Obviněný hejtman Rozbořil ani po schůzce se Sobotkou nerezignoval

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), kterého policie obvinila z podplácení, ani po schůzce s předsedou ČSSD a premiérem Bohuslavem Sobotkou nerezignoval na post v čele krajské samosprávy. Novinářům to po několikahodinovém jednání krajského výboru strany řekl Sobotka, který tak neuspěl se svým požadavkem na Rozbořilův odchod z funkce. Hejtmanovo rozhodnutí ale podpořil krajský výbor, oznámil novinářům jeho předseda Jiří Zemánek. Olomoucká ČSSD však přišla o svého lídra pro krajské volby, podle stanov strany nemůže Rozbořil jako obviněný příští rok kandidovat.

"Já to nepokládám za rozumné rozhodnutí, ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie. Nicméně je to jeho vůle a jeho rozhodnutí," řekl Sobotka. Podle něj měl hejtman po dobu, než se zjistí, zda spáchal nebo ne trestný čin, rezignovat. Na otázku ČTK, zda se mluvilo o pozastavení členství, přímo neodpověděl. Další postup je podle něj nyní na olomoucké organizaci. Rozbořil, který je obviněn z podplácení, s obviněním nesouhlasí a podal proti němu stížnost, protože je to podle něj nedorozumění. Při tajném hlasování krajského vedení o jeho setrvání ve funkci hejtmana jej podle něj podpořilo 21 z 29 přítomných členů.

Lidovci v Olomouckém kraji žádají hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD), aby do příští středy oznámil svolání zasedání zastupitelstva, které by se uskutečnilo do 14 dnů ode dne svolání. Hejtman by měl objasnit své obvinění z podplácení. Koalice ČSSD a KSČM by pak měla říci, jak informace hejtmana vyhodnotila a zda z ní vyvodí personální důsledky.