Očekává se, že ministři vyšlou do bruselské centrály Pavla Teličku

Vláda se ve středu mimořádně sejde, aby definitivně potvrdila nominaci svého kandidáta do Evropské komise. Očekává se, že ministři vyšlou do bruselské centrály velvyslance při EU Pavla Teličku. Dlouholetý vyjednavač s EU má nahradit poslance ČSSD Miloše Kužvarta, který se v pátek nečekaně vzdal funkce eurokomisaře. Šéf Evropské komise Romano Prodi následně do Prahy vzkázal, že chce nové jméno českého favorita znát do středečního rána. Vláda tedy bude ve středu zasedat dvakrát - jednou ráno kvůli komisaři, podruhé se sejde večer na pravidelném jednání.

Teličku jako vhodného náhradního kandidáta na komisaře vybrali lídři vládní koalice v pondělí večer. Má podporu ČSSD i Unie svobody-DEU, výhrady ale mají lidovci - vadí jim především to, že Telička byl předlistopadovým členem komunistické strany. Jeho nominaci považují za ospravedlnění kariérismu za totalitního režimu. Koaliční spolupráci kvůli tomu nechtějí narušit, chtějí ale změnit pravidla koaličního vyjednávání o personálních otázkách.

Nominace českého velvyslance při EU Pavla Teličky do Evropské komise nemá podporu ODS. Předseda nejsilnější opoziční strany Mirek Topolánek po setkání s premiérem a šéfem ČSSD Vladimírem Špidlou ČTK řekl, že jeho straně vadí předlistopadové členství Teličky v komunistické straně. Diplomat podle něj nese i velkou část odpovědnosti za nevýhodné podmínky členství země v EU. Telička byl řadu let hlavním českým vyjednávačem s Bruselem. Setkání na Úřadu vlády nebyla podle Topolánka konzultací, protože již nebylo co řešit. Špidla mu prý jen suše oznámil, že do Evropské komise koalice navrhuje Teličku. Ještě před Topolánkem přijal Špidla předáka komunistů Miroslava Grebeníčka. Pro druhou opoziční stranu je Telička přijatelným kandidátem na klíčovou funkci v exekutivě EU.

Jednoznačně pozitivně reagují činitelé Evropské komise, Evropského parlamentu i Rady Evropské unie na návrh premiéra Vladimíra Špidly, aby se prvním českým eurokomisařem stal velvyslanec ČR při EU, bývalý hlavní vyjednávač a státní tajemník Pavel Telička. Evropská komise se oficiálně vysloví ve středu, až obdrží z Prahy formální nominaci. Její vysocí úředníci však už nyní oceňovali toto rozhodnutí jako správné a soudili, že prospěje jak Česku, tak Evropské unii. Telička-vyjednávač nejednou rozladil své protějšky v EU naléháním na některé body, které považovali za vyřešené, nebo nastolováním těžkých věcí v nevhodné chvíli. Byl kritizován pro neomalenost a agresivitu. Jako velvyslanec ČR v mocném Výboru stálých zástupců (Coreper) se stal rychle nejaktivnějším z nových členů - jeho činorodost podle diplomatů někdy až vadí.

Předseda Evropské komise Romano Prodi vzal na vědomí záměr jmenovat do úřadu komisaře velvyslance ČR při EU Pavla Teličku. Vyjádří se, až bude česká volba definitivní, řekl Prodiho mluvčí Reijo Kemppinen. Podotkl, že členství v komunistické straně, dlouhé nebo krátké, nepatří mezi hlediska, podle nichž EK kandidáty posuzuje. "V Evropské komisi mají lidé různou minulost. Z Teličkova životopisu vyplývá, že mu v té době nemohlo být víc než 24 let. Takže co," podotkl k témuž nejmenovaný vysoký úředník EK. Komise několikrát vyhlásila, že ji zajímají odborné a charakterové vlastnosti příštích komisařů, jejich schopnost sloužit evropské integraci, nikoli peripetie jejich minulosti.