor Kučera, který dokonce povýšil na místopředsedu za Moravu. V klání o místopředsednickou funkci lehce zvítězil také Jindřich Rajchl jako zástupce za Čechy a za ligu plzeňský činovník Miroslav Kříž, kterého jako jediného Ivan Hašek mezi svými favority přímo nejmenoval. Největším poraženým "revoluce" uvnitř českého fotbalu se stal dosavadní místopředseda Jiří Kubíček, který se do výboru nedostal, stejně jako většina dalších jeho dosavadních kolegů. "Jsem šťastný za zvolení Haška, valná hromada byla hlavně o něm. Já alespoň budu mít více času pracovat v klubu, kde mám hodně práce. Mrzí mě ale, jak se zachoval Kučera, protože dohoda byla, že stáhne svoji kandidaturu. Mažu si ho z mobilu," zlobil se hanácký funkcionář. Valná hromada mimo jiné také rozhodla o tom, že v novém výkonném výboru už nebude Jaroslav Vacek. Jeden z nejvlivnějších mužů českého fotbalu posledních let se svému volebnímu nezdaru na post místopředsedy za ligu nediví:

Ivan Hašek,  foto: ČTK
"Já si myslím, že to je potřeba brát naprosto normálně. Je tady snaha, aby přišli do výkonného výboru noví lidé. To se stalo, a myslím si, že to je pro fotbal pozitivní, že to je dobře, že se to vydá správným směrem. Nemám o tom žádné pochybnosti. Poptávka po nových lidech byla natolik silná zejména proto, že ten starý výkonný výbor se několik let mezi sebou dohaduje a hádá, a že je to logické vyústění."

Ivan Hašek označil jako své hlavní plány změnu struktury svazového sekretariátu a vyřešení otázky reprezentačního trenéra, kam by rád dosadil současného slávistického kouče Karla Jarolíma. O jiném kandidátovi zatím neuvažuje:

"Já bych nejdřív oslovil prvního kandidáta, a potom bych až říkal další jména, protože plácat tady jmény by asi nebylo dobré. Nejdřív bych se chtěl pokusit oslovit pana Jarolíma a Slavii. Myslím si, že potřebuji především jeho souhlas, že má zájem, a pak souhlas Slavie, že budou souhlasit s tím, aby byl uvolněn. Já ale v tuto chvíli nemohu říct, jaká je situace. My jsme ještě nejednali."

klíčové slovo:
spustit audio