Policii utekl zadržený podnikatel Krejčíř - pátrání po něm je neúspěšné

Radovan Krejčíř, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česká policie čelí největšímu skandálu za poslední léta. O víkendu se jí sice podařilo zadržet podnikatele Radovana Krejčíře, obviněného z přípravy podvodu, při kterém měl stát přijít o téměř tři miliardy korun, dále ze zločinného spolčení a také z přípravy vraždy, ale během domovní prohlídky jí podnikatel zmizel. Spolu s Krejčířem je obviněn také bývalý šéf státem ovládané energetické společnosti Čepro Martin Pechan, který čelí podezření z podvodu. Ten zatím čeká na rozhodnutí o vzetí do vazby. Na akci pracoval speciální tým protikorupční policie řadu měsíců. Ale to, že se chystá Krejčířovo zatčení, věděl jen velmi úzký okruh lidí. Ani velitel zásahu prý do poslední chvíle netušil, o koho se jedná. Jaké tedy byly okolnosti Krejčířova úniku? O to se zajímala Martina Lustigová.

Radovan Krejčíř,  foto: ČTK
Útěk začal tím, že Krejčíř požádal policisty, aby ho pustili na toaletu. Pak využil toho, že je tam sám a vyskočil oknem ven. Potom už mu nic nebránilo, aby policistům ujel připraveným automobilem. Policie po Krejčířovi záhy vyhlásila celostátní pátrání, ovšem to, že uprchl Škodou Octavií, občanům, které naléhavě žádala o pomoc, nesdělila. Proč? "V okamžiku, kdy probíhá šetření, stanovuje policie spolu s dozorujícím státním zástupcem informace, které mohou být zveřejněny. V okamžiku, kdy probíhá šetření, je policejní taktikou, i taktikou státního zástupce, aby veškeré informace nebyly zveřejňovány právě kvůli tomu, aby mohlo šetření dosáhnout správného konce. V okamžiku, kdy bylo oznámeno, že pan Krejčíř utekl, policie přijala opatření. Přijala opatření i na hranicích, aby se podařilo pana Krejčíře dopadnout," říká Marie Masaříková z ministerstva vnitra. Policisté se sice snažili Krejčířovi zamezit v útěku za hranice, ale pravděpodobně marně. Ministr vnitra František Bublan totiž připouští, že Krejčíř už nejspíš není na území České republiky: "Určité stopy byly zachyceny. Bohužel ty stopy svědčí o tom, že pan Krejčíř už je možná někde v zahraničí."

Radovan Krejčíř,  foto: ČTK
Policie teď samozřejmě čelí veřejnému podezření, že byla podplacená. Pokračuje právník a bývalý člen protikorupční služby Václav Láska: "V podstatě jsou jenom dvě možnosti. Tomu podezření z úplatku se policie teď nevyhne, obzvláště když se jedná o tak movitého podnikatele. Prostě z toho ji veřejnost podezírat bude. Druhou možností je, že to musel být neuvěřitelný exces ze strany policistů, kteří to vykonávali. Abych pravdu řekl, nevím, co je horší - jestli, aby byli uplacení, nebo aby to byla tak neuvěřitelná chyba." Václav Láska kritizuje i to, že policie o případu dostatečně neinformuje veřejnost: "Policie na ten útěk reagovala tím, že na to vyhlásila absolutní embargo. Já si myslím, že to není dobře, protože jak to bude veřejnost chápat? - Udělali průšvih a teď přemýšlí, jakým způsobem to spravit a s námi nekomunikují. Z hlediska minimalizace škod na image policie, by policie měla co nejrychleji seznámit veřejnost s tím, kde se stala chyba a kdo za ni může. Tady se snad ani nedají učinit nějaké prostředky, aby se to neopakovalo, protože to je takový exces, který by se už nikdy v životě opakovat neměl."

Případ pochybení policie samozřejmě nenechává v klidu ministra vnitra Františka Bublana: "Nějaké důsledky z toho budou vyvozeny, pravděpodobně kázeňské. A možná dojde také k nějakým změnám na útvaru, který to provádí." Tvrdé potrestání všech policistů, kterým Krejčíř uprchl, žádá po úterní schůzce s ministrem vnitra premiér Jiří Paroubek. Podle něj by měl být potrestán i jejich nadřízený pracovník: "Umím si představit, že ti lidé půjdou okamžitě šlapat na ulici nebo budou postaveni mimo službu nebo část z nich také bude propuštěna ze služebního poměru." Ministr Bublan má premiéra o potrestání zasahujících policistů z protikorupční služby, včetně jejich nadřízeného, informovat příští týden, až se Paroubek vrátí z návštěvy Japonska a Číny. Měl by podle premiéra vyvodit osobní odpovědnost také policejní prezident Jiří Kolář? "Já si myslím, že by o tom měl minimálně přemýšlet," uvedl premiér.