Spirituál kvintet slaví 55 let, fungují déle než slavní Rolling Stones

Spirituál Kvintet, foto: archiv skupiny

V délce fungování trumfnou i slavné Rolling Stones. Spirituál kvintet letos slaví 55 let. A pokud navštívíte jejich koncerty, zjistíte, že jsou stále v plné síle. I když v obměněné sestavě.

Spirituál Kvintet,  foto: archiv skupiny
Za 55 let se vystřídaly dvě desítky členů. Stále však na pódiu stojí zakládající člen Jiří Tichota, kterému je 78 let. Jeho pradědeček Antonín Liehmann byl prvním učitelem hudby Antonína Dvořáka. Jiří Tichota vystudoval hudební vědu na Karlově Univerzitě, kde také přes 20 let učil. Jeho velkým koníčkem je hudba 16. až 18. století a holduje lepidopterologii, což je nauka o motýlech.

Kvintet byl původně kvartet

Spirituál kvintet byl původně kvartet. U jeho založení stáli kromě Jiřího Tichoty také Ivo Mach, Miroslav Keller a Miloslav Kostelovič. Poprvé vystoupili v roce 1962 na Mezinárodním jazzovém festivalu v Karlových Varech. Skupina tehdy ani netušila, že byla první folkovou formací v tehdejším Československu.

Po čase získali zpěvačku Růženu Helebrantovou, zvanou Odetta. Na pódiu už jich stálo pět a název skupiny Spirituál kvintet zůstal, i když občas hráli i v devíti. Zpívali černošské spirituály, lidové, renesanční i obrozenecké písně a nikdy neztratili svoji jedinečnost. Kolem roku 1968 část kapely emigrovala do zahraničí.

Novou kapitolu začala psát až sestava posílená Karlem Zichem a Jarkou Hadrabovou na podzim 1969. Se Spirituálem hrál Dušan Vančura či Olda Ortinský se svým nezapomenutelným hlasem.

Přišlo i osm zákazů činnosti. Mnohokrát vadilo, že černoši ve spirituálech volají po svobodě. Jednou musel Jiří Tichota prokazovat, že údajné "antisocialistické texty" napsal v 19. století Karel Havlíček Borovský. V druhé polovině 70. let se Karel Zich vydal na sólovou dráhu a přišli bratři Nedvědové a Zdenka Tosková, která se později stala Zdenkou Tichotovou. Výraznou stopu zanechala i Irena Budweiserová.

Spirituál kvintet hrál pro Bushe i Clintona

Spirituál Kvintet,  foto: archiv skupiny
Irena Budweiserová později stála se Spirituál kvintetem i na balkónu Melantrichu, 23. listopadu 1989. O rok později si na Václavském náměstí se Spirituál kvintetem zazpívali hned dva prezidenti: Václav Havel a George Bush st., uvedl Jiří Tichota:

"Zpívali s námi krásně a překvapivě. Patří to k našim vrcholným zážitkům. Zajímavé bylo, že jsme s nimi zpívali píseň, kterou jsme zpívat nechtěli. Dramaturgii tehdy dělal Jirka Černý. Bylo to rok po sametu a řekl: potřebuju, abyste zpívali Jednou budem dál. A já říkal: to je blbost, my budeme Bushovi zpívat We shall overcome. To tam na něj řvou demonstranti v Americe, proč to máme zpívat na jeho poctu. Zazpívali jsme nějaké dvě tři písničky a došlo na Jednou budem dál. Ve chvíli, kdy jsme spustili předehru, tak tam přišel pán v šusťáku a řekl anglicky: prosím udržujte tento odstup. A najednou už odstup nebyl. Vedle nás stál Havel a Bush a zpívali s námi tuhle písničku, kterou jsme už skoro nezpívali. Ale tohle provedení ještě stálo za to. Je zvláštní, že televize ten den natáčela na Václavském náměstí. Dochovaly se záběry, jak Bush s Havlem odcházejí z našeho pódia, ale není jediný záběr, jak s námi stojí a zpívají na pódiu."

