Jak dlouho se bude fotbalová generalita bránit videu?

Foto: ČTK

Skandály na nedávném MS ve fotbale v JAR opět oživily diskuse o zavedení "videorozhodčího". Neuznaný regulérní gól Anglie v osmifinálovém souboji s Německem byl jen špičkou ledovce. Čeští fotbaloví odborníci se na nutnosti zavedení videa do nejpopulárnější hry na světě vesměs jednomyslně shodují.

Foto: Kristýna Maková
Nechce se tomu ani věřit. V 21. století se fotbal brání technologiím, které jsou k dispozici již více než třicet let a které hojně využívají ostatní sporty jako např. tenis nebo lední hokej. Zcela nepochopitelně tak brání průchodu spravedlnosti, jenž by zavedení videa rozhodně přineslo. Olympijský šampion z Moskvy Ladislav Vízek dodává.

"Po zkušenostech z letošního MS si myslím, že by video mělo být na vrcholných akcích zavedeno. Lidský faktor příliš často selhává. Myslím, že i Blatter ustoupí pod tíhou důvodů - cítím to ve vzduchu. Křivda se stala Anglii, která má ve fotbale obrovskou moc a tak doufám, že i Blatter pochopí, že technika musí do fotbalu přijít."

Otázkou je, zda Vízkova prognóza nezůstane jen zbožným přáním, neboť prezident FIFA Sepp Blatter dal najevo, že video nechce a raději by poslal na hřiště resp. za branky další dva rozhodčí. Přitom u fotbalové veřejnosti Blatter s tímto nápadem jednoznačně prohrává. Pro zavedení videa se vyslovili i další fotbaloví odborníci jako např. někdejší trenér pražské Sparty Vladimír Táborský či mistr Evropy z Bělehradu Antonín Panenka.

"Osobně vidím přínos videa v tom, že by se kontrolovalo, zda míč přešel brankovou čáru či ne. Určitě bych video nepoužíval na ofsajdy, protože to by se pořád dívalo na tv."

Antonín Panenka
S Panenkovým pohledem prakticky do puntíku souhlasí i kapitán vicemistrů Evropy z Anglie Václav Němeček.

"O gólech by rozhodovat mělo, ale u ofsajdů je to těžké, aby do toho někdo zasahoval. I po zpomalených záběrech stále probíhají dohady. Nejde ani očipovat hřiště jako v tenise, protože u ofsajdu strašně záleží na postavení hráčů, zda se nepřekrývají apod."

Někdejší záložník švýcarského Servette Ženeva či francouzského Toulouse si uvědomuje, že nasazení videa např. na ofsajdové či penaltové situace by s sebou neslo nemalé technologické komplikace.

Václav Němeček
"Je technicky složité nastavit video na ofsajd. To je nereálné, navíc jak chcete posuzovat mrtvý ofsajd. To je strašně složitá situace, teď se tvrdí, že to zrušili, ale to jsou řeči, které neuznávám. Už za nás, pokud byl rozhodčí normální, tak si dokázal mrtvý ofsajd pohlídat."

Němeček však na rozdíl od Vízka není v otázce zavedení zdaleka takovým optimistou.

"Já si myslím, že v současné době to není reálné. Oni asi půjdou cestou brankových rozhodčích, kteří jsou podle mě úplně k ničemu a často se dokonce bojí rozhodnout. Navíc zavazí brankářům v periferním vidění a přesto chybují, protože třeba stojí ve špatném úhlu. Tito rozhodčí nic neřeší, protože to je pořád o lidech a ti dělají chyby."

Ivan Hašek
Brankoví rozhodčí nejdou pod nos ani Vladimíru Táborskému.

"Mě to nepřijde jako pokrok. Naopak na hřišti bude za chvíli více rozhodčích než hráčů. Rozhodčí se prochází za brankou jako nějací příslušníci městské policie na obhlídce."

Optimisticky se v případě zavedení videa dívá do budoucnosti předseda ČMFS Ivan Hašek.

"Jsem přesvědčený, že už na MS 2014 v Brazílii zasáhne technika do rozhodování zápasů a to fotbalu určitě jenom prospěje. Do té doby se musí najít jasný způsob, kdy a jak do toho bude rozhodčí, který bude mít k dispozici video, vstupovat a nastavit jasná pravidla."

Vskutku originálně zakončil diskusi na téma "videorozhodčího" účastník mondialu v Itálii Milan Luhový.

"Nevím. Já to nesleduji, takže si s tím nedělám těžkou hlavu - mě to nezajímá."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio