NTM připravuje Centrum stavitelského dědictví v Plasích

O stoletém výročí národního technického muzea jsme vás už informovali. Tato instituce plánuje do budoucna kromě nových expozic nebo výstavby nových depozitářů také vznik Centra stavitelského dědictví v západočeských Plasích, na kterém spolupracuje s Národním památkovým ústavem.

Horymír Kubíček
Klášter v Plasích byl založen ve 12. století a má za sebou slavnou stavitelskou historii. Jako architekt zde působil třeba Jan Blažej Santini Aichel nebo Kilián Ignác Dientzenhoffer. Důvody, proč pracovníci z oddělení architektury a stavitelství Národního technického muzea, nakonec zvolili právě tento cenný objekt, vysvětluje generální ředitel muzea Horymír Kubíček.

"Hledali velký, dostupný i po stavební stránce trochu zdravý objekt, který by umožnil rozložení všech těch tisíců stavitelských prvků v takovém zpřístupněném depozitáři. Z celkem asi deseti areálů, z nichž bylo vybíráno, vyhrály ty Plasy. Jednak pro spolupráci s památkovým ústavem, s obcí, s krajem a areál technicky vyhovoval našim potřebám."

Hlavním cílem centra by mělo být zachování povědomí o historickém stavitelství - o řemeslech, materiálech nebo nástrojích, které kdysi stavitelé používali. Součástí centra bude nejen studijní depozitář, ale také přednáškové sály nebo muzeální expozice. Možnost poučit se a vyměnit si zkušenosti by v Plasích měli mít odborníci - památkáři, studenti nebo třeba badatelé zabývající se touto oblastí stavitelství.

"Ta naše představa je, že jednotlivé sály budou věnovány tu pálené krytině, tu oplechování, tu krovovým součástem a typům krovů, aby lidé věděli jak se správně jmenuje a co je věšadlo a proč je taková či ona soustava. Měl by tam být i prostor pro workshopy. Aby lidé věděli, dneska máme obrovské technické možnosti zbrusu, víme, jaké je stratigrafie nátěrových a omítkových vrstev, tak co s tím potom dál, jak s tou informací dále pracovat. Právě takové informace bychom rádi dostávali tam, kam patří - k vlastníkům památek a inženýrům, kteří projektují ty obnovy. Chtěli bychom být takovým servisem."

Součástí areálu by měly být také experimentální prostory.

"Aby si tam lidé mohli zkusit i nahazovat, ne jen úřednicky psát jaký musí být použit materiál, ale taky si to zkusit natáhnout, ona to často není vůbec legrace."

Centrum bude určeno nejen specialistům. Do tajů a historie stavitelství by tam měli mít možnost nahlédnout také laikové.

"Bude tam, doufáme, i taková expozička věnovaná paralele - co a jaký materiál může ten stavebník dneska použít, který odpovídá kvalitou tomu, jaký se používal v minulosti, aby byl lépe připraven proti těm mediálním tahům prodejců."

Centrum stavitelského dědictví by mělo podle předpokladů postupně pro odborníky fungovat od roku 2011, široké veřejnosti by mělo začít sloužit o tři roky později.