O Radovana Krejčíře se zajímá i seychelská policie

0:00
/
0:00

O uprchlého českého miliardáře Radovana Krejčíře, který se i se svou rodinou skrývá na Seychelách, se začala zajímat tamní policie. Místní policisty přesvědčil argument, že Krejčíř není stíhán pouze kvůli finančním záležitostem, ale také kvůli údajnému plánování vraždy celníka. Seychelská média začala také podrobně informovat o Krejčířově případu a líčí ho jako nebezpečného zločince. Kauzu sleduje Martina Lustigová.

Připomeňme, že Radovan Krejčíř, obviněný z přípravy podvodu a ze zločinného spolčení, uprchl policii při domovní prohlídce koncem června. Jeho útěk stál místo policejního prezidenta Jiřího Koláře. Od té doby se policii podařilo zjistit jen to, že miliardář pobývá na Seychelách, kam za ním před časem odjela i jeho žena a kde začal podnikat. A koncem srpna policisté zadrželi kamion s jeho majetkem, který mířil právě na Seychely.

Manželé Krejčířovi mají od roku 1996 seychelské občanství. To bylo tehdy možné koupit za zhruba 25 tisíc dolarů. Přesto ministerstvo spravedlnosti začalo se seychelskou stranou jednat o Krejčířově vydání. Více informací má mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun: "V této věci už na jedné straně jednáme o smlouvě o vydávání těchto osob, na straně druhé provádíme sondáže ohledně toho, jaké smluvní závazky jsou vázány seychelskou stranou vůči České republice, popřípadě vůči jiným státům ohledně vydávání osob. A zároveň připravujeme tzv. extradiční (tj. vydávací) žádost o vydání pana Krejčíře ze Seychel. To znamená, že se po několika liniích snažíme uspět v tom, abychom pana Krejčíře dostali do České republiky."

Na Seychely vyrazil také speciální policejní tým, který jedná s místními orgány. To potvrzuje i mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová: "Mají za cíl především vejít ve spolupráci se seychelskou policií - to už se také stalo. Další věci, které by se tam měly projednávat, bych nerada medializovala. Nicméně samozřejmě tam nemohou působit jako policisté, musí se plně podvolit zákonům Republiky Seychely." Nemůžeme tedy čekat, že by policejní tým dovezl Krejčíře do Česka.

Přímo na Seychelách je reportér České televize Jiří Hynek, který práci českého policejního týmu sleduje. Podařilo se mu od českých policistů získat bližší informace? "Jediné, co víme, je, že ty první dny jednali s Interpolem. V současné době jsou to spíše jednání na vyšší úrovni s orgány ministerstva zahraničí. Podle toho, co nám řekli, jsou ta jednání velmi intenzívní, jednají od rána až skoro do noci."

Podle Jiřího Hynka se nedá říct, že by seychelská policie po Krejčířovi intenzívně pátrala nebo že by mu hrozilo zatčení. Seychelští policisté v tuto chvíli prověřují informace, které mají od českých kolegů. "Pokud by se totiž ukázalo, že důkazy pro jeden z těch trestných činů, ze kterých je obviněn, to znamená plánování vraždy celníka, jsou pádné, pak by Radovan Krejčíř mohl mít vážné problémy. Věci jako vražda nebo trestné činy spojené s nějakým terorismem jsou zde brány velmi vážně. A podle toho, co jsem se dnes dozvěděl od novinářů, by si vláda před opozicí asi nedovolila takového člověka krýt."

V médiích se objevily zprávy o tom, že Radovan Krejčíř zmizel z hotelu a skrývá se na neznámém místě. To ale podle všeho není pravda - Krejčíř se prý na Seychelách cítí velmi bezpečně. "Já jsem Radovana Krejčíře potkal. Z toho vyplývá, že se neskrývá na neznámém místě. Vyjížděl autem z jednoho hotelu v blízkosti letiště, obklopen dvěma bodyguardy a pobočníkem, který za ním přicestoval z Čech. Někteří novináři s ním dokonce pár slov prohodili a on jim řekl, že je tady naprosto v pohodě," dodává Jiří Hynek.

Radovan Krejčíř je zatím klidný díky tomu, že má seychelské občanství. V historii Seychel se totiž ještě nestalo, že by byl občan, po němž se pátralo, vydán. Vždy se ale jednalo o trestné činy s finančním podtextem, ne o přípravu vraždy.