Pro dalšího amerického prezidenta, Billa Clintona, v lednu 1994 v Redutě zpíval opět i Karel Zich. Jeho smrt o deset let později Spirituál kvintet výrazně zasáhla. Karel Zich zemřel na dovolené, když po potápění na Korsice dostal infarkt. I když je přirozené, že za desítky let působení skupiny někteří její spolupracovníci zemřeli, bylo to poprvé, kdy se loučili s nejmladším členem aktuální sestavy.

Další kapitolu napsal odchod veterána Oldy Ortinského. Toho v roce 2000 nahradil Jiří Cerha, kapelník legendárního C&K Vocalu. A jak vidí Jiří Tichota budoucnost Spirituál kvintetu?

"To už by měl mluvit někdo z mladší generace. Já už považuju svoji činnost v kvintetu za více méně ukončenou. Je jen otázka času, jak dlouho ještě můžu hrát a tu a tam něčím přispět. Je to otázka zdraví, a také jestli budou mít ještě chuť. Ale oni jsou plní chuti a energie. Mají na to, aby ještě užívali muzikantského života a toho, co kvintet pro budoucnost svých členů za ta léta vykonal."

Jiří Holoubek: je to jako kdyby mě zavolal Mick Jagger

Spirituál Kvintet,  foto: archiv skupiny
Do sestavy přišel po smrti Karla Zicha na podzim 2004 Jiří Holoubek, který je o 40 let mladší, než mnozí ostatní. "Pochopil rychle svoji roli. Neodmlouvá, zdraví první, když někdo nastoupí pozdě, omluví se, že nám utek' - žádné generační problémy," uvádí skupina na svých internetových stránkách. Jiří Holoubek je zároveň moderátorem Českého rozhlasu. Ve Spirituál kvintetu je už 11 let:

"S každou výměnou se malinko mění zvuk kapely, mění se charakter. Musí se přizpůsobit repertoár, ale je to prostě další etapa. Jinak já jsem folkař tělem i duší. Na folkových písničkách jsem vyrůstal, včetně těch od Spirituál kvintetu. Já tam nastoupil v 28 letech. To je stejné jako kdyby byl v Británii rockový kytarista a v 28 letech mu zavolal Mick Jagger, jestli si nechce pár let zahrát, pro mě to byla veliká věc."

A které období Spirituál kvintetu ho jako posluchače nejvíc zaujalo?

"Pro mě jako posluchače to určitě bylo období 80. let, což je ta slavná sestava s Honzou Nedvědem, Františkem Nedvědem, s Oldou Ortinským a tak dále. Já jsem v té době dozrával do věku, kdy jsem muziku začal vnímat intenzivně. I pro kapelu to bylo období velmi intenzivní. Ta doba jim byla nakloněna, oslovovali největší množství posluchačů."

Irenu Budweiserovou nahradila po dlouholeté spolupráci Veronika Součková a na jaře roku 2012 se přidal zpěvák a basista Pavel Peroutka. Je tu i Dušan Vančura, který v kapele hostoval už v roce 1964. Jak se dočtete na internetu, je nejnepostradatelnějším členem souboru, neboť jako jediný umí dělit šesti, což je schopnost nezbytná při dělení honorářů. Je však i skvělý textař. Namátkou jmenujme Mlýny, Batalion, Trh ve Scarborough či Soudný den. Dušan Vančura opatřil slovy písničky také pro Františka Nedvěda, Karla Zicha nebo Marii Rottrovou.

Spirituál kvintet je dodnes vzácným hostem letních folkových festivalů. Právě teď v polovině března vychází jeho jubilejní komplet. Jde o sestavu osmi řadových alb, bonusové CD se singlovými a raritními nahrávkami, sadu nových písní z loňského podzimu a reedici retrospektivního DVD.