O čem se mluví

V dnešním příspěvku se Jaromír Marek věnuje problematice odškodnění lidí, kteří byli za druhé světové války přinuceni pracovat pro nacisty.

Rakousko začalo vyplácet odškodnění lidem, kteří byli za druhé světové války nuceně nasazeni na jeho území. V nejbližších dnech má peníze dostat asi 4900 českých občanů a do konce srpna další 2000 lidí. O satisfakci za práce v Rakousku požádalo na 10.000 českých občanů. Výplata kompenzací z fondu Smíření, mír a spolupráce mohla začít poté, co v červenci americký soud definitivně zamítl poslední žaloby nuceně nasazených proti rakouským podnikům. Historii tohoto aktu shrnul ministr zahraničí Jan Kavan. Jak prohlásil rakouský velvyslanec v Praze, Ludwig Schteiner, je rád, že celý složitý proces se podařilo úspěšně završit.

pracovní knížka
"Uplynula už dlouhá doba od ledna letošního roku, kdy jsme podepsali dohodu s Radou pro oběti nacismu. Ještě v lednu jsme žili nadějí, že žaloby ve Spojených státech budou během tří čtyř týdnů ztaženy, ale nestalo se to. Bylo to pro nás o to tíživější, že mezi lidmi, kteří měli být odškodněni je řada starých a nemocných. Teď se tedy celé naše úsilí podařilo završit a jsem tomu upřímě rád. Významným aspektem tohoto kroku je i fakt, že chceme vzbudit v našich mladých lidech, kteří tuto hrůznou historii nezažili, pochopení pro to, že i v době, kdy musíme obecně šetřit musíme přinést materiální oběti k nápravě těchto křivd," uvedl velvyslanec Schteiner.

závodní průkaz
Fond disponuje šesti miliardami šilinků, což je asi 15 miliard korun. Tyto peníze pocházejí od soukromých firem a spolkových zemí. Rozděleny budou celkem mezi 150.000 obětí, nejvíce, asi 41 000, jich dnes žije na Ukrajině. Česká republika je, s více než 10.000 nuceně nasazených na čtvrtém místě a z fondu sem příjde 501 miliónů šilinků, přibližně 1,2 miliardy korun. Více ministr zahraničních věcí Jan Kavan. Uzavření vleklého sporu o odškodnění uvítal i Oldřich Stránský z České rady pro odškodnění obětí nacismu. Rakousko na rozdíl od Německa vyplácí odškodnění v jediné splátce. Kolik na
pracovní knížka
jednotlivé kategorie odškodněných připadne shrnul Jan Sechter z ministerstva zahraničí. V přepočtu to znamená, že ti, kteří jsou zahrnuti do 1.kategorie, tedy vykonávali otrocké práce ve vězení dostanou asi 252.000 korun a někdejším nuceně nasazeným vyplatí fond přibližně 84.000 korun. Čeští poškození si budou peníze vyzvedávat v pobočkách České spořitelny nejpozději asi do dvou měsíců. Podle Oldřicha Stránského je toto odškodnění nutné brát jako defibitivní tečku.