Odešel talent mnoha žánrů

Karel Zich (2001), foto: ČTK

Českou hudbu postihla v úterý ztáta, která je možná o to výraznější, oč méně byl Karel Zich připomínanou hvězdou populárních plátků a šoubyznysu. Všestranný hudebník a zpěvák Karel Zich zemřel při potápění u korsických břehů. Zkolaboval náhle po vynoření z vody, příčina smrti bude předmětem vyšetřování. Pětapadesátiletý Karel Zich měl za sebou sólovou dráhu popového zpěváka a v posledních letech působil ve skupině Spirituál kvintet.

Karel Zich  (2001),  foto: ČTK
Asi každý Čech pozná originální barvu jeho hlasu, každý si vybaví melodie zahraničních hitů v Zichově podání. Karel Zich se narodil v roce 1949 v Praze jako prapotomek slavného hudebního estetika Otokara Zicha. Studoval na konzervatoři a absolvoval také sociologii a estetiku. Zich začínal ve Spirituál kvintetu na přelomu 60. a 70. let před odchodem na sólovou dráhu; spolupráci obnovil v 90. letech. První sólové album Dům č. 5, na které sám složil hudbu, vydal v roce 1975. Později se věnoval také interpretaci rock'n'rollu v duchu Elvise Presleyho.

Zichovo působení v hudbě lze označit jako nestálé, hledající. Působil jako sólista i ve skupině, později oboje současně, zpíval rockenrolly, pop, spirituály a tradiční hudbu. Je toto hledání motivováno spíš lavírováním mezi sólovým a kolektivním působením, nebo hledáním toho pravého hudebního žánru? Otázka pro vedoucího Spirituál kvintetu Jiřího Tichotu:

"Karel byl člověk v tomhle ohledu trochu mimořádný. On od dětství vyrůstal, což bylo dáno rodinnou tradicí, v úzkém styku s vážnou hudbou a také měl mimořádné znalosti vážné hudby, koneckonců až do své smrti byl členem výboru Chopinovského festivalu v Mariánských lázních. Vždycky když Karel vzal do ruky nějaký nástroj, hrál hezky na klavír a byl výborný kytarista, tak bylo vidět, že to je člověk, který by mohl dělat cokoliv z toho, co jste jmenoval. Mohl by dělat skutečně čistou pop music, mohl by zpívat v muzikálu, mohl by se věnovat renesanční hudbě se souborem pro starou hudbu. Byl nadšený obdivovatel staré hudby, pořád nás přemlouval, abychom dělali víc staré muziky, atd. Prostě byl to talentovaný muzikant a to jediné hledání, které bych vyzdvihl, bylo hledání něčeho, co skutečně má nějaký smysl. Snažil se o to jak ve své soukromé kariéře, tak v tom, co dělal s námi. On také muziku využíval k tomu, aby mohl na různých dobročinných koncertech být aktivní v pomoci druhým, působil i v mnoha dobročinných nadacích."

O budoucnosti Spirituál kvintetiu po odchodu Karla Zicha se zatím Jiří Tichota odmítl vyjadřovat.