Policie krátce zadržela fotbalové funkcionáře

Pavel Mokrý, foto: ČTK

Ve fotbale se konalo další zemětřesení. Policie nejprve zadržela bývalého předsedu Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého a později ještě další dva funkcionáře. Pak se začaly objevovat informace, že se případ týká krácení daní a vztahuje se k evropskému šampionátu v Portugalsku v roce 2004.

Pavel Mokrý,  foto: ČTK
Bývalého předsedu fotbalového svazu Mokrého zatkli policisté v Brně, kde řídí zdejší 1. FC Brno.

"Je to pro nás opravdu šokující informace, je to jako blesk z čistého nebe,"

řekl v České televizi majitel klubu Roman Pros. Policie na případ uvalila informační embargo. Pak se objevila další jména - policie zatkla bývalého člena výkonného výboru svazu Václav Chválu a exnáměstka na ministerstvu školství Ladislava Malého.

"Policie prověřuje podezření z trestného činu krácení daně, poplatků a jiné povinné platby,"

uvedla mluvčí Městského státního zastupitelství Praha Štěpánka Zenklová. Případ souvisí s činností svazové společnosti Fotbal Trading a policisté šetří finanční záležitosti okolo prodeje vstupenek a letenek pro mistrovství Evropy v roce 2004. Tehdy ale Mokrý ještě předsedou svazu nebyl. Podle jeho advokáta Julia Kramariče přišla policie s tím, že firma Fotbal Trading prodala vstupenky za 50 milionů korun a nepřiznala příjem. Jak ale uvedl, vstupenky prodává přímo UEFA, fotbalový svaz je tím pouze pověřen. Proto peníze nemohou být vykazovány jako zisk v ČR, ale musí být vykázány jako zisk ve Švýcarsku.

Další informace uvádí, že podle policie firma Fotbal Trading neodvedla do účetnictví částku 31 milionů od Čedoku za prodané vstupenky na mistrovství Evropy. Pavel Mokrý jakoukoli spojitost s případnými nesrovnalostmi odmítá. Po výslechu se vrátil do Brna, kde hodlá nastoupit zpět do svého současného zaměstnání ve fotbalovém klubu 1. FC Brno, kde je ředitelem.

"Nebyly předloženy žádné relevantní důkazy, protože ani nemohly být nalezeny. Za prvé neexistují a za druhé je nikdo nehledal. Za třetí nebyl jsem z ničeho obviněn."

Ke kauze se krátce po propuštění vyjádřil i Václav Chvála.

"Odvezli mě do Bartolomějské, tam jsem byl asi v 7 hodin ráno. V 9 hodin mi položili nějakých pět primitivních otázek, které si každý průměrný člověk dokáže najít na internetu, třeba jaký je můj vztah k firmě Fotbal Trading. Od té doby se nic nedělo. Nesdělili mi ani důvod mého zadržení."

Mokrý, Chvála i Malý byli propuštěni. Mluvčí pražského městského zastupitelství uvedla, že jedna za zadržených osob byla obviněna. Podle Mokrého to byl Ladislav Malý. Podklady k vyšetřování musel odevzdat policistům také nový šéf fotbalového svazu Ivan Hašek. Policie na něj čekala už při příjezdu do sídla svazu a požádala o materiály, které se týkaly vyúčtování EURA v roce 2004, co se týče vstupenek, letenek a pobytu osob v hotelu v Portugalsku. Ivan Hašek se distancoval od spekulací, že by mohlo jít o vyřizování účtů mezi starým a novým vedením fotbalového svazu. Dodal, že každá taková kauza český fotbal poškozuje.