Od nového roku bude lidem v České republice sloužit Integrovaný záchranný systém

Určit pravidla spolupráce a koordinovat postup jednotlivých záchranných složek je hlavním cílem nového integrovaného záchranného systému v České republice. Od nového roku bude zastřešovat dosavadní spolupráci hasičů, zdravotníků, policie a dalších institucí. Informace připravila Renata Prátová.

Změnou je především uzákonění norem pro řešení mimořádných událostí, jako jsou havárie, požáry, dopravní nehody či povodně. Záchranný systém v České republice existuje už od roku 1994, ale až od 1. ledna 2001 bude spolupráce záchranných a bezpečnostních sborů a správních orgánů podložena zákonem. Radiu Praha to na tiskové konferenci potvrdil zástupce ředitele hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy, podplukovník Dalibor Gosman. Sloučení postupů práce záchranných sborů a správních orgánů by se podle něj mělo pozitivně projevit zejména při povodních. Podplukovník Gosman nám také nastínil, jak to v praxi funguje:

Větší díl akcí v tomto systému bude podle zástupce ředitele hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Dalibora Gosmana řízen právě hasiči.

Tisková konference byla i pozvánkou na Security show, která se v sobotu uskuteční v Pražské tržnici v Holešovicích. Jak podplukovník Dalibor Gosman uvedl, diváci budou moci například zhlédnout simulovanou havárii dvou vozidel spojenou s požárem, jeho uhašením, vyproštěním zraněného a předáním záchranné službě.

Autor: Renata Prátová
spustit audio